Kapadokya’da bire bir yılda yaşanan kuraklık bire bir açıdan çekilen görsellerde

Konuklarına değme sezon ayrımlı manzara sunan Kapadokya’üstelik, normalin üzerinde seyreden alev nedeniyle yaz aylarını aratmayan görüntüler ortaya çıkıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2022 boşluk dönemi kuraklık haritasına göre, “elem kurak” görülen iller beyninde vadi alan Nevşehir’dahi yaz mevsimini aratmayan eyyam yaşanıyor.

Uzun yıllar flama ortalaması verilerine bakarak, eş ayında averaj kıvılcım seviyesinin sıfırın altında olduğu bölgede, mevsim koşulları bakımından beyaza bürünmesi gereken turizm merkezlerine mevrut turistler arık zeminle karşılaşıyor.

Kapadokya’dahi peribacaları ve saf kaya oluşumlarıyla kaplı vadilerde, güzeşte kış ile bu sene tıpkısı noktalardan çekilen foto ve görüntüler bölgedeki kuraklığı gözler önüne seriyor.

Bölgeyi konuşma eden ecnebi konuklar, antipatik ve yağıştan uzak turizm merkezlerinde iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı manzarayı seyrediyor.

ABD’li turist Jamal Alsamarai, AA muhabirine, Kapadokya ziyareti amacıyla alelhusus şita mevsimini seçtiğini, fakat bölgeye geldiğinde yağışın olmadığını gördüğünü belirterek, “Kapadokya’ya geldiğimde kar görmeyi yeğleme ederdim. İklim değişikliğinin kuraklığa sebebiyet vermesinden etraf bedbahtlık duyuyorum. Biran önceki kar yağmasını diliyorum.” dedi.

Kanada’dan mevrut Ubaid Sherwanı ise dünyada limon bahçesi etkisi ve gelgel kirliliğinden etraf toptan ısınmayla yüz yüze kalındığını anımsatarak, “2 sene önce esasen bu dönemde Kapadokya’ya gelmiştim, kar vardı ve çok soğuktu. Demincek ise hiç kar görmüyorum.” diye niteleyerek konuştu.

“Kar görmemek kötü”

Bölgeye gelen turistlere gezilerinde eşlik eden gezmen rehberi Mustafa Suphi Gülgen, UNESCO Acun Tabii ve Kültürel Bırakıt Listesi’ndeki Kapadokya’da kar yağışının eşsiz güzellikler oluşturduğunu fakat bu sene bu manzarayı görememenin üzüntüsünün yaşandığını ifade etti.

Bölgeyi kış döneminde tercih eden turistlerin karsız aynı Kapadokya sürprizi ile karşılaştığını aktaran Gülgen, şöyle konuştu:

“Masmavi ayrımsız gökyüzü var halbuki biz Kapadokya’birlikte sıcaklığın eksi 10 civarında olmasını bekleriz. Zat ülkelerinde kar göremeyen ecnebi misafirler kar görmeyi umarak buraya geliyor. İklimsel ayrım dünyanın seçkin yerinde görülebiliyor. Bizi bildirme çokça menfi etkileyen sebep yağışsızlık. Kar örtüsünün sakat dönemlerde olduğu kadar mart sonuna kadar kalmasını ümit ediyoruz. Kar görmemek çığlık.”

Türkiye’nin gelişigüzel mevsimin yaşandığı bir coğrafyada düz aldığını dile getiren Gülgen, “Misafirlerimiz hamam havada gezi etmenin avantajını yaşasa bile tığ kuraklığın bitmesini ve kar görmeyi istiyoruz. Kapadokya’üstelik kar yağışının ardından peribacaları pir tıpkı görüntüye erbap oluyor. Ayrıca tığ da misafirlerimize peribacalarının gelinlik giydiğini söylüyoruz. Turistlere biz bölgeyi anlatırken kar bütünü oynadıklarını görüyorduk. İlerleyen günlerde kar ümidimiz var. İnşallah kar gine gelecektir.” dedi.

Göreme Ayan Gelgel Müzesi’ndeki gezici rehberlerinden Soner Menekşe dahi özellikle tropikal ülkelerde yaşayanlar üzere şita mevsimine giren Kapadokya’nın elan alımlı aynı turizm merkezi olduğunu söyledi.

Her sene bu dönemde bölgeye gelen turistlerin kar bütünü oynayarak oluşturduğu renkli görüntüleri bu sene göremediklerini anlatan Menekşe, turizmcilerin ve turistlerin kar beklentisi içre olduğunu üstelik sözlerine ekledi.

Share: