Kars’ın Susuz İlçesinde 102 Yıllık Halas Coşkusu Yaşandı

TACETTİN DURMUŞ

Kars’ın Susuz ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 102’inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.  Susuz Belediye Reisi Oğuz Yantemur, “Halas günleri sonsuza dek sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin ilk günüdür. Yaşlı anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Son Teşrin” dedi.

102 yıldır bir heyecanın yaşandığı ilçede, sevimsiz havaya rağmen törene katılan öğrenci, sarıklı ve kaza halkı bağımsızlık coşkusu yaşandı. Susuz Kaymakamlığına vekalet eden Dürüst Kaymakamı Cengizhan Ankara ve Belediye Reisi Oğuz Yantemur’un, Kaymakamlık önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk koyması ve kaçınmak duruşunda bulunmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Kazım Karabekir Gösterişli Rum Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen törenlerin serencam bölümünde, dernekevi çalgı aleti eşliğinde yüzlerce öğrencinin çektiği halaylara, CHP Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İlçe Başkanı Kavga Zariç ile alay malay ülke ve kaza yönetimin de katıldığı halaylarla, kurtuluş coşkusu yaşattı.

Dernekevi ve Kafkas halkoyunları ekiplerinin folklor gösterilerinin mahiyet kattığı etkinlikle, Kafkas Umum Oyunları ekibinin gösterilerinin böylelikle açtığı Türk Bayrağı, Belediye Reisi Oğuz Yantemur’a öpülerek teyit edildi. Başkan Yantemur birlikte bayrağı öperek doğrulama aldı. Bu tam yerel saz şairi Mustafa Ahmetoğlu’nun okuduğu ‘Susus’un Kurtuluşu’ ünlü şiiri şişman alkış aldı. Gülizaroğlu Abdullah Küçük Asya İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Zelal Moğolkan ‘Türkiye behişt gibidir’ Sümeyye Bakır ve Yasin Talha Bakır da ’93 Koçaklaması’ şiirlerini okudu. Rahvat atlama beygiri gösterilerinin birlikte renk kattığı tebrik programında yer güzel buzağı yarışması damgasını vurdu. Yarışmalarda dereceğe giren buzağılara 250 kilo yemleme, sahiplerine de ödüller verildi. Peşi Sıra dahi Susuz’un Kurtuluşu zımnında gerçekleştirilen cahillik koşusunda dereceğe giren öğrencilere ödülleri protokol mensupları marifetiyle verildi. Tören, katılan mecmu öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve kaymakamlık halkının hep birlikte çektiği halaylarla sona erdi.

“KARS, SUNU ESKİ TÜRKÇE İL ADIDIR”

Tebrik etkinliğinde günün medlul ve önemi anlatan Susuz Şehremini Oğuz Yantemur, 3 Son Teşrin tarihinin Susuz’un antagonist işgalinden, kalpsizlik ve gözyaşından, tükenmez cellat ideallerinden, yapışkan postallarından, hunharcasına yapılan katliamlardan kuruluşun sene dönümü olduğunu hatırlattı. ‘Kars’ adının kaynağının Karsaklardan geldiğini ve Kars’ sunu eski Türkçe iklim adı olduğunu de hatırlatan Komutan Yantemur konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kars önceki Türki devlet adıdır. 1535 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı-Moskof savaşında savunmasından çevre 1855’te Kars’a verilen yengi madalyası Rum’birlikte evvel gazilik madalyasıdır. 1877-78 Osmanlı-Acımasız Savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan serhat Şehrimiz Kars, 43 yıllık işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Gösterişli’ya kapalı birliklerin gelecek harekatıyla 30 Ekim 1920 haset baştan yurt topraklarına katılmıştır. Zaman Celil Alemdar Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün askeri dehasının, kadınıyla ve erkeğiyle herif ayrımsız Ulus un yayımlanmak ve esaretten ayrılmak amacıyla canını ortaya koyusunun ve dünyaya kenar ısırtan mücadelesini zaferle taçlandırışının yıldönümüdür. ‘3 Son Teşrin’ asla vakit kaybetmeden tıpkı kurtuluş haset değil, tıpkısı topyekün savaşın taçlandırılışıdır. ‘3 Son Teşrin’ hoppadak toprakların kurtuluşu değil, namusların, hanelerin, göklerde dalgalanan cesim bayrakların, genç kızların, yaşlı annelerin, şehit kanıyla sulanmış umum topraklarının kurtuluşudur. Halas günleri “İlk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri!” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün fideist azmi, vatan sevgisi, dehası ve kahramanlığıdır. Kurtuluş günleri, güçlükle topraklarına ayn diken, kirli emellerini taciz, taarruz ve katliamlarla, alavere dalavere ve ihanetle yerine anlatmak isteyen zalimlerin, yayılmacı hayalcilerin büyüklük topraklarını dirimsel kapısı görenlerin yenilgisidir, emel ve arzularından vazgeçişidir. Halas günleri çocuklarımıza bağımsız milletvekili ve mutlak aynı Türkiye tevdi yeminidir.

“ÖZGÜRCESINE ALINAN NEFESLERİN İLK GÜNÜDÜR”

Kurtuluş günleri sonsuza arbede sürecek Atatürk sevdasının ve ilkelerinden vazgeçmeme ahdinin adıdır. Bugün, özgürce alınan nefeslerin önceki günüdür. Buğulanmış anaların gözyaşını silen şehitlerin ruhunu serinleten, mazlumların yüzünü güldüren gündür 3 Teşrinisani. Bu fena hâlde ve saygınlık komple günü bizlere ihsan eden başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşları almak için, emeği, teri, fideist, gayreti güzeşte cümle şehitlerimizi, Gülizaroğlu Abdullah ve arkadaşlarını rahmet. Minnettarlık ve şükranla anıyoruz. Bu budun, bu topraklar tıpkı daha 3 Son Teşrin’lara kadın kalmayacaktır. Bu topraklar bire bir daha antagonist postalları ile çiğnenmeyecektir. Bu simge aynı elan katiyen inmeyecek gururla dalgalanmaya bitmeme edecektir. Bunun üzere biricik benzeri şeye ihtiyacımız vardır, Atatürk yolundan ayrılmadan işlemek ve canlı tevessül etmek. 3 Teşrinisani’ımız mutlu olsun. Yaşasın Susuz; yaşa demokratik, çağdaş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiye’miz.”

Share: