Ahlat’taki nesiç atölyeleri eş istihdamına balaban katkı sağlıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde sonuç yıllarda açılan yapı atölyeleri kadın istihdamına nazik ulama sağlıyor.

Henüz önceden mağribî şehirlerde bu işi tay tay arabası hisse senedi insanlarının doğdukları şehirlere vefa borçlarını bayılmak, karı istihdamına katkı ulaşmak ve dokuma sektöründe kentin potansiyelini ortaya takip etmek için kurdukları yapı atölyelerinde istihsal son hızıyla devam ediyor. Kurulan oluşum atölyelerinde müteharrik personelin yüzde 80 ile 90’ını kadınlar oluştururken, iş hayatına atılan kadınlar ise ayaklarının üzerinde durmanın onurunu yaşıyor.

“Avrat istihdamına ehemmiyet veriyoruz”

İstanbul’üstelik oluşum alanında neşelilik yürüttüklerini tamlayan oluşum atölyesi ortağı Fehmi Gündoğan, memleketleri olan Çakal Armudu ilçesinde dahi istihdama katkı bulmak ve yapı sektöründe kentin potansiyelini açığa çıkarmak amacıyla 1 sene evvel dokuma atölyesi kurarak üretime başladıklarını söyledi. Gündoğan, “Firmamız hatun panduf, patik ve erkek boxser grubunda üretim yapmaktadır. Ince yıllar İstanbul’da istihsal yaptık ve ben Ahlatlı adına doğduğum, büyüdüğüm topraklara ahde vefayı göstermek için güzeşte yıl burada ayrımsız oluşuma girdik. Haddinden Fazla şükür kudretli üstelik olduk. Şu dakika üzere 70 gönül istihdam ediyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı eş. Avrat istihdamına ehemmiyet veriyoruz. Burada kurduğumuz nesiç fabrikamız ayrımsız bütünleşmiş tesis. Yalnız kesim istihsal değil, zat kumaşımızı alıp öz üretimimizi yapıyoruz. Nakışımız, baskımız, dikimhanemiz, lazerimiz, laminasyonumuz kırcı burada. Dışarıdan hiçbir destek evet dahi nişane almadan burada iz üretmekteyiz” dedi.

İlçede neşelilik gösteren bir bambaşka dokuma atölyesinin sahibi Saflık Kutas ise “Etraflı yıllar İstanbul’de işletmecilik yaptım. Daha bilahare kendi memleketimize döndük. Burada Yabani Armut’ta bu işin olmadığını gördük. İnsanların etkisiz olduğunu gördük. Bu işletmeciliğe burada başladık. İlk başta 45 kişiyle başladık. Şu anki kapasitemiz 110 sevimli. Bu çalışanların yüzde 80’i avrat. Karı istihdamına ağırbaşlılık veriyoruz” diyerek konuştu.

“Zat paramızı kazanıyoruz”

Oluşum atölyesinde müteharrik kadınlardan Ebru Tiryaki bile çalışıp öz paralarını kazanmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “1 yıl oldu burada çalışalı. Haddinden Fazla memnunuz. Burası haddinden fazla iyice aynı istihdam alanı. Doğu’de bayanların çalışması print tıpkısı ebat. Buradaki çalışanların çoğu karı ağırlıklı olduğu için çok memnunuz. Gelirimiz var, ailemize destek çıkıyoruz, kendimize bindi çıkıyoruz. Kimseye bir muhtaçlığımız olmadan yaşayabiliyoruz” dedi.

“Öz ayağımızın üstünde durabiliyoruz”

Tekstilde müteharrik Rüya Şarkbülbülü ise benzeri yılı aşkın sürededir çalıştığını tabir ederek, “Öncelikle bu hareket yerini açan, gelişim verenlerime ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Benim kadar buranın çalışanlarının yüzdelik 90’ı kadın. Ilkin hisse senedi istihdamı yoktu burada, hele bayanlara on paralık yoktu. Şu anda gelişim istihdamı var aile bütçesine üstelik katkıda bulunuyoruz. Özgüvenimiz var, özlük ayağımızın üzerinde durabiliyoruz. Emeği geçen herkese bitmeyen teşekkür ediyorum. Sair hareket adamlarına de sesleniyorum. Memleketimize sahip çıkalım ve özellikle bayanlara hakeza hisse senedi imkanları sunalım” diye konuştu. – BİTLİS

Share: