Adıyaman’dan Rusya ve Japonya’ya ‘Türk somonu’ ihracatı

Adıyaman’dan Rusya ve Japonya’ya ‘Türk Somonu’ ihracatı

Yüzen adaların bulunduğu Çat Baraj Göleti’nde üretilen alabalıklar ‘Türk Somonu’ kendisine ihraç ediliyor

ADIYAMAN Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde ki Çat Barajı’nda üretilen 2 bin titrem alabalığın yüzdelik 80’i Rusya ve Japonya ilkin kalkışmak bir nice Avrupa ülkesine ‘Türk Somonu’ namına ihraç ediliyor.

Adıyaman’dahi yılda yetiştirilen 3 bin titrem balığın 2 bin tonu Kavşak Baraj Göleti’nde yetiştiriliyor. Adıyaman bağırsak sularında vadi alan 18 ala istihsal tesisinin 11’i Kavşak barajında bulunuyor. Hamam yaz aylarında su sıcaklığının 15 ila 22 rütbe arasında olmasından kontekst balıklar yaşayabiliyor. Üreticiler eliyle tercih edilen Çat Baraj Göleti’nde ekin balıkçılığı yapılıyor. Baraj gövdesinin yüzde 2’sine kurulan kafeslere 4-5 gram iken bırakılan alabalıklar, 6 ay sonraları 350-400 gram ağırlığına ulaşınca ‘Türk Somonu’ kendisine ihraç ediliyor. Ülkemize döviz girdisi sağlayıcı balıklar Rusya, Japonya özellikle atılmak için bir nice Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Üretilen balıkların kısaca yüzde 20’si ise bağırsak pazarda tüketiliyor.

Dünya’bile eşi aynı olmayan ve 3 bin yılda oluşan yüzen adaların bulunduğu Kavşak Baraj aynı taraftan turizme katkı sağlarken, farklı taraftan ekonomiye ulama sağlıyor. Adıyaman Ekincilik ve Orman Müdürü Nurettin Mukayese, Adıyaman’de 18 noktada ala yetiştiriciliğinin yapıldığını belirterek, “Çat Barajında 11 tesisimiz bulunuyor. Bu 11 tesisimizde tahminî 2 bin titrem alabalık yetiştiriciliği yapılıyor. İlimizde toplanmış 18 noktada alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kavşak Barajının en nazik özelliği havaların ısınmasıyla bu arada, buradaki gölün düz altındaki akarsu sıcaklığı alabalığın yetişmesi üzere uygun olduğundan, balıkçılarımız yazın bile buradan eksantrik ayrımsız yere gitmeden balıklarını yetiştirebilmektedir. Burada yetiştirilen 2 bin ton balık büyütülerek Türk somonu haline getirilip, şişman ayrımsız kısmı sıkıntılı dışına ihracata gitmektedir. Yüzdelik 80’i başta Rusya kalkışmak için Japonya ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir” dedi.

Balık yetiştiricisi Cebrail Korutürk ise, kafeslere 5 gram adına bırakılan balıkların 6 ay içerisinde 350-400 gram büyüklüğüne ulaştığını ve bu balıkların ihraç edildiğini söyledi.

Share: