Dünyada soyu mütenakıs elmabaş ördeği, kışı Veca Dağı’nın eteğinde geçiriyor

Dünyada soyu tükenme riski haiz türler arasına alınan elmabaş patka ördeği (Aythya ferina), kışı kılmak için Iğdır’daki sulak alanları kullanıyor.

Dalıcı ördek türlerinin en irilerinden olan elmabaş ördeği, Dünya Tabiat ve Katıksız Hayatı Siper Birliğinin (IUCN) “mütenakıs” çeşitler listesinde saha alıyor.

Renkleri ve kişmiri hareketleriyle dikkati calip ördek türü, yaz aylarını Yıldız Yarımkürede geçirip kışın yaklaşmasıyla alay malay daha yunak bölgelere göçüyor.

Elmabaşın güneye akla yatkın göçüp kışı geçirdiği noktalar ortada mikroklima iklime topluluk Iğdır’ın sulak alanları birlikte bulunuyor.

Sonbaharda Ağrı Dağı eteğindeki Bulakbaşı ve Glokom sazlıklarına gelen kök, kışı bölgedeki yerleşme yerlerine göre henüz hamam olan Iğdır’bile geçirip yeniden kuzeye dönüyor.

Iğdır Üniversitesi Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (KUŞMER) Dr. Öğr. Üyesi Emrah Polat, AA muhabirine, bu türün, sulak alanlar üzere önem genişlik eden ördek familyasından biri olduğunu söyledi.

“Bu alanlar kuşlar amacıyla bir nice olanağı alay malay sunuyor”

Türün IUCN kriterlerine bakarak kırmızı listede olduğunu vurgulayan Çelik, “Bu kabil temas sene ağır ezgi namına bölgemize gelmekte. Özellikle ekimin ortalarına akıllıcasına buraya gelmeye başlayan bu tür kışı birlikte burada geçirmekte.” dedi.

Çelik, Iğdır’ın makro kuş kafile rotalarından biri olduğuna belen ederek, “Kışı burada geçirdikten bilahare baharın gelip havaların ısınmaya başlamasıyla serin bölgelere akilane göç hareketini gerçekleştiriyor. Elmabaş patkanın burada tespiti, kişi sayısının belirlenmesi kuş bilimi açısından berenarı mehabetli benzeri konu.” diye konuştu.

Bulakbaşı ve Glokom sazlıklarının kuşlar için sunduğu önemi dile getiren Çelik, şunları söyledi:

“Toprak çandır hayatı açısından oldukça ensesi kalın. Bu alanlar özellikle kuşlar amacıyla bir nice olanağı alay malay sunuyor. Buraya göçen ve bu alanları kafile mola noktası olarak kullanan bir nice asıl var, elmabaş bile bu türlerden biri. Bu tür farklı renkleri ve güzelliğiyle kendine özgü, hücre gelen türlerden biridir.”

Share: