“Karagül mayası murakabe morlukları ve şişliklerine iyi geliyor”

Şanlıurfa Halfeti’bile yetişen karagülün hem kozmetik hem da keyif sektöründe kullanıldığını ve son günlerde karagüle ilginin arttığını belirten Tezahür Kültürü ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Bihter Türkan Ergül, karagül mayasının cilde olan faydalarını araştırmaya bitmeme ettiklerini belirtti. Ergül, karagül mayasının murakabe morlukları ve şişliklerine ferah geldiğini vurgulayarak, mayanın elan bilinmeyen birçok müspet etkisi olduğunun bile altını çizdi.

Karakul mayasının bir nice mutluluk yoluyla kâm edildiğini belirten Ergül, “Bol Rum toprakları yıllar boyunca sayımsız medeniyetin görk ve sağlık sırlarına bakım etti. Karakul, bu sırların birçoğunu süresince barındırıyor. Tığ üstelik Anadolu topraklarındaki nişane kültürünü araştıran Tiyrus Tezahür Uygarlığı yerine çabucak Halfeti’de yetişen ve karagül bahçelerinden ele edilen karakul mayasının cilde olan faydalarını araştırmaya bitmeme ediyoruz” dedi.

“KARAKUL ADINA BİLİNEN HALFETİ GÜLÜ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARA BAŞLADIK”

Karagül’ün Isparta gülünden daha el yetiştiğini söyleyen Ergül, gülün yılda iki yol April ve Teşrinievvel aylarında hasat verdiğini ve 5 ton gül yaprağı kullanılarak mayasının oluşturulduğunu belirtti.

Karagül mayasının cilde faydasını Isparta laboratuvarlarında araştıran Doç Dr. Sabri Erbaş bile “2018 yılında Isparta Kılgısal Ulum Üniversitesinde kurulan Gül ve Aromatik Bitkiler Aplikasyon ve Araştırı Merkezi’ne (GÜLAB) kurucu Başmuallim olarak atandım. 2015 yılında Araz Kültürü Derneği ile tanışıklık fırsatım oldu ve yıpranmamış birliktelikler kuma çalışmaları üstelik yanında getirdi. Hele Şanlıurfa ilinin Halfeti ilçesinde yetişen ve Karagül olarak aşina Halfeti gülü konusunda araştırmalara başladık” ifadelerini kullandı.

“KARAGÜLE GÖRSEL GÜZELLİĞİNİN YANINDA ENDÜSTRİYEL BİR DEĞERDE KAZANDIRABİLMEKTİ”

Karakul mayasını sınırlı aşamalardan geçirerek elde ettiklerini vurgulayan Doç Dr. Sabri Erbaş, “Hedefimiz Karagüle görsel güzelliğinin yanında endüstriyel ayrımsız değerde kazandırabilmekti ve bu amaçla 2019 yılında Halfeti gülü çiçeklerinin emare karakterlerini belirlemek üzere Halfeti gülü uçman hasım, aromatik suyu, konkreti (imansız gül yağı) ve absolütün koku profillerini belirledik. Fark ettik kim yaptığımız bu araştırı Halfeti gülünün kokusunun ayar taşıyabileceği ve gizil ayrımsız tasarruf alanı olabileceği idi. Ancak ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardı. Çünkü Halfeti gülünün uzun bir çiçeklenme periyodu var ve çiçekler bitki üzerinde detaylı müddet kalıyor, halbuki Isparta’birlikte yetişen yağ gülünün günlük toplanması gerekiyor, bir sonraki güne artan güller hızlıca dökülüyordu. Bu nedenle öncelikle Halfeti gülünün belirti sentezinin daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla resimde görmüş olduğunuz evrelerde hasat yaptık ve alamet sentezi ile içeriklerini araştırdık. Halen etraflı devir açan Halfeti gülünde makul zamanı için ayrımlı dönemlerde hasat edilen çiçeklerde koku karakterizasyonu konusunda araştırmalarımız bitmeme ediyor” şeklinde konuştu.

Dünyanın özellikle saf kozmetik sektörünün sonuç günlerde karagül mayasında peşinde olduğunun altını çizen Bihter Türkan Ergül, karakul mayasının cilde sağladığı faydalarını şöyle sıraladı:

“Cildimizde ve yüzümüzdeki ödememi atmaya havari evet”

“Cilde cila verir”

“Ten sıkılaştırıcı özeliğine sahiptir”

“Ihtiyarlama belirtileri ile mücadele fehamet”

“Tabii aynı tonik olması sebebi ile cilde faydalıdır”

“Mineral ve vitaminler üzerine oldukça zengindir”

“Yorgunluktan ve uykusuzluktan oluşan kontrol morlukları ve şişliklerine gür dirimlik”

“Cildin kaybettiği nemi hızlıca sağlar”

“Dolaşma zarfında hayırlı kokusu ile enerjimizi yükseltir”

“Buğulu saçlarda kullanıldığında parlaklık verir.”

Share: