2023 Yılı Bütçesi TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda

CHP Takım Başkanvekili Açık Deniz Altay, “TBMM, üstünde vesayet değil, bulut de kabul etmez. Cumhurbaşkanı dahi olsa TBMM’ye istek veremez, vermemeli.” dedi.

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda görüşülen TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın, 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekilleri bayram aldı.

Altay, Meclisin, egemenliğin merkezi, milli iradenin tecelligahı olduğunu söyleyerek, “TBMM üstünde vesayet değil, keder birlikte kabul etmez. Cumhur Reisi da olsa TBMM’ye emir veremez, vermemeli. TBMM Başkanı, DOĞRU Fırka asıllı benzer amma herkesin Divan Başkanı olmalı; nesnel olmalı, tümen aidiyetini, ilintisini terk etmeli.” diyerek konuştu.

Milletvekillerinin haysiyet ve haysiyetinin korunmasının, Divan Başkanının görevi olduğunu tamlayan Altay, “10 bin dolar alacak kayran saylav ki? Bu, Türkiye’da gelmiş önceki bütün milletvekillerini itham altında bırakan bir resim. Bunu iddia eden maatteessüf ülkenin İçişleri Bakanı. Böyle tıpkı öz tür mi?” ifadelerini kullandı.

Bu sırada SELIM Fırka Trabzon Saylav Salih Cora’nın, Altay’a, “Saraydan dünyalık alıp bile öğür kuran kimdi, onu açıklayın.” demesi konusunda ağız dalaşı çıktı.

Altay, “Utanmıyor musun, 10 bin dolar düzlük milletvekili ihtimal da sensin.” tepkisini gösterdi. Cora’nın, Altay’a, “Baskısız” karşılığını vermesi tartışmayı alevlendirdi.

Altay, ayağa kalkarak “Sen bana bittabi gidi dersin, asabımı iptal.” diye niteleyerek bağırdı. Araya giren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmayan, Altay ve Cora’yı, “Birbirimizi eleştirebiliriz amma üslubumuza ilgi edeceğiz.” diye uyardı.

Konuşmasını sürdüren CHP Takım Başkanvekili Altay, “Görevde bulunduğunuz sürece DOĞRU Öğür rozetini unutmanız lazım, TBMM Başkanı böyle olur. Kulakları çınlasın, Hüsamettin Cindoruk fezlekeleri ferasetsiz gönderdi, ‘Bu müzakere Divan’te yapıldı, buna özet veremezsin.’ diyerek fezlekeyi elinin tersiyle iadeli etti. Siz ‘Şu büyüklüğünde fezleke var.’ diyorsunuz. Hepimizin fezlekesi var. Sayın Umumi Başkanın 27, benim 7 fezlekem var. Olsa hangi tamam? Ihtilaf böyle baskılanmaz, uymazlık icraatla baskılanır.” görüşünü paylaştı.

“Yasama sorumsuzluğu kortej ve oyları kapsıyor, davranışları kapsamıyor”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yerinden meze alarak Altay’a yanıt verdi.

Eski TBMM Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk’un, Fehamet Asayiş Mahkemesi başsavcısının, Sedir Genel Kurulunda söylenen sözlerle ilişkin talebini iade ettiğini belirten Şentop, “Benim dönemimde bile daha bilahare birlikte benzeri tıpkısı fenomen on paralık yaşanmadı. Zira Umumi Kurul salonundaki sözler ayrıcalık değil teşri sorumsuzluğuyla ilişkin.” dedi.

Şentop, teşri sorumsuzluğu kapsamında Meclise gönderilen fezlekenin bulunmadığını bildirdi.

CHP Takım Başkanvekili Altay, “Sayın Başbuğ, kol konuşmaları dahil mi?” sorusu konusunda Şentop, “Doğrudur, kadro da anca ama enformasyon başka, eylem ayrıksı. Yasama sorumsuzluğu meze ve oyları kapsıyor; fiili format, eylem, davranışları kapsamıyor.” bilgisini verdi.

“Meclisimiz daha çok sarayın bir noterine dönüştü”

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Meclisimiz daha çok sarayın tıpkısı noterine dönüştü. Mutedil Asya’dahi, Afrika ülkelerinde bile meclisler gezdim. Orada de meclisler var amma hükmü, etkisi namevcut, milletvekilinin aynı itibarı bulunmayan. Oralarda tek âdem rejimleri, krallıklar var.” dedi.

Sedir Başkanının, milletvekillerinin itibarını korumakla mesul olduğunu anlatım eden Paylan, “Milletin itibarı yerlerde sürüklenirken sizi duymuyoruz, sesinizi çıkarmıyorsunuz. Manşet, milletvekillerine zulmederken ağzınızı açmıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik’in, polis tarafından ayağının kırıldığını savunan Paylan, “Divan Başkanı çıkıp ‘Bu saldırıyı kınıyorum. Kolluğun yaptığı çevik kabul edilmez.’ diyemiyor. Bu kuşkusuz Meclis Başkanlığı?” ifadelerini kullandı.

“RTÜK üyeliği seçimi krize dönüştü”

İYİ Fırka Takım Başkanvekili Muadele Dervişoğlu ise bütçe teklifinin, millet ile iktidarın arasında bağların koptuğunu kategorik gösterdiğini söyledi.

Dervişoğlu, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), enflasyonu yüzdelik 83 oranında açıklarken bütçedeki yüzde 155’lik artışın neye bakarak hesaplandığını iptila ettiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürürlüğe girmesinin arkası sıra yasamanın, kararnamelerle etkisizleştirildiğini gelecek süren Dervişoğlu, ” Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran bu şanlı Meclisin mehabet mekanizmasındaki kocaman işlevleri maalesef zatî hırslara ve ihtiraslara feda edildi. Meclisin yürütme üzerindeki teftiş fonksiyonlarını çalışarak namevcut sayan ve onun milletimiz yerine kullandığı devredilemez bütçe hakkını dahi elinden düz bu rejimin ve anlayışın bize göre miadı doldu.” görüşünü paylaştı.

Radyo ve Monitör Arka Yerleşmiş (RTÜK) üyeliği seçiminin krize dönüştüğünü öne süren Dervişoğlu, “Bire Bir RTÜK üyeliği YANLIŞSIZ Tümen’nin başını göğe erdirmeyecek, bizden çalınırsa üstelik bizi içtima dibine sokmayacak.” dedi.

Dervişoğlu, RTÜK üyeliği seçimine müteveccih kontra yaklaşımın, Meclisin süresince bulunduğu tolerans ortamına zarar ödeme ihtimali bulunduğuna değinerek, TBMM Başkanı Şentop’tan duruma müdahale etmesini istedi.

“Türk siyaseti ahlaki ve hukuki ayrımsız arınma dönemi yaşamalı”

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise amacı ülkeye ve millete hizmet olan siyasetin, aktöresel değerlerle bezenmesinin yükümlülük olduğunu dile getirdi.

Temiz siyasetin saf topluluk amacıyla ön koşul olduğu düşüncesinden hareketle teşri faaliyetlerinin ve milletvekillerinin töre bilimi kavait kapsamında debi etmesinin temin edilmesi gerektiğini tamlayan Kalaycı, “Mebus dokunulmazlığı kamu vicdanının akseptans edeceği akıllıcasına esaslara bağlanarak muhtemelen durumlar dışında kaldırılmalı. Milletvekili da olsa on paralık kimsenin suç işleme özgürlüğü bulunmayan, kenarlı taksirat on paralık kimsenin yanına bırakılmamalı. Hele birlikte bölücülük, terör örgütlerine müzaheret ve karyola iddialarıyla ait düzenlenen fezlekeler derhal işleme konulmalı. Türk siyaseti ahlaki ve hukuki benzeri temizlenme dönemi yaşamalı. Bu gerekseme herkes ve hepimiz amacıyla uygulanan.” değerlendirmelerinde bulundu.

Sahtekâr, MHP olarak hızlı, deli dolu, transparan, murahhas ve nitelikli tıpkı teşri sürecinin ortaya çıkarılmasını sağlayacak şekilde Sedir İçtüzüğünün gözden geçirilmesi gerektiğini değerlendirdiklerini kaydetti.

DÜRÜST Parti Erzurum Mebus İbrahim Aydemir birlikte “Türbeyi eren tutan bekçisidir. Tığ hangi büyüklüğünde mebusluk makamına uygun davranırsak orayı o büyüklüğünde onore etmiş, yüksekte tutmuş oluruz, inatçı bütünüyle bize yansıyor.” dedi.

Benzeri milletvekilinin, dokunulmazlık aldıktan sonradan “Polise hakaret ederim, önüme gelene fırça atarım.” anlayışıyla akım edemeyeceğini vurgulayan Aydemir, “Milletvekili olmuşsan daha bir terbiye için kalkmak durumundasın, milleti temsil ediyorsun. Kaldı kim polis güçleri bizim insanımız. Onlar ulus namına bakım ediyor.” diyerek konuştu.

Sayıştaya dönük eleştirilere birlikte değinen Aydemir, “İşlerine geldiğinde Sayıştayın raporlarıyla bize epeyi sürgü atılıyor. Sayıştay bizim elimizde, emrimizde olsa böylesine raporları dercedilir mi? Gayrimümkün. Eylemek ki değil. Hakkı söyleyelim, köken olsun, bizim aleyhimize olsun; bühtan, dolma, lakırtı olmasın.” görüşünü paylaştı.

Komisyonda, TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Sayıştayın 2023 yılı bütçesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Share: