ŞANLIURFA’DA, KADINLARIN ‘ACI’ MESAİSİ

TÜRKİYE’de bildirme çokça incitici tüketilen kentlerin başında mevrut Şanlıurfa’dahi, biber hasadı ile gelişigüzel isot ve salça yapımına başlandı.Kentte biberlerin kurumaya bırakıldığı yersiz araziler ile evlerin çatıları al renge büründü.

Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı kentte, kadınlar kışlık tüketim için isot, domates salçası ve isot reçeli yapımına başladı. Tarlalardan toplanan biber ve domatesler uygulanan işlemlerin ardından isot, pul biber ve salçaya dönüştürülüyor. Dağeteği ve Sırrın Mahallesi’ndeki boş arazide birçok karı tarlalarından topladıkları yahut satın aldıkları biberleri belli işlemlerden geçirdikten sonra güneşin altında kurumaya bırakıyor. Dönem ışında muayyen süre bekletilen biber, makinelerde çekildikten sonradan isota dönüştürülerek tüketime amade ağıl getiriliyor. Kısaca 2 hafta süren ayrıntılı ve mütekait çalışmaların arkası sıra acısı ve rengine bakarak kilosu 100 ile 150 liradan satışa sunuluyor.

EV ÇATILARI VE GEREKSIZ ARAZİLERDE DAMGA CÜMBÜŞÜ

Mevsiminin gelmesiyle gelişigüzel arazilerin ve evlerin çatısının kırmızı renge büründüğü kentte; kadınlar hem bir sene boyunca yiyecekleri isot ve salçasını hazırlıyor, hem birlikte ev ekonomisine ulama sağlıyor.

Uzun ve emekli uğraşın arkası sıra 100 kilo biberden 8 kilo isot çıkarıldığını anlatan kadınlar, yaşadıkları süreci ‘yeryüzü tatlı ızdırap’ sözleriyle anlatıyor. İsotun yemeklerin ve sofralarının vazgeçilmezi olduğunu ve kentte birlik kadınların öz isotunu hazırladığını anlatan Halime Işıkay, “Yıllardır özlük isotumuzu hazırlıyoruz. Temmuz ve Ağustos ayında Şanlıurfa’nın her yeri kırmızı renge bürünür. Evlerin çatısı, abes araziler biberlerin kurutulduğu birer tesise dönüşür. Ağırlık ve mütekait olan isotu bozuk para güneşte kurutarak öğütüp yemeye hazır ayla getiriyoruz. Böylecene hem özlük mutfağımızın isotunu hazırlıyoruz, hem da fazlasını satarak aile ekonomisine yardım sağlıyoruz” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Acısı ile hele çiğköftenin vazgeçilmesi olan isot, birçok hastalığa bile ongun gelmesi ile biliniyor. Yapılan araştırmalarda isotun, cilde bol geldiği, romatizma ve üst yolunum yolu enfeksiyonlarında aktif olduğu ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun defans sistemini güçlendirdiği belirtilirken, Şanlıurfa ile özdeşleşen isotun, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle vücuttaki ötede yağ ve kolesterolün düşmesine koruyucu olduğu rapor ediliyor.Öte yandan Şanlıurfalı kadınların mahir ellerinden çıkan ve keder biberden elde edilen ve isot reçeli bile değişik tat ve aromasıyla kahvaltı sofralarını renklendiriyor.



Share: