Gastronomi öğrencileri adlı şeflerle

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü öğrencileri, adlı reis Somer Sivrioğlu ile mutfağa girdi. Öğrenciler ve Somer Lider, İzmirlilere saksı söğüş tabağı hazırladı.

Gastronomi öğrencileri, ünlü şeflerin de düz aldığı Gastronomi Festivali’ne katıldı. İzmirlilerin aheste bandaj gösterdiği festivalde, Yaşar Üniversitesi Kılgılı Bilimler Yüksekokulu Gastronomi ve Aş Damı Sanatları Bölümü 3. derslik öğrencileri Beril Kayserlioğlu ve Dila Oktay, ünlü lider Somer Sivrioğlu’na asistanlık yaptı.

Şeften tavsiyeler

Gastronomi ve aş damı sanatları ihata etmek talip gençlere tavsiyelerde bulunan Somer Sivrioğlu, “Bu işe heves veren ve meslek namına kesmek isteyenler, öncelikle bunun eğitimini almalı. Biz Türk gastronomisinin dünyada saraka sahibi olmasını istiyoruz. Bunun için İngilizceyi haddinden fazla bol ayrımsız şekilde konuşuyor olmanız geçişsiz. Seminer verecek düzeyde İngilizce alim şeflere ihtiyacımız var” dedi.

Urla’dan evcil lezzetler

Sunuculuğunu aş damı araştırmacısı, gazeteci-edip Nedim Atilla’nın yaptığı festivalin işlik bölümünde ise öğrenci Gürsel Çalgı Orağı ile Urla’nın Özbek bölgesinde evcil mutfak sahibi Şerife Kublay, ‘deniz börülceli karides’ yaptı. Peşi Sıra Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kürsü Başkanı Doç. Dr. Ses Güre ile ‘Benzeri Sepici Ot Yemeği’ projesinin yürütücülerinden Adaletli Alpkoçak, pişirilen yemeği tattı. Keyif yemeklerinin Veli mutfağının temelini oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Seda Zihayat, “Gastronomiye sadece aşçılık gözüyle bakılmamalı. Öğrenciler bu bölümden mezun olduktan sonra özel mutfakları yönetebilir, aşçı işletebilir, gastronomi yazarlığı ve fotoğrafçılığı gibi mukavemetli haddinden fazla alanda elektrik gösterebilir. Öğrencimiz Gürsel Çalgı Orağı ile ‘Toprak Ana’ adına adlandırabileceğimiz Urla’nın Özbek bölgesinde evcil lezzetlerimizi yaşatan Şerife Kublay, coğrafyamıza ait yemekleri harmanladı” diye konuştu.

Gelecek nesillere miras

Adaletli Alpkoçak ise “Bir Sepici Keyif Yemeği projesi, İzmir’de yetişen yenilebilir yabani otların meydana getirdiği yemek kültürünün kuşaklararası aktarımı için, gastronomi öğrencilerini ve geleneksel yöntemlerle bu otları pişiren kişileri buluşturan tıpkısı proje. ‘Tıpkısı Tabak Mal Yemeği’ kitabımızda kültürel mirasımızın belgeleyerek gelecek kuşaklara aktarımını hedefliyoruz” sözlerine düzlük verdi.

Köy-Koop İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer birlikte Somer Şefi’i ve öğrencileri gönülden izledi. – İZMİR

Share: