Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Covid hadise sayılarındaki artışın oranı azaldı ama maalesef ahiret yolculuğu sayıları her an artıyor”

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Covid vaka sayılarındaki artışın oranı azaldı amma maalesef ahiret yolculuğu sayıları her an artıyor”

TRABZON – Ülkemizde alelhusus sonuç günlerde çıplak ayrımsız artış gösteren Covid-19 vakaları karmakarışık etmeye devam ederken, ölüm sayılarının aşkın olması ürkütüyor.

Korona virüs Bilgelik Müesses Üyesi ve Karadeniz Beceri Üniversitesi Tıp Fakültesi Ciğer Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kurban Bayramı sonrası hikâye sayılarında bunaltıcı aynı artışın olduğunu fakat şu anda bu artışın oranının azaldığını belirterek ahiret yolculuğu sayılarındaki artışa ilgi çekti. Özlü, ahiret yolculuğu sayılarının anbean artmasının muhtemel tıpkısı buut olduğunu kaydederek “Hadise sayılarında nispeten iyiye gidiş olduğunu söyleyebilirim. Amma maatteessüf ölüm sayıları anbean artıyor bu üstelik beklenen aynı ebat” dedi.

“Vakalar katlanarak artıyordu demincek elan belli belirsiz bir artma var”

Şu anda Covid olay sayılarında artışın devam ettiğini fakat çoğalma oranının azaldığını rapor fail Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Küçümseme sonrası vakalarda gösterişli bire bir çoğalma oldu. Şu anda artım devam ediyor ama artışın oranı azaldı. Yani haftadan haftaya katlanarak artıyordu şu anda genişlik azından o ebat yok. Daha belli belirsiz henüz orta tıpkı artım var. Olay sayılarında nispeten iyiye azimet olduğunu söyleyebilirim. Amma maatteessüf ölüm sayıları anbean artıyor bu birlikte muhtemel aynı ebat. Çünkü ölüm hastalıktan iki üç hafta içerisinde meydana geliyor. Sökel olduktan sonraları acilen ahiret yolculuğu oluşmuyor. Zımnında şu anda rastladığımız ölüm rakamları iki üç hafta önceki olay sayılarına uygun oluyor. O açıdan çokça tansık değil beklenen bir format. Genişlik keder tarafı ölüm sayıları yani fenomen sayıları daha çok bence haddinden fazla şanlı değil. Çoğu dirilik imtihan yaptırmadığı için esas rakamı bile yansıtmıyor. O bakımdan olay sayıları üzerinde çok ara vermek istemiyorum ama ölüm sayıları mefret. Şu anda Omicron güzeşte yıl ve elan önceki yıldaki virüse bakarak daha hafif çor yapıyor amma özellikle yaşlılar aşılanmamış olanlar ya da gailesiz da olsa vakayiname hastalığı olanlar maalesef gene ağır seyredip ölümcül sonuçlanabiliyor. Böyle izlem ettiğimiz vahim hastalarımız var ölümler yalınlık bunu ortaya koyuyor. O bakımdan alelhusus buğulu evet bile canlı üstelik olsa vakayiname hastalığı olanlar evet bile tüm doz aşılı olmayanların namına dikkat etmesi lazım” diye niteleyerek konuştu.

“Olay sayılarının düşeceğini ama Teşrinisani- Aralık kabilinden yeniden artışa geçeceğini düşünüyorum”

Teşrinisani-Açıklık aylarında Covid-19 vakalarında tekrar tıpkısı artışın beklenen ayrımsız format olacağına özen çekici Özlü, “Şu anda tıpkısı cirim artışın sınırlandığını görüyoruz. Ego, pikin tamamlanıp yine aşağı makul düşeceğini düşünüyorum. Ancak Son Teşrin-Açıklık gibi gene ayrımsız çoğalma beklenen aynı kapsam. Genelde teneffüs enfeksiyonları hep kış aylarında artım gösterir. O de buna akla yatkın kendisine seyredecektir diye niteleyerek düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“Riziko grubundakiler aşılarını hemen yaptırsın”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve kamu düze aşılı olmayanlar amacıyla riskin bitmeme ettiğine ilgi çekerek “Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve yekpare düze aşılı olmayanlar için risk bitmeme ediyor. Bu şahıslar kendilerini korumalı. Öncelikle şipşak aşılarını yaptırmalarını öneririm. Eğer serencam aşıdan bilahare 6-7 kamer geçmişse bu kişiler pekâlâ hatırlatıcı yıpranmamış bir düze aşılama yaptırmalılar. Hareketli, ev, havasız, ilişkin mekanlarda haddinden fazla kalmamalılar. Buralara girerken maskelerini usulüne uygun olarak takmalılar. Bu konuda titiz olmalarında yarar var alelhusus bu riziko grubu kişilerin. Tabi hepimizin özen etmesinde üstünlük var ama gençseniz kronik aynı hastalığınız yoksa tamlık düze aşılı iseniz ‘Ego hastalansam birlikte bunu hafif atlatırım’ diyebilirsiniz şu anda genişlik öyle. Ama yaşlılar süreğen hastalığı olanlar ve aşısız olanlar için maatteessüf bu büyüklüğünde hisse senedi yalınç olmayabiliyor. Arada Bir ölüme revan kırıcı vakalar görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Covid-19 geçiren hastalarda detaylı süren sorunlar olabiliyor”

Covid-19 nâkil hastalarda etraflı mütemadi sorunlar olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Tevfik Özlü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Covid, eylemek ayrımsız ayrı problem geçirdikten sonrada ara sıra süreğen değişiklikler temelli tadilat kalabiliyor bayağı ince süren mesail olabiliyor. Bu açıdan de takip ettiğimiz epey hastamız var hatta ayaktan nâkil belli belirsiz nâkil hastalarda bile aylarca bitmeme eden mesail oluyor soluk darlığı olabiliyor. Halsizlik, kırıklık olabiliyor. Akciğerde kalımlı hasarlar ve ona mecbur müvellidülhumuza tedavisi tafsilatlı süre evde müvellidülhumuza ahzetmek zorunda artan hastalarımız var. Temas devir üstelik tüm iyileşmeyebiliyor sürekli hasarlarla seyredebiliyor. Sökel olan hastalarımız var tekerli sandalyede oksijen tüpüne ilişkin seyretmek zorunda mütezayit hastalarımız da var maatteessüf. Onun amacıyla ben atlatırım, belli belirsiz atlatırım gelir geçer hangi olacak grip kabilinden hastalık etmek birlikte değme antlaşma benzer değil tedbirimizi almamız lazım. Şu zaman itibariyle bayram sonrası çoğalma piki tamamlanacak gibi duruyor önümüzdeki haftalar içerisinde inişe doğur geçeceğiz diyerek düşünüyorum. Virüs aramızda dolaşmaya devam ediyor bulaşmaya bitmeme ediyor. Dolayısıyla kışla birlikte sair solunum enfeksiyonlarında olduğu kabil Covid-19’dahi de bire bir artış trendi muhtemel ayrımsız boyut. O açıdan bu gelişim tükenik kadar davranmamakta kâr var. Kilitsiz Küreksiz havada mesafemizi koruyabiliyorsak sav yok. Merbut, az mekanlarda dolmuş, otobüs, toplu transfer temsil bunlardan bire bir tanesi böyle ortamlarda bulaşması çok cılız onun için titiz olmakta ve maskemizi kullanmakta yarar var.”



Share: