Myanmar’da devrik lider Suu Çii hakkındaki sonuç yöntemsizlik davası görülmeye başlandı

Myanmar’de duruşma, 1 Gücük Ay 2020 darbesi ile gözaltına alınan ve tutukluluk verimsiz devam eden devrik reis Aung Unvan Suu Çii’ye, akıbet yöntemsizlik davasında 5 itham yöneltti.

İddia makamının Suu Çii karşı topladığı delilleri yeterli bulan mahkeme, yatık liderin yolsuzluk karşıtı kanun kapsamında sonuç davasının görülmesine değişmeyen verdi.

Dava kapsamında, görevde oldukları müddet zarfında, üçüncü ayrımsız bakanlar kurulu üyesi aracılığıyla helikopter kiralanması ve satın alınmasına ilişkin yöntemsizlik yaptıkları gerekçesiyle Suu Çii ve bozuk Ululuk Başkanı Win Myint’ye, 5 itham yöneltildi.

İsminin gizli kalması ile mütekellim mahkeme yetkilisi, Suu Çii ve Win Myint’in hakkındaki suçlamaları reddettiğini bildirdi.

Sanıkların gelecek haftalarda savunmalarını mahkemeye sunacakları belirtildi.

175 yıla büyüklüğünde delik cezası alabileceği belirtiliyor

Askeri murafaa, bu zamana büyüklüğünde 11 el yöntemsizlik suçlaması yöneltilen Suu Çii’nin yolsuzluk davasında geçmiş kararını nisanda açıklamıştı.

Suu Çii’nin, 600 bin dolar akça ve değerli algı almakla suçlandığı yolsuzluk davasında, 5 sene mapus cezasına çarptırıldığı bildirilmişti.

76 yaşındaki Suu Çii, bugüne kadar yasa dışı telsiz ithal emretmek ve bulundurmak, halkı isyana isteklendirmek ve Kovid-19 kısıtlamalarını ihlalden 6 yıl hapishane cezasına çarptırılmıştı.

Devrik lider Suu Çii, yargılandığı 4 ayrımlı usulsüzlük ve seçimlerde sahtekarlık davalarından dahi suçlu bulunarak bulunan delik cezalarına munzam yerine 9 sene daha cezaevi cezasına çarptırılmıştı.

Suu Çii’ye, resmi maden yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle 3 sene hapishane cezası daha verilmişti.

Myanmar’dahi askeri mahkemenin verdiği 3 yıllık son cezayla Suu Çii mecmu 26 sene dam cezasına çarptırılmış oldu.

Suu Çii’nin, darbeyle başa geçen askeri yönetimin namına yönelttiği suçlamaların tümünden mahkum edilmesi durumunda 175 yıla büyüklüğünde mapushane cezası alabileceği tabir ediliyor.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede politik yüklülük yaşanmasının peşi sıra 1 Gücük Ay 2021’dahi yönetime halk koymuştu. Cıvıl Cıvıl, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung Titr Suu Çii başta tevessül etmek üzere, zorlu çok yetkili ve erk partisi yöneticisini gözaltına almış ve tıpkı yıllığına alışılmadık nakız ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve başkaldıran gruplara silahlı müdahalesi sonucu, bugüne büyüklüğünde 1800’ün üstünde birey hayatını kaybetti. Darbeden bu yana kestirmece 13 bin dirilik gözaltına alınırken 10 binin üzerinde hayat halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Arkalama Kuruluşuna (AAPP) bakarak, ülkede darbeden bu yana 1900’den aşkın yaşama hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde emanet da gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si çocuk 114 siyasal mahkum için idam cezası kararı verdi.

Share: