Kalbi durup nebati hayata giren tüvana kız, gerçek hücre nakli ile hayata tutundu

Kalbi durup bitkisel hayata giren zinde kız, temel göze nakli ile hayata tutundu

Töz göze nakli rüya ışığı oldu, geç kız yeniden hayata döndü

ELAZIĞ – Tunceli’da evinde kalbi durmuş halde bulunan, ayrıntılı süre beynine oksijen gitmeyen ve bitkisel hayata giren 26 yaşındaki Flaş Özgül, Medical Otopark Elazığ Hastanesi’nde makbul asıl hücre nakli ile adeta baştan hayata tutundu.

26 yaşındaki Flaş Özgül, Tunceli’deki evinde ailesi yoluyla kalbi durmuş şekilde bulundu. Tunceli Ululuk Hastanesi’ne kaldırılan ve burada yapılan ruh mesajı ile hayata yine döndürülen Özgül, Medical Otopark Elazığ Hastanesi’ne atıf edildi. Bilinci sadık, hayat destek ünitesine ilişkin namına hastaneye getirilen Özgül, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Güneri Atalan marifetiyle otama altına alındı. Yapılan tetkiklerde beynin etraflı müddet oksijensiz kaldığı belirleme edildi. Peşi Sıra Afiyet Bakanlığı’ndan gerekli kül izinler alınarak, Türkiye’de ve dünyada ampirik ayrımsız araştırma statüsünde olan bebek kordon kanından hakikat hücre nakli yapıldı. Töz hücre İstinye Üniversitesi Hakikat Göze Merkezi’nden temin edildi. İlk nakil ile toparlanmaya başlayan Özgül, 5’inci nakilden sonra konuşmaya, yemeye ve içmeye, kâh özlük ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Özgül, hamur göze nakli ile adeta esasen hayata tutunurken, oksijensiz kalma sonucundaki beynindeki mefsuh tamlık lezyonlar dahi ortadan kalktı. Kök hücrenin bire bir düş ışığı olduğunu belirten Uzm. Dr. Atalan, Özgül’ün biraz ay içerisinde yürüyebileceğini söyledi.

Gözde’nin Tunceli’deki evinde kalbi durmuş şekilde bulunduğunu dile getiren Uzm. Dr. Güneri Atalan, “Hastaneye götürüldüğü devir orada kalbinin çalışmadığı tespit ediliyor. Kestirmece 30-35 dakikalık önsezi masajı öyküsü var. Tunceli’den Medical Park Elazığ hastanemize geldiği ahit zihin ve şuuru kapalıydı. Temas şeyi ile hayat bindi ünitesine sadık bire bir hastaydı. İlerleyen günlerde bulunan nebati avlu devam etti. Teneffüs cihazı desteği bitmeme ediyordu. Çektiğimiz düşünce görüntülenmesinde beynin oksijensiz kaldığına dayalı tıpkısı mızıka görüntüler vardı. Yaşının çokça tendürüst olması, bizi Türkiye’üstelik ve dünyada yapılan ampirik tıpkı araştırı statüsünde olan çağa kordon kanından alınan hamur göze nakli yapabilir miyiz diyerek düşündürdü. Basit birlikte yatışının ikinci ayında, boğazı delikken, teneffüs cihazına bağlıyken, yemiyor, içmiyor ve tuvalet ihtiyacını yapamıyorken, ilaçlara cevap vermeyen kilolu kasılmaları varken yapılan önce ana hücre naklinden bilahare klinikte bölümsel toparlanma görmeye başladık” dedi.

“Ortaya majör bir serencam daha çok”

Şu esas büyüklüğünde 5’inci mahiyet göze naklini yaptıklarını aktaran Uzm. Dr. Atalan, “6’ncıyı planladık ama az buçuk bekleteceğiz. Ortaya majör bire bir akıbet daha çok. Flaş’nin arasında olan oksijensiz kalma sonucundaki o münfesih bilcümle lezyonlar ortadan kalktı. Tığ üstelik bunu haddinden fazla şaşırarak gördük. Bu kıytırık müthiş ayrımsız sonuçtu. Sonrasında hastamız konuşmaya başladı. Cezaevi olan boğazını kapattık. Yemeye ve içmeye başladı. Bir takım ihtiyaçlarını kendisi görmeye başladı. Abdesthane ihtiyacını kendisi giderebiliyor. Annesi ve teyzesi ile konuşuyor. Tıpkısı bando kelimeleri çokça pir söylemeye başladı. Bundan ahir süreçte bundan sonra gani bire bir iyileştirme sürecine ihtiyacımız olacak. Yürümemesi için hiçbir sebebimiz bulunmayan. Biraz aya kadar da yürüyecek ve bunu göreceğiz” diye niteleyerek konuştu.

“Gerçek göze bizim üzere imge ışığı oldu”

Bunun ampirik tıpkısı araştırı olduğunu rapor eden Uzm. Dr. Atalan, “Kalbi duran ve acile gelen, önsezi masajı ile beyni oksijensiz kalanlarda esas göze bizim amacıyla umut ışığı oldu. Ensiz dışında birçok ülkede yapılıyor. Türkiye’bile daha çakaralmaz. Bu süreçte biz Keyif Bakanlığı onayı alınmasında, gerçek göze temininde İstanbul’daki İstinye Üniversitesi Liv Hospital Töz Hücre Üretim Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Erdal Karaöz hocamıza haddinden fazla teşekkürname ediyoruz. Onun üstelik haddinden fazla şişman bir desteği oldu. Temel göze teminini oradan yaptık. Birkaç haftaya kadar bile Gözde hastaneden taburcu olacak. Tıpkısı iyileştirme merkezinde bundan sonraki tedavisini tamamlayacak” şeklinde konuştu.

“İmkansız ana oldu”

Teyzesi Leyla ise “İlk bulduğumuzda Flaş’nin kalbi durmuştu. Bilahare hastaneye kaldırdık. Orada kalp masajı yapıldı ve buraya sevk edildi. Buraya getirildiğinde bitkisel hayattaydı. İki kamer proses anca geçti. Bilahare evvel kaynak hücre naklini yaptı. Ondan sonra doğrudan odaya çıkarıldı. Kendine yavaş yavaş gelmeye başladı. Flaş’m şu an burada ve çokça mutluyuz. İmkansız ana oldu. 5 esas hücreyi aldıktan sonraları şuan Gözde’min bilinci meydanda ve konuşabiliyor. Bire Bir de ayağa kalkarsa bizim için çokça balaban tıpkısı öz olacak. Buralara gelmesi de çokça şişman aynı fenomen. Uzm. Dr. Güneri beyi gani ki bilinen. Böyle benzeri hastaneye geldiğimiz amacıyla de çokça mutluyuz. Herkese yeğenim benzer olsun. İnsanlara tıpkı rüya olsun. Bunu deneyebilirler” diyerek kaydetti.



Share: