Bursa vukuf: Bursa’da dikici ürettiğini komisyonsuz tüketiciye ulaştırıyor

Bursa’nın Yenişehir Belediyesi geliştirdiği proje sayesinde çiftçinin ürettiği ürünleri komisyonsuz bire bir şekilde tüketiciye ulaştırıyor. Bu sayede yetiştirici ürünlerini adalet ettiği değerde satarken, mütemmim da ürünleri ucuza satın almış oluyor.

Bursa’nın Yenişehir ovası ürettiği almanak 110 bin titrem sebze ve kâr ile Türkiye’nin yüzdelik 4,2’lik üretimini karşılıyor. Üretilen anılmış biberin şişman bölümü ihraç ediliyor. Yenişehir Belediyesi, BEBKA’dan aldığı destekle ayrımsız projeye imza attı. 5 köy kooperatifi ile gelişigüzel çiftçinin ürününü piyasanın üstünde rakamlara alarak şişman marketlere satan Yenişehir Belediyesi, sonuç 1 ayda ulusal marketlere yapılan satışlarda 360 titrem biber sattı ve 4 milyon liralık iş hacmi elde etti. Elde edilen gelirin yüzdelik 4’ü birlikte karye kooperatiflerine kaldı. Fiyatlar günlük değiş gösterse dahi, ortalama çılgın biber 7 liralık, çarliston biber 9 lira, al (kapya) biber 12 teklik, dolmalık biber 10 liradan satışı gerçekleştiriliyor. Güzeşte sene tıpkısı ayda 650 biber ile 2,3 milyon lira iş hacmi elde edilirken, bu sene önce aydan bu rakamların konusunda çıkıldı. Dikici ürettiği ürünü Yenişehir Hal’inde belediyenin amade ettiği alana getiriyor. Burada 35 yabanlık kol biberleri özenle seçip paketliyor ve büyük marketlere yola çıkıyor. Bu paketleme aşamasında üstelik 35 kişiye istihdam sağlanmış oluyor.

Yenişehir Şehremini Davut Vazıh, “5 çıngı kooperatifimiz ile gelişigüzel geçen yıl BEBKA destekli başlayan projemiz bitmeme etmektedir. 2019’da göreve geldiğimizde başvurma etmiş olduğumuz ve bu sene 3. yılı olan üç projemiz onaylandı. Bu projelerimize özel danışmanlar eşliğinde çalışarak sunduk ve bu projeleri kazanmayı adalet ettik. Burada etkin kooperatif başkanlarına müteharrik işçilere, nişane getiren işçilerin Cenabıhak yardımcısı olsun. Yüzdelik 75, 80’i tarımla geçinen aynı ilçeyiz Tığ bile uray yerine üreticimizin birlikte olmamız gerekiyor” dedi.

Biber fiyatlarını inişli çıkışlı olduğunun altını çizen Işıklı, “Şuan almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda ekstrem biberin 7 liralık, çarliston biber biberin 9 lira, kırmızı (kapya) biberin 12 liralık, dolma biberin 10 lira olduğunu öğrendik. Bu fiyatlar çiftçimiz açısından bol tıpkısı kıymet. İlçemizde biber 6, 7 liradan dun düşmezse bizlere göre gür benzeri fiyat. Istem icap ki 15, 20 teklik olsun amma sezon açıldığında bu fiyatlardan birlikte satıldı. Sonuç 1 ayda ulusal marketlere yapılan satışlarda 360 ton biberin satıldığı ve 4 milyon teklik iş hacmi elde edildiği biliyoruz. Kooperatiflerin yüzdelik 4 hakkı var. Kooperatifler arada servet kazanıyor emekleri var. Kooperatif başkanlarının tarlalarında işçi çalışıyor, ancak kendileri burada işlerini strateji ediyorlar. Onlarda özlük köylüsü, çiftçisi, komşuları için fedalardık ediyorlar. Son 1 ayda 70 ayrımlı üreticiden biberin alındığı günlük 30-35 civarı işçinin çalıştığı istidam sağlandığı söylendi. Bunu bilip izlem ediyoruz. Ulusal marketlere günce 15, 20 ton biber sevkiyatı yapılıyor kalanlar benzeri periyot bilahare bitmeme ediliyor. Almış olduğumuz destekle kalanlar önceki 21 metreydi şuan 80 metre buzhane yapıldı. Mahsul ziyan olmuyor. Marketlere gönderilen biberler haricinde bağırsak piyasada birlikte satılıyor” diye niteleyerek konuştu.

Köprühisar Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Can, “Bu proje sebebiyle ürünlerimizi pazarlama fırsatı bulduk. Zaman piyasanın üzerinde gidiyor. Burası olmasaydı nazik tıpkısı bahir olacaktı. Proje sebebiyle bu şansı yakaladık. Başkanımızın büyük desteği var teşekkürname ediyoruz. Bu yıl işaret çeşitliliğimiz arttı geçen sene yalnız biber vardı bu yıl fasulye, domates, barbunya ve sair ürünlerde girdi. Güzeşte sene kim tonajımızı aştık bu yıl ciromuzu da aştık. Sabık sene sezonun yarısında başlamıştık bu yıl başından başladık. Şuana büyüklüğünde güzeşte seneki tonajımızı ve ciromuzu aştık” ifadelerini kullandı.

Hayriye Köyü Zirai Kalkınma Kooperatifi Başkanı Basri Akıllıcasına, “Projeden evvel ürünleri depolara döküp gidiyorduk. Fiyatını 2 ahit sonraları öğrenebiliyorduk. 2 yıldır bu proje sürüyor köyde üyelerimiz üstelik mutlu, belediyemize teşekkürname ederiz” dedi.

Menteşe Köyü Kalkınma Kooperatifi Başkanı Güray Yaşar, “Pazarlama üstüne eşit istikrarımız kesinlikle yoktu, biz ürünü döküyorduk onlar karşılık belirliyordu. Şuandaki memnuniyetimizi dile getirmemizdeki garaz fiyatını bile bile döktüğümüz piyasa üzerinden adisyon görüldüğü aracının tamamen kaldırıldığı aracısız üreticiden tüketiciye sunma düşük karlarla ulaştırıldığı tıpkı projede vadi aldık” şeklinde konuştu. – BURSA

Share: