3.5 asırlık çarşı ‘çiçek’ açtı

3.5 yüzyıllık çarşı ‘çiçek’ açtı

İncesu ilçesindeki 350 almanak Arasta Çarşısı turizme kazandırıldı

KAYSERİ – Kayseri’nin İncesu ilçesinde mevcut 3.5 asırlık tarihi Arasta Çarşısı, yeniden restore edilerek hem turizme hem dahi ticarete kazandırıldı.

1660 yılında Osmanlı Veziri Merzifonlu Silahtar Mustafa Kâmil eliyle külliye yerine yaptırılan Kara Mustafa Vakarlı Kervansarayı içerisinde bulunan tarihi Arasta Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmaları sürüyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in kente atanmasıyla beraber başlayan turizm atağı çerçevesinde çalışmaların başladığı çarşı, yeniden hem turizmde hem birlikte ticarete kazandırıldı. 34 dükkanın bulunduğu Arasta Çarşı’nın üstü ‘kuş cenneti’ yerine tanıdık Melik Sazlığında üretilen kamışlar ile örtülürken, içerisine da kokulu sabunlar konuldu.

Yerli ve yabancı turistlerin alçak deste gösterdiği çarşıda bitmeme eden çalışmalar üzerine bilgiler veren İncesu Kaymakamı Vazıh Göçebe, “Bu lokasyon Karamustafa Vakarlı Külliyesi’nin çarşısıdır. O zamanki ismiyle Arasta Çarşısı. Alelhusus Valimiz Gökmen Çiçek’in ilimize atanmasıyla gelişigüzel turizmde hareketlenme başladı. Kendisi turizme çokça ehemmiyet ve evleviyet verdi. Bizleri birlikte destekledi ve teşvik etti. Bizde kendisinin talimatları doğrultusunda turizm üstüne çalışmalara başladık. İçerisinde bulunduğumuz Arasta Çarşısı gereksiz ve süreduran durumdaydı. Burada yemeden içmeden biraz dükkanımız vardı. Bu çarşının içerisinde ise 34 adet dükkan var. Bu çarşı 350 almanak bir çarşıdır. Dükkanların yalnız 3-4 tanesi etkin durumdaydı. Birçok dükkanın bakıma ihtiyacı vardı. Şuanda üstelik tıpkı taraftan bakım çalışmaları bitmeme ediyor. Bizde mesai arkadaşlarımızla alay malay burada teferruatlı aynı iş yaptık. Hesaplı değeri çokça olmasa bile emeği az çok yavaş olan hasırdan sedirleri yaptık ve arkadaşlarımızla gelişigüzel boyadık. Dükkan aralarına ise görüş boncukları ve ıtırlı sabunlar koyduk. Bu hasırlar Sultan Sazlığı’nın ürünleridir. Onları üstelik burada boşlamak vasıtasıyla turistlerimizin sargı ve beğenisine sunmuş olduk” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların bile çarşının sonuç durumunu çok sevdiğini kaydeden Göçebe, “Vatandaşlarımız haddinden fazla domuzuna ve müspet karşıladı. Burası türe ettiği ihtişamdan ve ilgiden uzaktı. Bundan 30 sene evvel bu dükkanlar ağız ağıza mahmul ve kaymakamlık esnafı burada faaliyet gösteriyordu. Antlaşma içerisinde bakir hisse senedi hanlarının yapılması, buraların bakıma muhtaç hale gelmesi ve bakım yapılmaması sebebiyle terk edilmiş durumdaydı. Halkımızda bu halini akıbet paye müspet ve iyice karşıladı. zaman zaman buraya gelerek fotoğraf çekici vatandaşlarımızı görünce haddinden fazla bahtiyar oluyorum. Özellikle gece vaktinde fotoğraflarda çok evire çevire çıkıyor. Devir da haddinden fazla iyicene benzeri düz oluşuk durumdadır” şeklinde konuştu.

Share: