Bitlisli ateş parçası 24 Oğuz uzunlamasına ilişkin tamgaları Ahlat bastonuna işliyor

Bitlis’in Çakal Armudu ilçesinde kötek ustası Refa Gökbulak’ın asırlık koz ağaçlarından yaparak konusunda 24 Oğuz durmaksızın ait tamgaları (Türk oymaklarında halk ile yapılan örge) işlediği bastonlar şişman bandaj görüyor.

Babasından öğrendiği sanatı 37 yıldır sürdüren Gökbulak, antrenör, manda ve sığır boynuzu ile yüzyıllık koz ağaçlarını kullanarak birbirinden değişik bastonlar tasarlıyor.

Eğe, zımpara, testere ve rende kullanarak umum işçiliğiyle yaptığı bastonları Selçuki ve Osmanlı motifleriyle süsleyici Gökbulak, yurdun ciharıyek yanına ısmarlama konusunda bu dizayn bastonları gönderiyor.

Tasarımlarını gün günden geliştiren ve yaptığı bastonların çeşitliliğini artıran Gökbulak, bu yıl 24 Oğuz uzunlamasına ilişkin tamgaları de hazırladığı bastonlara işlemeye başladı.

“Bakir olmasına rağmen bir nice havale aldık”

Gökbulak, AA muhabirine, damga mahiyet, desen desen Yabani Armut bastonu çeşitlerine Oğuz boylarının tamgalarının bulunduğu bastonları dahi eklediğini söyledi.

Bu tasarımın eskimemiş olmasına karşın birçok yerden demet gördüğünü dile getiren Gökbulak, şöyle konuştu:

“Mesleğe başladığımız günden bu yana farklı çeşitlerle sezonu açıyoruz. Bu yıl dahi 24 Oğuz uzunlamasına ilişik tamgaları Çakal Armudu bastonuna işledik. Ahlat Oğuz boyları vasıtasıyla mufassal müddet mekan namına makbul aynı kent. Bunun belirtilerini tarihi eserlerimizde ve mütenevvi yapılarda de görüyoruz. Yabani Armut Selçuki Düzlük Mezarlığı bunun en eke örneklerinden biri. Bu nedenle tamgaları bu yıl Yabani Armut bastonuna işledim. Gücük benzeri müddet evvel yapmamıza karşın demet görmeye başladı. Siparişler almaya başladık. Kısık şekilde bu bastonlar üstünde çalışıyoruz.”

Gökbulak, Yabani Armut’ın gün boyunca detay, hars ve sanatın merkezi olduğuna bel etti.

“Kayı boyu 160 yıl Ahlat’ta kalmıştır. Ertuğrul Gazi Çakal Armudu’ta doğmuştur. İlçemizde halen ‘Kayı Mahallesi’, ‘Kayı Mezarlığı’ bulunmaktadır. Çakal Armudu’taki bir nice tarihi eserde de bu tamgaları koymak olanaklı.” ifadelerini kullanan Gökbulak, tamgaların bastonlara çok yakıştığını belirtti.

Çok müspet düşüncesiz dönüşler aldıklarını dile getiren Gökbulak, bu tasarımının beğenilmesinden mutluluk duyduğunu kaydetti.

Gökbulak, “Oğuz boylarına ilişkin tamgaların işlendiği bastonlar sargı görüyor. Yıpranmamış olmasına rağmen Türk dünyasından ve birçok ilden bastonlarımız için sipariş veriliyor. Tarihi eserlere cemaat geçmek ve yaşatmak amacıyla hepimize görevler düşüyor. Ben bile üzerime düşeni bu örge ve desenleri umum sanatı ürünlerimize işleyerek yaptığımı düşünüyorum.” diye konuştu.

Share: