Profesörden “Karadeniz’de hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı

Profesörden ” Karadeniz’da hamsi avcılığı yasaklansın” çağrısı

Prof. Dr. Aydınlık: “Avlanmayı sürdürürsek ilerleyen yıllarda denizlerde hamsi türü kalmayacak”

CIVIL CIVIL – Kargaşa Üniversitesi Fatsa Bahir Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Vazıh, denizlerde hamsi stoklarının tükenme aşamasına geldiğini söyleyerek, “Stoklarımız hasis gözyaşı gruplarında ve sıradan boylardaki hamsiler. Bundan periferi bağımsız suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir, kesinlikle av yasağının getirilmesi gereklidir” dedi.

Denizlerde 1 Ilkgüz tarihinde başlayan av sezonu sürüyor. Palamut balığı ile sezona çabuk başlayan Karadenizli balıkçılar, zaman ortalarında artağan bekledikleri hamsiden umduklarını bulamadı. Beribenzer boyda avlanan hamsilerin popülasyonu huysuz etkileyeceği üzere sabık sene Ekincilik ve Orman Bakanlığı aracılığıyla hamsi için getirilen avlanma yasağının bu yıl dahi getirilmesi murat ediliyor.

“Kesinlikle av yasağının gelmesi gerekiyor”

Ordu Üniversitesi Fatsa Bahir Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Kültürlü, hamsi stoklarının şuan küçük boylarda olduğunu söyledi. Bahir içre hamsilerin kamet ortalamasının şuanda 7-8 santim olduğunu fakat bunun 11-13 santimetreye ulaşması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Mehmet Münevver, “Boy adına olur kanuncu fakat normal şartlarda bu hamsilerin tezgahlarda olmaması gerekiyor. Şuanda avlanmaması müstelzim benzeri buut var. Şuanda o tezgahlardaki 9 santimetrelik hamsiler, gırgır balıklarındaki elekten geçip, art kısımda artan kamet grupları. Elan amiyane olanları ise denize dökülüyor ya birlikte halk altından dökme hamsi olarak balık unu ve balık antagonist fabrikalarına yolluyorlar. Dolayısı ile stoklarımız amiyane oldukça yaş gruplarında ve kıytırık boylardaki hamsiler. Bundan periferi mutlak suretle bu stoku avlamamamız gerekmektedir. Banko av yasağının getirilmesi gereklidir” diyerek konuştu.

“Karadeniz’birlikte hasis kamet balık değil, güre balıklar var, bunun anlamı ilerleyici yıllarda stok çökecek geçmek”

Şuanda bitmeme fail avcılıkta tutulan hamsilerin sanıldığı üzerine tezyifkâr boyutta olmadığını, muvaffakiyetsiz gözyaşı grubundaki balıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Münevver, “Bayağı boy grupları olması emreylemek bu stokun çok dinç bireylerden oluştuğunu rapor kadir. Yani filhakika yapılan çalışmalarda 7-8 santimetre kamet grubundaki balığın rate gözyaşı grubundaki balıklar. Bizim hamside 2-3 gözyaşı olması geçişsiz, arz çokça avlanan ise 1-2 gözyaşı grubudur. Şuandaki balıklar ise muvaffakiyetsiz gözyaşı grubunda. Bu balıklar, yemleme olmadığı ve beslenemediğinden değil, bizim avlamamız gereken gözyaşı gruplarındaki balık bulunmayan. Bu balıkları geçen yıl Gürcistan ve Abhazya’bile bizim balıkçılarımız bu hamsileri avladılar. Dolayısı ile şuanda Karadeniz’birlikte aşağı balık değil, güre erat var, 1 ve 2 yaşındaki ergin bireyler yok. Bunun anlamı gelecek yıllarda bu sıkıntının bitmeme edeceğinin ve stokların çökeceğinin anlamını rapor ayar” şeklinde konuştu.

“Avlanmayı sürdürürsek ati yıllarda hamsi ve bununla beslenen balık türleri kalmayacak”

“Hamsi avcılığını şayet şuanda sürdürürsek, on paralık üremeye vesile olmayacağı için ati yıllarda hamsi, alıp evlerimize götüreceğimiz bire bir balık türü mümteni” diyen Civil Civil Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Vazıh, şöyle konuştu:

“Hamsi namevcut ise istavrit birlikte imkânsız, lüfer üstelik olanaksız, palamut üstelik olmaz. Karadeniz’in gayrı balıklar için besini hamsidir. Dolayısı ile hamsi çekilirse, çabucak hamside değil, başka balıklarımız birlikte sav yaşarız. Bu proses 5 yıldır devam ediyor ve zaman buraya kadar geldik.”

Share: