‘Beyaz altın’da hasat devam ediyor

Türkiye’da ‘beyaz kızıl’ namına nitelendirilen pamuğun büyük istihsal merkezlerinden bire bir olan Denizli’bile, hasat heyecanı sürüyor.

Türkiye’birlikte pamuk üretiminin büyük tıpkı kısmını oluşturan Denizli’üstelik, hasat heyecanı sürüyor. Beyaz Zehir zer namına nitelendirilen pamuğun hasadı hem alıcıları hem de üreticileri memnun etti. Kentin bir nice bölgesinde sabık yıla göre kalan pamukta, hasat için makineler ateşli çalışmalarına bitmeme ediyor. Pamuklar hasat edilmesinin peşi sıra işlenmek amacıyla çırçır fabrikalarına gönderiliyor.

“Makineler yardımıyla pamukta eskisi üzere kirlilik olmuyor”

Veli bölgesinde bildirme birinci sınıf pamuğun öz bölgelerinde yetiştiğini ve bu sene 600 ile 650 kilogram aralarında gerçekleşen iğ verimlerinin olduğunu belirten Denizli Tarz Tarım Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Iğ üretiminin kırıcı olduğu ovalarda hasat sürüyor. Çiftçilerimizin ağır sıklet emek vererek yetiştirdiği pamuk, devir itibariyle hasatları 7-10 gündür bitmeme ediyor. Yapılan ilaçlama ve işlemlerin peşi sıra pamuğun toplanması var. Pamuğun üzerindeki yaprakların dökülmesi ve kozalarını açılmasıyla yegâne seferde araba ile hasat ediliyor. Bir Vakitler pamukta pislik olurken, şimdi akıbet teknolojilerle donatılmış makineler yardımıyla domuzuna pamuklar toplanıyor. Makineler yardımıyla pamukta eskisi üzere kirlilik olmuyor. Nitelikli Iye pamuğunun olduğu bölgedeyiz. Bu sene 600 ile 650 kilogram aralarında gerçekleşen verimler bulunuyor. Bu seneki pamuk fiyatlarındaki düşüş, sabık yıla oranla karşılaştırdığınızda çiftçinin beklentisini söndürdü” dedi.

“Bu sene verimlerimiz ferah ve seçkin molekül adamakıllı gidiyor”

Tarlasında iğ hasadı gerçekleşen rençper Tahir Tokuç, elde edilen iğ veriminden mutlu olduklarını söyledi. Tokuç, bölgelerinde üretimi yapılan pamuğun hem nitelikli hem de mübarek olduklarını dile getirerek, “Bölgemizde hasat başladı. Bu sene verimlerimiz gür ve değme özdek güzelce gidiyor. Pamuğumuzun kilogram fiyatı bu sene bağan oldu. Beklediğimizden serian hemen nısıf yarıya düşüş yaşandı. Pamuklarımız genel yerine hepsi çok domuzuna. Hasadımız başlaması bir haftayı geçti. Bölgelere bakarak hasat vakitleri değişiyor. 1 kamer içerisinde hasat zamanı biter diye düşünüyorum. Denizli bölgesinde genişlik haddinden fazla cehre üretimi yapılan bölgelerden benzeri burası. Pamukta bedel bağan ya da efdal olsa bile biz bu bölgede üretim fayrap etmek zorundayız. Zira bizim ekipmanımız başta görünmek için rastgele şeyimiz pamuk üretimine uygun” diye konuştu. – DENİZLİ

Share: