Mesleğinin sonuç ustalarından: 60 yıldır hamal semeri tamiri yapıyor

Mesleğinin akıbet ustalarından: 60 yıldır semer tamiri yapıyor

Giresunlu arkalık ustası, Kalaba ve Giresun illerinde müşterilerinin talebine göre semerlerin tamiratını yapıyor

ORDU – Tarım aletlerinin gelişmesi ile gelişigüzel semercilik mesleği unutulmaya yüz tutarken, 60 yıldır mesleğini bitmeme ettiren Azmi Kenan Dikmen, bu işi kendisinden sonraları yapabilecek çırak yetişmediğini belirtiyor.

Aslen Giresunlu olan ve Dereli ilçesinde ilkokulu bitirip ustasından yamaklık eğitimi aldıktan sonraları çucu dükkanı açan Azmi Kenan Dikmen, ayrıntılı yıllar mesleğinde bitmeme etti. Tarımda motorlu dil kullanımı yaygınlaşınca beygir, karakaçan ve katır gibi dara taşımada kullanılan hayvanlara da dilek azaldı. Bu nedenle işyerini bloke etmek yerinde mütezayit 72 yaşındaki Azmi Kenan Dikmen, Kargaşa ve Giresun illerinden müşterilerin taleplerine göre arkalıç tamiratı amacıyla müteharrik bakım veriyor.

“Tamirat yapılacak semerler birikince beni arıyorlar, yerinde tamiratını yapıyorum”

Azmi Kenan Dikmen, yaklaşık 60 yıldır bitmeme ettirdiği mesleğinin eğlenme noktasına geldiğini belirterek, “Ben 1962 yılında ilkokulu bitirdim ve yamaklık eğitimi aldım. Sonrasında 1964 yılında ustadan ayrıldım ve 1965 yılında Giresun’un Dereli ilçesinde çucu dükkanı açtım. O günden bu yana çalışıyorum. Akıbet yıllarda tarım düştüğünden ve köyler göç verdiği üzere hayvancılık azaldı, o nedenle bu meslek dahi bitti. Şuanda vatandaşlar tamirat edilecek semerleri birikince beni arıyorlar. Ego dahi gelip durumunda dolduruyorum ve tamiratını yapıyorum” dedi.

“Günlük 5-6 sunum arkalık tamiratı yapabiliyorum”

Ordu ve Giresun’birlikte bu mesleği devam ettirdiğini kaydeden Dikmen, “Yaz aylarında yaylalara gidiyorum, hayvancılıkta beğenilen atlama beygiri, katır, merkep semerlerini yapıyorum. Sonuç yıllarda hayvancılık azaldı ve ekincilik aletleri, patpat kabilinden aletler çıkınca insanlar bahçelerine nöbet yaptı. Bu nedenlerden periferi bizim işler da azaldı. Tamirat fiyatları işine bakarak değişiyor, günce 5-6 lime onarım yapılabiliyor” diye niteleyerek konuştu.

“Şu anda benden ayrıksı fail yok, çırak dahi yetişmiyor”

“İnşallah tarım canlanır ve bu patika ölmez ama yumruk kadar duruyor diyen Dikmen, “Bizden sonra bu meslek bitiyor, yetişen olanaksız. Köylerde efsanevi üstelik olmadığı amacıyla kimse yetişmez, yetişse da namına bakamaz. Şuanda bölgede benden eksantrik bu işi eden da namevcut” ifadelerine düzlük verdi.

Share: