Ordu’da Fındık Üreticilerinin Sorunlarına Özen Çekildi: “İktidar ve Fındık Tekelleri Temas Sene Tıpkısı Oyunu Oynuyor”

GENÇAĞA KARAFAZLI

Kargaşa’de siyasi parti temsilcileri, patika örgütleri ve fındık üreticileri, Hububat Pazarı Meydanı’nda yaptıkları eş basın açıklamasında; fındık üreticilerinin sorunlarına ilgi çekti. Açıklamada, “İktidar ve fındık tekelleri rastgele yıl bir oyunu oynuyorlar. Harami polis güçleri oyunuyla üreticiler mağdur ediliyor. Bu nedenle temel olan üreticilerin örgütlenip ürünü karşı küçümseme sahibi olabilmesidir. Sorunlarının çözümünü başkalarından beklememeliler. Hal, üreticinin kendisidir” dendi.

Kalaba’daki siyasi parti temsilcileri, patika örgütleri ve fındık üreticileri, Altınordu ilçesi Hububat Pazarı Meydanı’nda ortak matbuat açıklaması yaptı. Açıklamaya, Sol Öğür, HDP, YSP, Yetişek Sen, Eğitim Bilimi İş, Cümle Köy Sen, ADD, ORÇEV (Cıvıl Cıvıl Kasaba Derneği), SYKP (Toplumcu Yeniden Kuruluş Partisi) temsilcileri katılarak destek verdi.

Fındık üreticileri yerine açıklamayı okuyan Düzentileme Partisi Altınordu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Ince, şöyle konuştu:

“Fındık fiyatı konusunda tartışmalar devam ederken üreticilerin mağduriyetini giderecek kadem atılmıyor. Tarım ve azık şirketleri ve tekelleri ucuza fındık almanın hesabını yapıyorlar. Filler tepişiyor çimenler eziliyor. Muteber fındık politikaları konusunda yıllardır yaşanacakları anlattık. Söylediklerimiz gerçekleşti. Yani rastgele sene yetiştirici izansız kıygın edildi. Çözüm önerilerini anlattık. Anlatmaya dahi bitmeme ediyoruz. Çıktı istişare zamanı değil. Üreticilerin birlikteliğini sağlayarak ürününe eş hayat haset.

“SORUMLULUK KEÇİSİ ARIYORLAR”

Fındıkta yaşanan sorunların kaynağı sanki yalnızca Ferrero’ymuş üzere bileşimli bire bir tartışma başlatıldı. Ferrero’nun savunulacak tıpkı yanı yok. Sermayedar tıpkısı inhisar ve fındık üreticilerinin ürününü, emeğini sömürüyor. Ağlayıp hoşnutsuz şirketler fındığa elan aşkın değer vererek Ferrero’yu kısmak ve üreticileri memnun etmek namına elan ucuza nasıl almanın hesabını yapıyorlar. Bu tartışmaların müstahsil köylüye yararı yok. Ferrero’yu eleştiren ekincilik ve gıda şirketleri, kudret ve ihtilaf partileri nedense fındığı azade piyasada bildirme az TMO’nun fiyatının üzerinde olması gerektiğini savunamıyorlar. Yani kudret ve aykırılık, yetiştirici köylüyü Ferrero’nun değil, yerli tarım ve azık şirketlerinin sömürmesini istiyorlar. Farkları bu. Üretici kıygın olduktan sonra mağdur edenin kim evet dahi kimler olduğunun bire bir önemi bulunmayan.

“GIDA TEKELLERİNİN ÇIKARINA GÖRE TENSIKAT YAPIYOR”

Bugünkü sıkıntının yaşanacağını, fındıkta ekincilik ve besin tekellerinin hâkim olacağını, sözleşmeli tarıma geçişin başlatılacağını seçkin yıl anlattık. Çözümün müstahsil köylülerinin ürünleri karşı alay sahibi olabileceği kanun değişiklikleriyle olacağını üstelik vurguladık. Fakat iktidarlar tarım ve gıda tekellerinin çıkarına bakarak yasalı tensikat yaptığı için müstahsil köylüler mağdur edildi.

“ÜRÜNÜNÜN TEMEL DEĞERİNİ TARTIŞMIYOR”

Dün süpermarketler bakkalları namevcut etmişti. Bugün de dev tarım ve besin tekeli olan Ferrero birlikte fındık pili fabrika sahiplerini örtmek istiyor. Bateri zurnayla ecnebi sermaye çağırma edildi. Kamu işletmeleri özelleştirildi. Bankalardan tekstile, otomobilden ilaca kadar değme madde yabancı sermayenin eline geçtiyse tarım alanında birlikte tıpkı proses yaşanıyor. Anamalcı soygun düzeni hakeza işliyor. Bu nedenle şirketler ve tekeller üreticinin ürününün köken değerini tartışmıyor.

“SORUMLU AKP İKTİDARI”

Ülkeyi AKP yönettiğine bakarak yegâne sorumlu birlikte AKP iktidardır. Yıllardır çıkarılan ekincilik yasalarıyla Ferrero ve başka tekellerin piyasaya hükümran olmasını sağlayan iktidara kimesne kortej etmiyor. TMO’nun tavan fiyatı yerine açıkladığı 52 TL’den memnuniyetini dile getirenler demin hop kalkıp hop oturuyorlar. TMO’nun yeterli fındık almadığını beş öğrencisi da biliyor. Piyasayı şirketlere ve tekellere bırakan erk değil mi? Piyasada daha canlı olan kazanmıyor mu? Alıcılar tartışıyor fakat yine üreticiler karışma edilmiyor. Sonuçta fındık üreticilerini kıygın edenler, iktidar ve parçalanmamış fındık alıcıları. Bu gerçeği gizlemek amacıyla şirketler birbirini suçlayarak kendilerini aklayamazlar. Üretici köylünün ürünü üzerine müstahsil dışında tümce konuşuyor. Daha Çok müstahsil konuşmalı, ürününe sahip çıkmalı. Örgütlenmekten, siyasal alanda yer almaktan apayrı dalgalı yok. Tarımın yerli- yabancı tarım ve besin tekellerinden idare etmek üzere savaş gerekiyor.

“VAR MISINIZ YASALARI DEĞİŞTİRMEYE?”

Var mısınız, üreticileri kıygın eden yasaların değiştirmeye. Var mısınız, fındık fiyatını üreticilerin belirlemesini sağlayıcı kanun değişikliğine? Var mısınız, kooperatifler yasanını değiştirerek üreticilerin örgütlenmesini kolaylaştıracak kanun değişikliğine? Var mısınız, fındığın stratejik işaret kapsamına alınmasına? Var mısınız, şevket desteğinin şirketlere değil, üreticilere yapılmasını sağlayıcı kanun değişikliğine? Var mısınız, üreticileri kötü fail erkin piyasa kuralı ortadan kaldıracak kanun değişikliğine? Kimin müstahsil köylüden yana kimin tarım ve gıda tekellerinden yana olduğu ortaya çıksın.

“ÇÖZÜM ÜRETİCİNİN ÜRÜNÜNE SAHİP ÇIKMASINDAN GEÇİYOR”

İktidar ve fındık tekelleri temas yıl bire bir oyunu oynuyorlar. Hırsız polis oyunuyla üreticiler kıygın ediliyor. Bu nedenle asıl olan üreticilerin örgütlenip ürünü için söz sahibi olabilmesidir. Sorunlarının çözümünü başkalarından beklememeliler. Hal, üreticinin kendisidir. Ürününe ve emeğine sahip çıkıp örgütlenmesinden geçiyor. Müstahsil özlük gücünü kasten debi ederse dava çözülür.  Üreticiler seslerini yükseltmeli. Üzerimize sakıt sorumluluğu hesabına getirmeye çalışıyoruz, mücadelemize devam edeceğiz.”



Share: