Kırsaldaki mikro gelirli kızlar ücretsiz daraç ve eğitim desteğiyle üniversiteli oldu

Diyarbakır’birlikte kırsalda canlı mahdut gelirli kız çocuklarına müteveccih açılan “Konuk Evi Kız Yurdu”nda yatılı eğitim görüp Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) giren 100 gençten 61’i üniversite hayalini gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Ofis Başkanlığı bünyesinde güzeşte sene site merkezinde hizmete açılan “Misafir Evi Kız Yurdu”, 17 kaymakamlık kırsalında yaşayan liseden çıkışlı 100 gence site merkezinde ücretsiz barınma ve terbiye imkanı sağladı.

Kırsalda YKS’ye hazırlanmada zor calip, kalabalık ailelere mensup kızlara müteveccih ücretsiz hizmet sunulan yurtta, lise ve dengi okullardan mezun olanlar haftanın 7 günü yetişek desteği aldı.

Dersliklerin beraberinde katalog, elektronik beyin ve satranç odası ile ruhsal danışmanlık ve delalet servisinin bile yer aldığı yurtta, gençler alanında eksper öğretmenlerden eğitim görerek YKS’ye hazırlandı.

Gördükleri eğitimle sınava giren 100 öğrenciden 61’i aralarında tababet, ülfet ve eczacılık fakültelerinin da olduğu mütenevvi bölümlere yerleşerek üniversiteli oldu.

“Evde çalışarak kazanamazdım”

İnönü Üniversitesi Ahbaplık Fakültesini kazanan Rojin Kılıç, AA muhabirine, 12. sınıfta okurken Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin genel ağ sitesinde “Konuk Evi Kız Yurdu” projesini gördüğünü, okul bittiğinde girdiği sınavda istediği puanı alamayınca yurtta kalarak baştan sınava hareket etmek için referans yaptığını söyledi.

Evde emek imkanı olmadığı amacıyla yurtta kalmayı tercih ettiğini anlatan Kılıç, yurdun gayet konforlu ve ibret mesai açısından bile bereketli olduğunu rapor etti.

Kılıç, “Evde çalışarak kazanamazdım zira canlı ocak olunca harıldamak ağırlık oluyor. O açıdan bura güzel oldu benim için. Kültürel açıdan birlikte yararlı oldu etkinlikler, temsil ve geziler düzenlendi. Hocalarımızın bize hususi olarak verdiği eğitimler vardı. Hayallerime ulaşmamda buranın çok faydası oldu. Ülfet Fakültesini kazandım ve siftinlik çokça istiyordum. Bu projeyi yapan ve katkısı olan herkese haddinden fazla teşekkür ediyorum.” dedi.

“Önümdeki engelleri Mihman Evi Kız Yurdu ile aştım”

Çukurova Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazanan Emine Kerpiç, evde ibret çalışmakta zorlandığı amacıyla yurda başvurduğunu belirtti.

Hayallerine kavuştuğu için mutlu olduğunu anlatan Kerpiç, “Hedefime revan yolda önümdeki engelleri Konuk Evi Kız Yurdu ile aştım. Umarım bu proje etraflı seneler bitmeme kırat ve hayali olan insanlara köprü oluşturur. Bu az sebebiyle hayallerime ulaştım, umarım başkalarını birlikte hayallerine ulaştırır.” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler için tezyifkâr çokça nazik tıpkı kazanım”

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türki Öğretmenliği Bölümünü kazanan Rojin Cebbar üstelik yurdun kendisi için haddinden fazla nazik bir okazyon olduğunu ve bu fırsatı değerlendirdiğini belirtti.

Yurtta hem öğüt hem de etkinlikler anlamında güzelce ayakyolu geçirdiklerini dile getiren Avcı, şunları söyledi:

“Türkçe öğretmenliğini kazandım ve bu hocalarımın sayesinde oldu. Sabık sene evdeydim ve tek şekilde çalışamadım çünkü bire bir sıkı yoktu. Buraya geldiğimde o disiplini hissettim ve ona uyarak kez aldım. Türki öğretmenliği istediğim ve sevdiğim bir büro. Kız yurdu sebebiyle hayallerime kavuştum. Burası olmasaydı hayallerim gerçekleşmeyecekti. Bu proje çok iyicene ve bence bitmeme etmesi gerekiyor. Öğrenciler için siktirici haddinden fazla balaban bir üstünlük. Ders çalışmak isteyip de çalışamayan herkese burayı tavsiye mektubu ediyorum.”

“Evde ders çalışacak ortamları yoktu”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Deneyimsizlik ve Spor Daire Başkanı Ömer Buğday, Diyarbakır’ın 17 ilçesinde kırsalda yaşayan ve maddesel durumu sıkıntılı öğrencilere yurtta barınma imkanı sağladıklarını belirtti.

Toplamda 19 eğitmen ile yurttaki 7 sınıfta öğrencileri AYT ve TYT sınavlarına hazırladıklarını anlatan Buğday, bu sayede öğrencilerin hayallerini gerçekleştirdiğini söyledi.

Buğday, öğrencilerin sınava hazırlanırken kültürel faaliyetlere ve gezilere da katıldığını dile getirerek, şunları aktardı:

“Öğrencilerimiz kırsaldan geldikleri için evde öğüt çalışacak ortamları yoktu. Çoğu ailelerimiz 8-10-15 çocuklu olduğu amacıyla haliyle evde çalışamaz durumdaydılar. Buraya geldikten sonra hayallerine kavuştular. Aile zarfında ders çalıştılar. Hocalarımız abla şefkatiyle onlara yaklaştı ve öğrencilerimiz kıvançlı tıpkısı şekilde buradan ayrıldı. Şu dakika tehlikeli tıpkı irade var. Ihtimal bu talebe yetişemeyeceğiz zira buranın kapasitesi 120 ancak başvurular 500’ü buldu. Mülakatlar başladığında 1000’leri üstelik geçecektir.”

Share: