İranlı orkestra şefi Rahbari CRR’de Cumhuriyet Altını Bayramı konseri verecek

İranlı kompozitör ve orkestra şefi Alexander Rahbari, Cumhuriyet Altını Bayramı konserinde CRR Orkestrası’nı yönetecek.

“Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet Altını” ünlü konser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Endişe (CRR) Dinleti Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Orkestra, konserde tüvana keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e zevcelik edecek.

Bu akşamki konsere ilişik AA muhabirine açıklamada kâin orkestra şefi Alexander Rahbari, İstanbul’üstelik henüz ilk haddinden fazla posta bulunduğunu, buradaki önce konserini İstanbul Senfoni Orkestrasıyla tahminî 30 yıl ilk verdiğini söyledi.

“Kısık olduğum süreçlerde üstelik görevimi icra ettim”

Türkiye’ye cebin seçkin devir ayrımsız sempati duygusu beslediğini tabir eden Rahbari, “Kızılayın düzenlediği ayrımsız organizasyonla Pendik’te ayrımsız konsere gelmiştim ve orada çok fena hâlde arkadaşlıklar edindim. Elan sonraları İstanbul, Antalya ve İzmir Senfoni Orkestralarının şefliğini üstlendim. Alçak olduğum süreçlerde üstelik Türkiye’ye gelip bu görevimi yürütme ettim.” dedi.

Usta artist, bu akşamki konserde Türkiye’den iki bestekarın eserleriyle başlayacaklarını aktararak “Birisi geçmişten bir âdemoğlu olan Ferit Tüzün’ün ötekisi dahi bakir neslin makro ismi Fazıl Mücahede’ın bestelerinden oluşacak. Programın önceki kısmı Türk bestekarlarla ikinci bölümünde ise Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’de ‘Binbir Şeb Masalları’ndan esinle bestelediği ‘Şehrazad’ eserlerinden oluşacak.” ifadesini kullandı.

Tüvana yay sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ile ilk kez hayal alacaklarını nâkil Rahbari, “Tüvana benzeri Türk sanatçı kendisine onu çok methettiler bana, fena hâlde benzeri izlence olacağına dayalı ikircim duymuyorum.” diye niteleyerek konuştu.

“Türkiye tarih süresince birinci sınıf bestekarlara topluluk tıpkı mevki oldu”

Alexander Rahbari, Türkiye’da müzikseverlerin namına olan ilgisinden memnuniyetle bahsederek şunları kaydetti:

“Haddizatında bunu arzulu bir demet namına görüyorum. Türkiye’deki konserlerim gelişigüzel devir mahmul geçti, ayrıca iki hafta ilk Atatürk Ekin Merkezi’nde tıpkısı konserim vardı ve esasen mağaza hınca od doluydu. Bu beni süfli haddinden fazla memnun ediyor. Türkiye’dahi 200 yıldan beri klasik müziğin olduğunu biliyorum. Ihtimal Türk toplumunun ayrıca dış dünyada bile çok aşkın bildik aynı format değildir bu. Ama herkesin bilmesi gerekiyor. Türkiye’bile alışılmış müziğin geçmişi çokça detaylı yıllara dayanıyor. Haddinden Fazla eke bestekarları var, 40-50 yıl önce bile kaliteli bestekarlara ehil tıpkısı talih. Türkiye’ye haddizatında coğrafya bakımından Avrupa’evet daha mümasil olduğu için bize yani İran’a göre daha avantajlıydı. Tahran’a ulaşması çokça antlaşma alıyordu İstanbul evet de Ankara’ya 100 yıl daha önceki geldi.”

İran’de Devrimden önceki ve bilahare herhangi bir iki dönemde birlikte sanatkâr kendisine bulunan kankızıl reis şöyle bitmeme etti:

“Devrimden yaklaşık 30 sene sonraları memleketime tıpkısı çağırma konusunda döndüm. Orada müzisyenlerin değerinin gerçekte çok efdal olduğunu gördüm. 2015’te gittiğimde bile bunu görmüştüm. Yemeden Içmeden orada bütçe meselesi sorun, müzisyenlere ayrılan bütçeler elverişsiz ve yeterince reis namevcut maalesef. Türkiye’da vacip görüldüğünde yetersiz dışında bol şefler çağrıldı ve süreklilik sağlandı. Ama İran’dahi buna benzer ayrımsız aplikasyon yapılmadı. Hassaten İranlı çok liyakatli şefler vardı ev dışında, onlar de çağırma edilmedi. imdi tasarruf edildi bu alanda amma bu çokça makul aynı etap değildi.”

“Beni bu konserlere layık görmeleri hava verici”

Rahbari, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99’uncu yılında İstanbul’bile dinleti verecek olmaktan saygınlık duyduğunu meni ederek “Elan evvel birlikte Cumhuriyet Altını sene dönümlerinde şeflik yapmıştım. Bu benim amacıyla şişman bir iftihar kaynağı. Beni bu konserlere müstahak görmeleri alım donör, Türk sanatseverlere ise müziklerinin ve müzisyenlerinin değerini bilmelerini kaynak ediyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Zinde yay sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ise CRR’bile konser verecek olmanın kendisi üzere özel olduğuna değinerek “Buradaki seyircilerle aramda özel aynı sargı olduğuna inanıyorum, İstanbul’a çokça kalın geliyorum amma burası benim üzere banal ayrıksı.” ifadesini kullandı.

“Seyircilere şölen yaşatacağımıza inanıyorum”

Alay Malay manzara alacağı şef Alexander Rahbari’nin Türkiye’ye yıllardır gelen efsanevi bire bir âdem evladı olduğunu tamlayan Ganiyev, “İlk nöbet tıpkı araya geliyoruz haddizatında ben de bu konuda çokça heyecanlıyım. Böyle büyük bir idareci isimle hizmet etmek benim için da iri bire bir sınama olacak. Gecede çalacağımız Fazıl Iş’ın ‘Haremde 1001 Akşam’ eseri benim bildirme sevdiğim yay eserlerinde tıpkısı tanesi. Fazıl Faaliyet ülkemizin yer şişman çekicilik kaynaklarından ve elçilerinden birisi. Konserin tarihi üstelik haddinden fazla yetişkin Cumhuriyet Altını’imizin 99’uncu yılı. Böyle özel ayrımsız günde böyle güzle aynı orkestra ve yetişkin tıpkısı şefle seyircilere ziyafet yaşatacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Kariyeri boyunca Berlin Filarmoni Orkestrası’nın yanı sıra 120’nin üstünde orkestrayla çalışan Rahbari’nin yöneteceği konserde Ferit Tüzün’ün “Esintiler”, Fazıl Himmet’ın keman konçertosu “Haremde 1001 Akşam” ile Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’üstelik “Binbir Gece Masalları”ndan esinle bestelediği “Şehrazad” eserleri yorumlanacak.

Share: