Üç asırdır bu pidede yalnız keçi peyniri kullanılıyor

Üç asırdır bu pidede takkadak tutturuk peyniri kullanılıyor

Türk Berat Enstitüsü’nce ‘Coğrafi işaret’ belgesi ile tescillenen adlı Emet pidesi lezzetiyle adete damakları çatlatıyor

KÜTAHYA – Kütahya’nın Emet ilçesinde 3 asırdır dikbaşlı peyniri kullanılarak yapılan ‘Emet pidesi’ lezzetiyle adeta damakları çatlatıyor.

Türkiye’de takkadak Emet ilçesi Eğrigöz Dağı’ndaki yaylalarda yetişen, sarıot ve kekik yiyen hayvanların peynirinden yapılan ve hususi mayalanan temel mergup Emet pidesi, alelhusus termal tesislere tatil için gelen vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri ortada kayran alıyor. Osmanlı döneminde halife sofralarına konulan eşsiz lezzetlerden olan Emet pidesi yağız fırında yapılan, sadeyağ ve muannit peyniri beğenilen nazirsiz tıpkısı ezgi olduğunu belirtiliyor.

Emet pidesinin hususi kendisine yapıldığını ve say ve sabırla hazırlandığını tamlayan pide ustası İsmail Varol, “Emet pidesi Emet’te yalnızca mukannen pideci dükkanları tarafından yapılmaktadır. Su, un ve tuz ile cins yoğurularak pide şekline getirilir. Üstüne bölgeye başmaklık lezzeti olan ve hususi adına hazırlanan inatçı peyniri ve sadeyağ konur ve taş fırında pişirilir. Pişirme süresi ve kıvamı ustanın maharetindedir. Bu nazirsiz haz asırlardır Emet ilçemizin bildirme ünlü lezzetidir. Osmanlı mutfağında var olduğu ayrımsız çokça kaynakta yazan bu misilsiz lezzeti tığ yapıp satmaya bitmeme ediyoruz. Emet’teki aksiyon yerimiz 27 yıldır neşelilik göstermektedir. Ego oğlum Süleyman Varol ve torunum İsmail Varol ile alay malay müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Ülkemizin her köşesinden vatandaşlarımızı bu eşsiz lezzeti tatmaları üzere bekleriz” diye konuştu.

Varol, Emet pidesinin tıpkısı yıl evvel Türk Patent Enstitüsü’nce ‘Coğrafi işaret’ belgesi ile tescillendiğini sözlerine ekledi.

Share: