AYDIN/MUĞLA – Muğlalı arıcı koşa, sunu nitelikli bal amacıyla dünya ülke geziyor

Kamyona yükledikleri kovanlarıyla rastgele sene ince yolculuklara sâdır Muğlalı arıcı koşa, Anadolu’nun varlıklı nebat örtüsünden bildirme kaliteli balı elde edebilmek üzere zaman süresince çetin düzentileme harcadı.

Arıcılık eden ailede büyüyen Berrak Aslanpay (54) ve evlendikten sonradan arıcılıkla tanışan eşi Zennur Aslanpay (48), 200 kovanı kamyonlarına yükleyerek memleketleri Muğla’nın Ortaca ilçesinden nisan ayında bal yolculuğuna çıktı.

Aslanpay çiftinin önceki durağı, Denizli’nin Acıpayam ilçesi oldu. Dağlık araziye arızi konaklama yapabilecekleri taşınabilir baraka kuran koşa, 1,5 kamer kaldıktan sonraları yaklaşık 700 kilometrelik yolculukla Kayseri’ye geçti.

Burada da kekik ve geven bitkisinden bal sağımı yapan çift, 2,5 kamer sonraları çam balı amacıyla Aydın’ın Kuşadası ilçesine hareket etti.

Yerleşim yeri olmaması nedeniyle taşıma akarsu ve şarj edilen ışık kaynaklarıyla ihtiyaçlarını karşılayan çift, burada bile 3 ay bal sağımıyla hep 7 maaş yolculuğu tamamlayarak Ortaca’daki evlerine döndü.

Nurlu Aslanpay, AA muhabirine, ocak kendisine bu yolculuğu seçme yıl yaptıklarını, biri evlenen başkası bile üniversitede okuyan çocuklarının bile evveli kendilerine ara sıra etaplarda zevcelik ettiğini söyledi.

Bal sağmanın kendileri üzere bire bir yaşam biçimi olduğunu ve buna alıştıklarını tamlayan Aslanpay, bu sene tahminî 2 bin kilometre posta katettiklerini rapor etti.

“Bu gelişim aşk işi”

Arıcılıkta dinlenmenin olmadığını, kış döneminde arıların bakımını, beslemesini ve bahar için tedbir yapacaklarını anlatan Aslanpay, bu işin büyük mücahede ve fedakarlık gerektirdiğini dile getirdi.

En gani balı dercetmek üzere yılın muhteşem bölümünde yakınlarından, arkadaşlarından ayrı maltalık sürdürdüklerini tabir fail Aslanpay, “Bu iş aşk işi. Sevmeyen arıcılık yapamaz.” dedi.

Kayseri’birlikte kekik ve geven bitkisinden bal sağımı yaptıklarını, çam balında ise istedikleri verimi bulamadıklarını anlatan Aslanpay, “Kayseri’üstelik sağdığımız bal da masrafımızı karşıladı. Şerait ağırlaştı. Nakliyeler aşağılık masraflı. Sadece gelip gitmeme kısaca 60 bin lira harcamışımdır. Açgözlü kalınca arılarımızı mecburen besliyoruz. Çamda bile bal bulunmayan, arılarımız cebimize bakıyor. Arılarımızı beslemezsek baharı göremeyiz.” ifadelerini kullandı.

Özellikle Kuşadası’nda çok birkaç verim alındığını tamlayan Aslanpay, “Arıcılık anbean bitiyor desek üstelik yeridir. Saf şerait, toptan ısınma, yangınlar… Vaktiyle birebir bal aldığımızı bilirdim, demincek 10 kovandan tıpkısı teneke bal alıyorum.” diye niteleyerek konuştu.

“Burada dirim ağırlık, barbar”

Aslanpay, kendisinin tüm sene uğraşarak sağdığı balı kilogramı averaj 150 liradan sattığını ancak piyasada çokça kötümser ballar satıldığını gördüğünü, vatandaşların şurup munzam ballara aldanmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Zennur Aslanpay ise yaptıkları işin zorluğuna değinerek, “Bir ayn hane… Mutfağımızı antrepo yaptık bu misil. Arıcılıkla geçiniyoruz. 3 yıldır bile kırıcı gidiyor, bol bire bir ürün alamıyoruz. Arıyı geliştiriyoruz, mahvoluyoruz. Bal olmayınca birey de gidiyor. Burada dirim zor, barbar.” açıklamasında bulundu.

Share: