‘Altın balda’ hasat dönemi başladı: Amaç 2 bin titrem bal bürümek

Gücük beş on evvel İngiltere’de yapılan yarışmada kebir bir sükse elde ederek zer madalya kazanan Bingöl balında hasat dönemi başladı. Geçtiğimiz yıl kuraklıktan etkilenen ve istediği verimi alamayan arıcılar, bu yıl hedeflerinin 2 bin ton bal bağışlamak olduğunu aktardı.

Kısa az buçuk ilk İngiltere’nin Londra şehrinde yapılan yarışmaya katılan Bingöl balı, burada şanlı ayrımsız sükse elde ederek, katışıksız bal kategorinde kızıl madalya almaya hak kazanmıştı. Bingöl Üniversitesi Arıcılık, Araştırma, Geliştirme ve Aplikasyon Merkezi, İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Arıcılar Birliğinin destekleriyle, Adaklı ilçesindeki 2 bin rakımlı yaylada bal hasadına başlandı.

“Bingöl balının bire bir eroin gibi olduğunu ifade etmiştik”

Bal hasadına katılan ve yetişkin açıklamalarda kâin Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl balının coğrafi işaret alması üzere birlikte müracaat yaptıklarını belirtti. Rektör Çapak, “Sili ürünleri ile ilişik Bingöl üniversitesi uçman bir üniversite. Biz beş altı yıldır bu uçucu darülfünun bağlamında arıcılıkla ilgilendiren çok ağır icraat yapıyoruz. Zaman üstelik bal sağımındayız. Bu sağımda Adaklı ilçesinde 2 bin rakımda yapılıyor. Bingöl balının benzeri maden kabil olduğunu ifade etmiştik. Bu sağım ile alay malay ayrıca bundan önceki çalışmalarımızla bu madenin tescillenmesini sağladık. Zira Bingöl balı İngiltere’dahi yapılan ayrımsız yarışmada acun birincisi oldu. Daha önce bile 600 camekân arasından acun ikincisi ergin idi. Dolayısıyla Bingöl balının kalitesi ortaya çıkacak oldu. Biz 108 ayrımlı bölgede bal kovanlarıyla ne arının hangi polenden, hangi bölgeden, ne nitelikte bal topladığı ile ilişik çalışmalar yapmıştık. Bunun bile neticesini aldık. Coğrafi meni için müracaat yaptık, inşallah mail zamanda onu almış olacağız” dedi.

2 bin tol kitap elde etmeyi hedeflediklerini tamlayan Rektör Çapak, “Bugün ki sağımdan anladığımız kadarıyla Bingöl’dahi bal verimi çok ferah. Güzeşte yıl yağışsızlık vardı amma bu sene beklediğimizin üzerinde tıpkı rekolte var. Öyle hesap pusulası ediyorum kim Bingöl’üstelik 2 bin tonun üzerinde bal elde etmiş olacağız. Bu sezonun ilimiz ve ülkemize leziz olmasını diliyorum” diye niteleyerek konuştu.

Hedef 2 bin titrem bal üretmek

Geçen sene yaşanan kuraklığının arıcıları ve üretimi etkilediğini aktaran Arıcılar Birliği Başkanı Mürtefi Nene, bu sene mevsimin ongun geçtiğini belirtti. Mader, “Bingöl bal hasadına başladık. Bingöl balının kalitesini ve değerini doğrusu biliyorduk. 2017 yılında Türkiye birincisi ve acun ikincisi olan balımız, bu sene İngiltere’nin Londra şehrinde esasen ispatlandı ve dünya birinciliği kazandık. ve Bingöl balının saf kısmına Tarım Emniyet Kooperatifi eğilimli oldu. ve başka ballarımızın da dünyada birinci nitelik olduğunu doğrusu ispatladık. Bu değeri daha yükseğe taşımayı hedefliyoruz. Sabık sene kuraklıktan belde üretimde kalın çektik amma bu sene mevsimin dolgunca geçmesi artımlı oldu. Hedefimiz 2 bin ton bal çekmek. ve inşallah hedefimize ulaşırız” şeklinde konuştu.

Bu yıl balın satışı amacıyla iyice ahzüita bulacaklarını anlatım fail müstahsil Fikri Üzer ise “Orak Ayı itibariyle yaylalara çıktık. ve şuan da yıl sonu mahsulünü almaya başlıyoruz. Bu iki yıldır susuzluk vardı, istediğimiz verimi alamıyorduk ve istediğimiz balın kalitesinde bile bastırık vardı ama bu sene Pazar üstüne ve nitelik üzerine benzeri yüklülük olmadığına inanıyoruz. Güzelce bire bir Alım Satım bulacağımıza eminiz” dedi.

2 bin rakımlı yaylada gerçekleşen ve kilosu 200 liraya satılan bal hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Burhan Keleş ve üreticiler da katıldı. – BİNGÖL



Share: