Hususi çocuklarının eğitimi üzere Türkiye’nin yolunu tutuyorlar

Ancak dışında zinde Türk aileler, otizm ve hareket bozukluğu teşhisi konulan çocuklarının eğitimi için Türkiye’yi tercih ediyor.

Otizm ve hareket bozukluğu teşhisi konulan çocuklarının eğitimi için arayışa giren gurbetçi aileler, Türkiye’nin yolunu tutuyor.

Avrupa’nın türlü ülkelerinden aileler, Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kâin özel rehabilitasyon ve yetişek merkezinde çocuklarının eğitimini sürdürüyor.

Çocukların gelişimi üzere hayvanların eğitime entegre edildiği merkezde ferdî, hasse, oyun ve atla sağaltım üzere yöntemlerden üstelik faydalanılıyor.

“Hususi terbiye üzere vatanımıza geldik”

Almanya’dan iki kamer önce 4 yaşındaki oğlunun eğitimi üzere merkeze gelen Mehmet Kocaağa, AA muhabirine, özel eğitimin kısık ve ağırlık bire bir proses olduğunu söyledi.

Bu konuda dokunaklı tıpkısı rehber ve misil gösterenin gerektiğini tamlayan Kocaağa, “Devir çokça makro diyebilirim. Temel ve ağababa kendisine belli tıpkısı yıpranma süreci yaşadık. Bunu atlatmamız gerektiğini düşündük. Hususi eğitim bilimi amacıyla araştırı yaptık ve Türkiye’ye geldik. Bulunduğumuz büyüklük tababet açısından geride olan aynı büyüklük değil ancak süreç Türkiye’ye göre elan ağır sıklet işleyebiliyor. Bizim vaktimiz kısıtlıydı. Türkiye özel yetişek alanında sistemdeki balaban bire bir açığı dolduruyor. Burada kollar haddinden fazla bahtiyar.” diyerek konuştu.

Tuğçe Desise birlikte 5 yaşındaki oğlunun eğitimi amacıyla Almanya’dan geldiğini aktararak, “Özel terbiye üzere vatanımıza geldik. İzmit aklımın ucundan geçmezken buradan ev bile aldım. Eğitime sık sık geleceğimiz için familya almamız gerekti.” ifadelerini kullandı.

Şike, oğluna tanılama konulduktan sonra tıpkısı ay süresince hususi eğitim merkezi için araştırı yaptığını dile getirerek, “Burayı internetten hasbelkader bulduk. Demincek ikinci ayımızı dolduruyoruz. El tıpkısı süreçti amma domuzuna ilerliyoruz. Diğer gurbetçi ailelerle fena hâlde arkadaşlıklar kurduk. Aramızda haddinden fazla fena hâlde diyaloglar oldu.” şeklinde konuştu.

“Özel eğitimin içerisine hayvanları entegre ediyoruz”

Özel eğitim bilimi merkezinin yöneticisi Mehmet Yüce Kaşka, hizmet vermeye başladıklarından beri 8 yılda 24 ülkeden misafirlerin özel terbiye üzere Türkiye’yi tercih ettiğini söyledi.

Gurbetçi ailelerin çocuklarına teşhis konulduktan bilahare arayış içerisine girdiğini anlatan Kaşka, “Eğitimi hayvanlarla uygulayan ayrımsız kurumuz. Biz yemeden içmeden hayvan terapisini uygulamıyoruz. Özel eğitimin içerisine hayvanları bütünleşmiş ediyoruz. Gurbetçilerimiz yetişek almak amacıyla buraya geliyorlar.” açıklamasında bulundu.

Kaşka, Türkiye’nin özel yetişek alanında eke aynı yere ehil olduğuna işaret ederek, özel eğitim bilimi merkezlerinin tıpkısı sayrılarevi değil, bire bir talimhane yerine görülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Share: