Osmaniyeli Mısır Üreticisi: Köyümüzde Kurutma Tesisi Olduğu Halde Açılmadı ve Çekicilik birlikte Yapmadı. Çiftçi Namına Tüccarlara Mahkum Olduk

BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye’nin Kırmıtlı köyünde çiftçilik eden Şaban Direk, köylerinde Yerey Mahsulleri Ofisi (TMO) olmasına rağmen darı alımı yapmadığını, tüccarların dahi mısırı devletin açıkladığı ayak tabanı fiyatın altında aldığını belirterek, “Devletin vermiş olduğu tıpkı değer var; 5 bin 700 lira. Cidden köyümüzde kurutma tesisi olduğu halde açılmadı ve kurum bile yapmadı. Onun üzere tığ, çiftçi yerine tüccarlara mahkum olduk ve tüccarın aldığı fiyata vermiş bulunduk. Ben kendi şahsım kendisine 5 bin 300, 5 bin 200 adına eşit kestim. Yani bu durumdan memnun değilim” dedi.

Kırmıtlı köyünde akdarı yetiştiren Şaban Fidan, Maraba Pusat Sistemi’nde (ÇKS) kaydı olmadığı için devletin çiftçilere verdiği desteklerden yararlanamadığını söyledi. Köylerinde TMO olmasına rağmen hava yapmadığını, mısırın serbest piyasada devletin açıkladığı aya fiyatın altında alınıp satıldığını tamlayan Dikme, SIMURG Malumat Ajansı’na şunları anlattı:

“ÇİFTÇİ ADINA TÜCCARLARA MAHKUM OLDUK”

“Kasabamızda henüz evvel, bu yaz külot olduğundan darı tarlalarının ÇKS’si olanlar faydalandı, ÇKS’si olmayanlar maatteessüf tek ahit faydalanamadı. Darı fiyatları da bayağı yukarı… Devletin vermiş olduğu bire bir değer var; 5 bin 700 lira. Cidden köyümüzde kurutma tesisi olduğu halde açılmadı ve kurum dahi yapmadı. Onun amacıyla tığ, maraba adına tüccarlara mahkum olduk ve tüccarın aldığı fiyata vermiş bulunduk. Demincek nem başına 100 lira veya 80 teklik kestiler. Mir eşit 5 bin 300 liralık. Rutubet başı 100 teklik yahut 80 teklik kestiklerinde, ben özlük şahsım adına 5 bin 300, 5 bin 200 namına kıymet kestim. Yani bu durumdan bilmiyorum, ego mutlu değilim. Verim de doğrusu (dönüm başına) bin 200 kiloyu geçmedi. Havalar serin gitti diye darı ferah evet dedik maatteessüf mısırlar yeterince sumak yapamadı, irileştiremedi, bilcümle öyle cılız kaldı. Onun amacıyla verim üstelik alamadık, seçme çeşit zarardayız. Zaten basılmış, alabildiğine büyüklüğünde kezalik o değer. Keder anca, o eşit. Hepsi, yani girdiler, çıktılar, tohumlar pahalı.

“SÜT BİR ARTIYOR, BİR İNİYOR. BİZ DE OYUNCAK OLDUK”

Mazota zaten pahal yetmiyor, sıvırya gidiyor. Tıpkı gün 2 lira düşüyor, ayrımsız periyot 2 lira vurdumduymaz koyuyor. Yani yavru oyuncağı kabil. Biz birlikte oyuncak olduk, anca diyelim bundan sonra. Yani devletten beklentimiz; hemen ÇKS’si olanlara halk atmasın, birazda ÇKS’si olmayanlar… Yan Yana tapu; dedemizden mütezayit, babalarımızdan artan tapular var. Yok değil var amma paylaşılmamış, olmadığından kıran biz hiçbir fayda görmüyoruz. Ego, kötü yukarı 50 dönüm bire bir tarla sürüyorum ama devletten hiçbir fayda görmüyorum, ÇKS olmadığı için görmüyorum. Gabi umumi namına, deminden aynı arkadaşımdan sorduğuma göre, ’43 dönüm yerim var’ dedi, ‘3 bin 200 lira mülk yatırmışlar hesaba’ dedi. Neye geliyor? 75 liraya filan geliyor dekara, duyduğuma göre. Yani bu dahi az.

Zamanında; Ecevit, MHP ve ANAP döneminde, iktidarda olduğu senelerde burada ofisimiz, cayır cayır kurutma tesisimiz çalıştı. Rençper ÇKS’si olup sıfır hep kişiler bu kurutma tesisine mülk verdi. Bizzat ben dahi oluşmak şartıyla mülk verdik. Bundan seçme tür faydalandık. Değer farkından da faydalandık. Sigortalıydık o zaman. ILGI-KUR’luydum ego bilfarz, BAĞ-KUR’a mal kesiliyordu, oradan birlikte faydalandım ve genişlik sonunda tekaüt oldum. Ahit bence henüz iyiydi, yani herkes faydalanıyordu. İllaki ÇKS’si olan mı faydalanacak? Ego üstelik çiftçiyim başka bir gelirim yok, rençperlik yapıyorum. Minimal ücretten bile maaş alıyorum, emekliyim. Yani bize dahi ahali uzatsın azamet, yabancı değiliz, tığ de buranın çiftçisiyiz, illaki ÇKS’si olan faydalanmasın.”



Share: