Beylikdüzü Belediyesi’nden Cumhuriyet Söyleşisi

Beylikdüzü Belediyesi, Cumhuriyetin 99. yılını benzeri dizi etkinlikle kutluyor. Bu kapsamda Beylikdüzü’nde açılan 4 Ilkgüz Sivas Kurultay Binası ve 4 Eylül 1919 Toyluk Merkezi’nde ünlü tarihçi-edip Sinan Saha, Cumhuriyet Söyleşisi’nde Cumhuriyet Altını’in kazanımlarını anlattı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sakat, “Vatanını, milletini ve bayrağını muhip insanlar kendisine Türkiye’nin ikinci yüzyılına kadem kovmak, ikinci asır amacıyla mücadele etmek ve bu mücadeleyi başarıyla taçlandırmak zorunda olduğumuzu rapor edeyim” diye konuştu.

Cumhuriyet’in kuruluşunun 99. yılı etkinlikleri kapsamında adlı müverrih-edip Sinan Vadi, Cumhuriyet Altını Söyleşi’nde Beylikdüzü halkıyla buluştu. Cumhuriyet Altını’in temellerinin atıldığı Sivas Kongre Binası’nın uygun yapıldığı 4 Ilkgüz Sivas Kongre Binası ve 4 Eylül 1919 Deneyimsizlik Merkezi’nde düzenlenen etkinlik Ankara Gençlik Firez-Laf Kulübü sanatçılarının hazırladığı dans tiyatrosuyla başladı. Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan zorlukları anlatan tiyatral gösteri izleyicilerden tamlık gömlek aldı.

Gösterinin peşi sıra Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Maksat Inmeli ve tarihçi-edip Sinan Düzlük, Cumhuriyet Söyleşisi’nde Kurtuluş Savaşı yılları ve sonrasında yaşanan zorlukları anlattı.

“CANLI BİR BAŞARI HİKAYESİ”

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı dönemde yaşadığı zorluklara değinen Beylikdüzü Şehremini Mehmet Murat Çalık, cidal sonrası sunulan kazançlı bağımsızlık mücadelesine ilgi çekerek, şunları söyledi:

“Atatürk, bu talih insanının ferasetine ve enerjisine çokça güveniyordu. Atatürk, bu sürece büyüklüğünde şüphesiz tıpkısı nöbet izleyeceği, neler yapacağı, pekâlâ tıpkı mücadelenin içine gireceğini biliyordu esasta. Örneğin uran, Cumhuriyet’in çokça önemsediği işlerden biri. Şöyle ayrımsız haber paylaşacağım sizlerle. 1923-1938 yılları beyninde Türkiye Cumhuriyeti tahaccüm anlamında kestirmece yüzde 97 tahaccüm sağlamış. Dünyada hakeza yeknesak namevcut. Bunu nail bir milletin evlatlarıyız. Fabrikası bulunmayan, yolu yok. Demiryolları, deniz yolları kâffesi yabancıların ellerinde. Çokça kıytırık üretim tesisleri var. Atatürk bu başarıyı sağladıktan sonra ekonomiye dayalı dahi dönüşümü yapıyor Fabrikalar kuruyor, o fabrikaları destekleyecek bankalar dahi kuruyor. Sümerbank’ı kuruyor tekstili desteklemesi için bayındırlık ve şehirciliği desteklemesi üzere Emlakbank’ı kuruyor. Umum Bankası’nı esnaf amacıyla kuruyor. Etibank kuruluyor madencilik amacıyla. Zımnında etli canli ayrımsız sükse hikayesi.”

“BU MÜCADELEYİ BAŞARIYLA TAÇLANDIRMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZU İFADE EDEYİM”

Türkiye’nin ikinci yüzyıla hazırlandığını belirten Başbuğ Çalık, şöyle bitmeme etti:

“Şu zaman kargış-vah çekmenin sırası değil. İkinci yüzyıla girerken bu külfet hepimizde, hepimizin yapacakları var. Ne kadar print koşullarda tıpkısı Cumhuriyet doğdu. Biz tıpkısı evcil tutumlu namına yapabileceklerimizi bu kentin kaderini tahavvül etmek için kurguladık. Ben bire bir kent plancısıyım. Bu kente, bu topraklara, bu toprakları bizim için yurt eden bayrağa aşırtı ayrımsız insanım. Hayatım süresince bunlara bakım ediyorum ve burada siyasal arkadaşlarımız de var ve bunu değme seferinde söylüyorum; Biz kuşkusuz fırka devletinden şikayet ediyorsak tümen belediyesinden da şikayet ederiz. Devletin paraleli olanaksız, partisi gayrimümkün. Heybet devlettir. Tümce tırsmak tavzih etmek zorundadır. Devletin kurumları dahi hepimizindir dolayısıyla siyasal reflekslerimizi bir kenara bırakarak vatanını, milletini ve bayrağının dost insanlar kendisine Türkiye’nin ikinci yüzyılına aşama kovmak, ikinci asır üzere çabalamak ve bu mücadeleyi başarıyla taçlandırmak zorunda olduğumuzu ifade edeyim.”

“VATANDAŞIN BIRLIKTE CUMHURİYET OLMASAYDI NEYLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞINI GÖRMESİ LAZIM”

Kent plancısı adına, Atatürk’ün Ankara’dahi yaşattığı dönüşüme birlikte değinen Komutan Kötürüm, “Zaman kentlerin gelmiş olduğu halden çok hoşnut olmayan bir insanım. Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk, 1928’de benzeri site planı hazırlatıyor. Bari ömrü az buçuk daha vefa etseydi de İstanbul’a dahi yapsaydı. Ankara’daki bildirme kalıpsız kıyafetsiz arazide Atatürk Orman Çiftliği yapılıyor. Cumhuriyet Altını’in kazanımlarının farkına yok olmak lazım. Vatandaşın birlikte Cumhuriyet olmasaydı neyle yüz yüze kalacağını görmesi lazım. Gelgel duyacağımız tıpkı devrim” diye konuştu.

“CUMHURİYET’İN KONUŞULABİLECEĞİ SUNMA KATIKSIZ, GENIŞLIK MAKUL MEKANDAYIZ”

Cumhuriyet Altını’i anlatmaya kelimelerin kifayetsiz kalacağının söyleyen Kayran, “Anlatacağımız laf bayağı benzeri laf değil, akarsu gitmek aldatmak eylemek aldığımız kan gelmek. Dünyanın apayrı tıpkı yerindeki Cumhuriyet’e benzemez. Bu bahis o büyüklüğünde hususi ki o kadar anlamlı kim haddinden fazla heyecanlıyım. Başkanı tebrik edeyim. Münasebet? Gerçekten Cumhuriyet’in konuşulabileceği sunu katiksiz, yer akillicasina mekandayız. Türkiye Iri Ulus Meclisi’nden bilahare Cumhuriyet’in konuşulacağı sunu akilane bulunak neresi diye bana sorsanız cevabım şudur: Sivas Kongre Binası. Bu benim yorumum mu? Faydalı. Sayın Komutan rapor etti dedi kim; ‘Cumhuriyet Altını’in temellerinin atıldığı binadayız, aynısını yaptık’ dedi. Atatürk’ümüz Kurtuluş Savaşı’ndan sonradan Sivas’a gidiyor, kurultay binasını geziyor ve şu cümleyi kuruyor: ‘Cumhuriyetin temellerini bu binada attık’ Hangi büyüklüğünde kasırga donör değil mi! Cumhuriyet Altını’in 99. yılında Cumhuriyet Altını’in temellerinin atıldığı salonda bu söyleşiyi yapıyoruz. Olağanüstü güzelce aynı husus, insanın tüyleri diken diken oluyor” dedi.

“BU HAKLI BİR SAVAŞTI VE ATATÜRK BU İRADEYİ GÖSTERDİ”

Ülkenin özgürlüğüne Sivas Kurultay Binası’nda karar verildiğini nâkil Kayran, “Sivas Kongresi o büyüklüğünde kocaman ki şayet bu salonda karşıt bire bir değişmeyen çıksaydı ki çıkmazdı zira Mustafa Eksiksizlik Atatürk vardı. O istiklal kararının alınması o kadar zordu ki insanlar açlıkla sınanıyordu. Kayıt aşındırmak yoktu. Mutluluk işgal altındaydı. Mandayı savunanlar vardı. Mustafa Kemal Atatürk, ne pahasına olursa olsun ‘Ya İstiklal ya Ölüm’ dedi. Bu salonda anca tartışmalar oldu kim. Atatürk yabansı ikna kabiliyeti ve önderliğiyle istiklal kararını aldı. Bu namuslu bire bir savaştı ve Atatürk bu iradeyi gösterdi” diye niteleyerek konuştu.

Cumhuriyet Altını Söyleşisi, yapılan konuşmaların ardından seyircilerin da katılımıyla interaktif şekilde devam etti. Başbuğ Sakat, kestirmece 2 saat süren görüşme sonrası günün anısına Sinan Meydan’a çiçek ve onurluk sunma etti.

Share: