Erzurumlu vatandaşlar 2. Erzurum Oltu Kebabı Festivali’ne atak etti

Erzurumlu vatandaşlar 2. Erzurum Oltu Kebabı Festivali’ne atak etti

ANKARA – Ülke havası solumak talip Erzurumlular, başkentte 2.’si düzenlenen Erzurum Oltu Kebabı Festivali’ne akış ederek, hem özlemini çektikleri yerel lezzetleri tattı hem üstelik Erzurum çit oynayarak doyasıya eğlendi.

Altındağ Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2. Erzurum Cağ Kebabı Festivali düzenlendi. Erzurum’un tarihinin, kültürünün ve aş damı lezzetlerinin tanıtılması maksut etkinlikte, Erzurum yöresine ilgilendiren anılmış peynir çeşitlerinden direngen, gayda, çeçil, İspir ve göğermiş peynirlerin, Banyo kebabının, onlarca kök çiçek balının ve kadayıf dolmasının yanı sıra su böreği, tuzsuz peynir, kuru, sucuk, acuka, tereyağı, zeytin, pekmezin satıldığı stantlar, ziyaretçilerin atak noktası oldu. Dörtköşe dakikalar geçiren ziyaretçiler, Erzurum’a katışıksız Sarrafiye Bar Halkiyat ekibi ile halay çekerek doyasıya eğlendi.

“Kış havasında bu büyüklüğünde deniz var”

2. Cağ Kebabı Festivali’nde tayf düz Selami Durmuş, “Festivalimiz, çokça iyice geçiyor, Erzurum kokuyor zaten. Erzurum esnaflarını gezdim. Baya Erzurum esnafı burada. Yürekten tebrik kartı ediyorum. Erzurum herkesin Erzurum’u. Erzurum’a ki bire bir taş koyuyorsa Tanrı razı olsun. Kış havasında bu kadar bahir var. Yazın ortasında birlikte sıfır çokluk burada var” ifadelerini kullandı.

“cağ kebabı kuzu etinden başka bir şeyden yapılmaz”

Erzurum Günleri’nde yüzyıl kebabı standı açan Fuat Çıkarmak, ustası olduğu oltu kebabı yapılışını anlattı. Intikal Etmek, Erzurum Günleri’nin sunturlu geçtiğini belirterek, “Çokça fazla benzeri katkı maddesi bulunmayan. Soğan, sodyum klorür, karabiber. Terbiye yapılıyor bekletiliyor. Gayet yavaş, özelliği kuzu eti. Ayrıksı tek şeyden olmaz. Serencam zamanlarda Ankara’üstelik, Türkiye genelinde yaygınlaşıyor. Çok kıymetli aynı eşya. Erzurumlular geliyor ve katılıyor. Ankara’nın yerel halkı da deste gösteriyor. Işaret Türkiye genelinde tanındı” diyerek konuştu.

“Yurt havası soluyalım diye niteleyerek geldik”

82 yaşındaki annesini 2. Oltu Kebabı Festivali’hangi getiren Belgit Demirtaş, “Bilcümle yöreninkiler iyicene ama Erzurum ve Kars yöresi ayrı sunturlu. Biz Kars’ı ve Erzurum’u ayırt etmiyoruz. Yurt havası soluyalım dedik. Annemi de getirdim, memleket havası solusun dedik. Çağ Dışı peyniri çok müfit ve çokça güzeldir. Ondan almayı düşünüyoruz. Erzurum ispir pekmezi var çok meşhurdur. Gücümüz neye yetiyorsa almaya çalışacağız” dedi.

Kadayıf dolmasının püf noktaları

Kaliteli kadayıf dolması standının önünde aralık olmasının doğal olduğunu dile getiren Vedat Evliya, “Biz de Erzurum’un kalitelilerinden birisiyiz. Bizde hizmette cızık namevcut. Isıdam ve genç izzetüikram ediyoruz. Kadayıf dolmasındaki püf yasakçı öncelikle kadayıfın gani olması. İki; sarım ve ceviz, dördüncüsü yumurtasını gani pekiştirmek. Beşincisi birlikte kızartmak. Altıncısı bile hamam hamam kemirmek” ifadelerini kullandı.

“Elimizden geldiğince Erzurum’u tanıtmaya çalışıyoruz”

Standında özlük imalatları kendisine Erzurum’dan getirdikleri pestil, köme, pekmezleri olduğunu dile getiren Mustafa Pekhas, “Erzurum’dan muamele görmemiş, glikoz katılmamış, kaktı maddesi olmayan tamamen natürel tatlılarımız, kömelerimiz, hele bozulmamış kusursuz dut pekmezlerimiz. İspir’in fasulyesi, tortumun fasulyesi, kuşburnusu, cevizi, kâffesi Erzurum’dan hususi namına bura amacıyla berceste ürünler. Burada elimizden geldiğince Erzurum’u tanıtmaya çalışıyoruz. Lüzum Erzurumlu hemşerilerimizin özlem gidermesi açısından icabında Ankara’birlikte Erzurum’u temyiz etmek talip halka Erzurum’u yeryüzü ediyoruz. Bilcümle Ankaralıları ve Erzurumlu hemşerilerimizi bekliyoruz” dedi.

“Balımız Türkiye’nin birkaç balından biri”

Balında yardım maddesi bulana 10 bin teklik vereceğini dile getiren Edip Samimi, “Balımız Türkiye’nin bir iki balından biri. Uzvi sertifikalı. Önüne gelen ‘organik’ diyor anca gayrimümkün. Bizim bal 2 bin 500 rakımda yapılıyor. Rengine tıpkı bakın. Onma kaynağı. Bizde dikme olamaz yalnız çiçek balı. Kadın, cebin, yiyin, bana dua edin. Asıl bal, akman bal. 1 gram ne şeker hastalığı ne glikoz var. Erzurum’un Anzer’i. Oranın Anzer’i varsa bizim dahi Erzurum Anzer’imiz var” diyerek konuştu.

Share: