Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli “Abbas inciri”nde hasat çoğalan geçiyor

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde coğrafi işaret tescilli Abbas incirinin hasadına başlayan üreticiler verimli bir sezon geçiyor.

Ayva, üzüm ve çilek üretimiyle da öne sâdır Onikişubat ilçesinin Fatmalı, Kurtlar, Cücelli, Önsen ve Kızıldamar mahallelerinde yetiştirilen Abbas inciri, rengi, aroması ve iriliğiyle dikkati çekiyor.

Bölgenin muhteşem uyuşma kaynakları arasında meydan alan, sofralık adına tüketimi yapılan Abbas incirini ekincilik işçileri, sabahın evvel ışıklarıyla bahçe ve tarlalarda özenle topluyor.

Büyüklüğüne bakarak ayrıştırılarak plastik cilt veya kasalara doldurulan ballıdarı, bölgeye gelen tedarikçiler aracılığıyla alınarak iç pazara sunuluyor.

Bölgede kestirmece 500 familya tarafından yetiştirilen, 1200 ton rekolte öngörülen incir, bahçeden 15-17 lira beyninde mütebeddil fiyatlarla tüccarlara satılıyor.

İl Ekincilik ve Orman Müdürü Ramazan Agâh, AA muhabirine, Kahramanmaraş’ta haddinden fazla muhteşem ekincilik ürünlerinin yetiştirildiğini söyledi.

Onikişubat ilçesinde 400 dekarlık alanda üretimi yapılan Abbas incirinin 2019 yılında coğrafi belen tescil belgesini aldığını anımsatan Bilir, temas dekarda 30 ağacın bulunduğunu, ağaçlardan birlikte 100 kilo averaj mahsul alındığını belirtti.

Yılda yaklaşık 1200 ton üretimi yapılan incirin Kayseri, Adana, Şanlıurfa, Adıyaman üzere 15 kente gönderildiğini rapor fail Bilir, “500 derece geçimini buradan sağlamaktadır. Abbas inciri ilimize has sofralık kendisine üretilmektedir. Bu zaman de toptan fiyatı 15-17 teklik ortada satışı yapılıyor.” dedi.

20 yıldır incir tüccarlığı işleyen Mehmet Fıstık, bu yıl yağan kar ve yağmurdan periferi incirin kalitesinin çokça gani olduğunu söyledi.

Bölgede yetişen incirin aroması, lezzeti ve iri olmasından çevre pazarda istem gördüğünü dile getiren Fıstık, “Sergen ömrü uzundur. Söz Temsili tığ bambaşka ayrımsız yere ballıdarı gönderdiğimiz devir önce önce bizim incirimiz satılır. Fatmalı Mahallesi’nin gelişigüzel hesabına ballıdarı bahçeleri yapılıyor. Fiyatlarımız iyicene, çiftçilerimiz güzelce mülk kazanıyor. Tığ 2020 yılında çiftçilerimize 1 milyon, 2021’da 2 milyon liralık dağıttık. 2022’dahi hedefimiz 5 milyon lira.”

Fıstık, DSİ’nin bölgedeki akmaz projesinin mahallelerde ballıdarı yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasında oylumlu bire bir alım çalım üstlendiğini belirtti.

Çiftçilerden Gönüllü Kibar dahi, incirin mahalle için kıymetli bir sağlık kaynağı olduğunu söyledi.

Büyükler, “Bizim alnımızın teri. Çünkü sabahleyin saat 5’te hasada giriyoruz. 12.00-13.00’e kadar bitmeme ediyoruz. Bu yıl mahsul çok farklı. Sabah tüccarlar abes kasaları getirirler, kırcı kasaları götürürler. Hasat haddinden fazla iyicene, seçme zamankinden değişik.” ifadelerini kullandı.

Fatmalı Mahallesi’nde 11 yıldır ballıdarı üreticiliği yapan Şanlı Çalıştırıcı de bu sene verim ve kalitenin mebzul olduğunu, incirlerini koca konusunda tek gravite yaşamadığını kaydetti.

Share: