TCMB: “Erişilen finansman kaynaklarının amacına akla yatkın şekilde soylu erki elektrik ile buluşması yakından takip ediliyor”

Eşkâl Bankası derinti özetinde, “Para politikasında sürdürülebilir karşılık istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara müteveccih riskleri birlikte gözeten liralaşma odaklı bire bir yaklaşım sergilenmeye bitmeme edilecek. Kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına akıllıca şekilde soylu erki neşelilik ile buluşması yakından izleme ediliyor” denildi.

Türkiye Cumhuriyet Altını Model Bankası (TCMB), Mal Politikası Müesses derinti özetini paylaştı. Özette, Sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten liralaşma odaklı bire bir yaklaşımın sergilenmeye bitmeme edileceği belirtilirken, kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde konuşu cıvıltı ile buluşmasının yakından izleme edildiği vurgulandı.

PPK toplantı özetinde şu ifadelere saha verildi:

Şişkinlik gelişmeleri

“Bitiren fiyatları Ilkgüz ayında yüzde 3,08 oranında kalık, yıllık enflasyon 3,24 benek yükselişle yüzde 83,45 oldu. Bu dönemde, yıllık pahalılık etil alkol-esrar-altın grubunda tıpkı miktar gerilerken, özge gruplarda kalık, enflasyondaki yükselişe arz peyda katkı erke ve hizmet gruplarından geldi. Erke enflasyonundaki artışta, cıvıltı, doğal gaz, lağım döşemi suyu gibi yönetilen/yönlendirilen kalemler ile moskof mahrukat fiyatlarındaki gelişmeler etkili olurken, arsıulusal kaba petrol fiyatlarına koşut adına akaryakıt ve tuluk doğal gaz fiyatları geriledi. Eylül ayında, almanak para şişkinliği hizmet ve gıdada yükseldi. Esas para grubunda ise yıllık para şişkinliği dayanıklı mallarda gerilerken ayrıksı alt gruplarda arttı. Jeopolitik gelişmeler neticesinde faziletkâr seyreden gaz fiyatlarının mikro içi enerji fiyatlarına yansımasıyla, üretici fiyatlarındaki artım elektrik üretimi ve doğal gaz imalatı öncülüğünde hızlandı. Bu manzara altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin maaş değişimleri aynı tutar yavaşlarken yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etti.

Gıda ve alkolsüz meşrubat fiyatları Eylül ayında yüzde 1,97 oranında artmış, takım almanak enflasyonu 2,80 fakül yükselerek yüzdelik 93,05 oldu. Almanak para şişkinliği işlenmemiş gıdada 2,88 nokta artışla yüzde 82,39’a, mamul gıdada 2,52 benek yükselişle yüzde 102,90 seviyesine ulaştı. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, işlenmemiş gıda grubunda genç sonuç-sebze fiyatlarının güre sonuç fiyatları kaynaklı yerine Ilkgüz ayında yükseldiğine işaret etti. Başka işlenmemiş gıdada pirinç, haya ve kuruyemiş fiyatlarındaki artışlar öne çıkarken, patates ve kırmızı cilt fiyatlarında azalış izlendi. İşlenmiş besin fiyatlarındaki yükselişi ise atlatmak ve tahılların birlikte konserve göveri ürünleri ve şeker hastalığı ile bağlantılı ürünler sürükledi.

Enerji fiyatları Eylül ayında yüzdelik 7,39 oranında yükselmiş, kadro almanak enflasyonu 11,25 puanlık artışla yüzde 132,98 seviyesine ulaştı. Bu gelişmenin sürükleyicileri ev prospektüs değişikliklerini peşi sıra yüzdelik 20,98 oranında kalan gaz fiyatları ile yüzdelik 20 oranında kalan ruh fiyatları olmuş, kanalizasyon suyu ve ceberut yakıt fiyatları de yüksek artış sergiledi. Diğer yandan, arsıulusal ham petrol fiyatlarındaki gerilemeyi takiben bu dönemde akaryakıt ve tulum doğal gaz fiyatlarında düşüş kaydedildi.

Hizmet fiyatları Ilkgüz ayında yüzde 3,90 oranında artmış, ekip almanak enflasyonu 3,46 puan yükselerek yüzde 57,76 oldu. Bu dönemde, yıllık pahalılık bilcümle ast gruplarda yükselirken, hele ulaştırma hizmetleri ve kira madun gruplarındaki artışlar öne imdi. Ulaştırma fiyatlarındaki artışta, karayolu ile şehirlerarası yaya taşımacılığı ücretlerinde düşüş gözlenmesine rağmen servis ücretlerine sınırlı namına otobüs ile şehir içi arızi taşımacılığı ile havayolu ve demiryolu geçici taşımacılığı kalemlerindeki yükselişler canlı oldu. Bu gelişmelerle ulaştırma zir grubunda fiyatlar yüzde 6,95 oranında artmış, yıllık enflasyon 7,69 benek terfian yüzdelik 97,98 seviyesine ulaştı. Icar fiyatlarında mahiye yüzdelik 5,45 artış kaydedilmiş, mevsimsellikten arındırmış veriler hızlanma eğiliminin devam ettiğine meni etti. Ayrıksı hizmetlerde ise üniversite ücretlerinde devam fail yükselişlere tutkun namına eğitim hizmetleri ile alay malay trafik sigortasına istinaden sigorta hizmetleri civar plana bundan sonra. Eski aylara nazaran lokanta-otel alt grubunda fiyatlar elan itidalli artma kaydetmiş, madun grup almanak enflasyonu 0,39 fakül yükselişle yüzde 81,34 yerine gerçekleşti.

Temel para grubunda almanak para şişkinliği Eylül ayında 0,58 nokta yükselişle yüzde 77,49 oldu. Dayanıklı mülk grubu fiyatlarındaki yüzde 0,98 oranındaki artışta elektrikli ve elektriksiz aletler öne çıkarken, möble fiyatlarındaki çöküntü olumlu katkı sunmuş ve dayanabilen mallarda almanak enflasyon 1,83 puan azalışla yüzdelik 89,96’ya geriledi. Yeni sezon etkisinin izlendiği giysi ve pabuç grubunda yıllık para şişkinliği 2,24 fakül artarak yüzdelik 39,62 oldu. Gayrı anne mallar alt grubunda zatî bakım ürünleri ve aile ile ilişik temizlik malzemeleri öne çıkarken, ilişkin grupta almanak enflasyon 2,62 fakül artışla yüzdelik 82,74 seviyesine yükseldi.

Piyasa Katılımcıları Anketi Ekim ayı sonuçlarına bakarak, cari sene sonu enflasyon beklentisi yüzdelik 67,78 ile nispetle ufki seyrederken, 12 ay sonrasına ilişkin şişkinlik beklentisi 0,60 puanlık mecbur tıpkısı artışla yüzdelik 37,34 seviyesine meni etti. Gelecek 24 aya ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzdelik 21,17 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyonu etkileyen unsurlar ve riskler

Jeopolitik risklerin dünya genelinde kazançlı ruh üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürüyor. Önümüzdeki döneme ilişik küresel tahaccüm tahminleri zir cepheli güncellenmeye bitmeme etmekte ve resesyonun kaçınılmaz aynı risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşıyor.

Türkiye’nin geliştirdiği mühim nitelikte hal araçları sebebiyle asıl azık ilkin girmek üzere bazen sektörlerdeki sunu kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa birlikte arsıulusal ölçekte yetiştirici ve mütemmim fiyatlarının artış eğilimi sürüyor. Efdal global enflasyonun, pahalılık beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üzerindeki etkileri yakından izleniyor. bununla birlikte, gelişmiş mevki eşkâl bankaları kalan erke fiyatları ve sunu-rica uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara sınırlanmış adına enflasyonda görülen yükselişin beklenenden detaylı sürebileceğini vurguluyor. Ülkeler beyninde farklılaşan konuşu görünüme ilişkin adına ümranlı mutluluk şekil bankalarının servet politikası kadem ve iletişimlerinde ayrışma artarak bitmeme ediyor. Finansal piyasalarda mütezayit belirsizliklere yönelik dalan bankaları eliyle geliştirilen bakir destekleyici aplikasyon ve araçlarla hal teksir gayretlerinin sürdüğü gözlendi.

Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında küresel risk iştahına koşut olarak Ilk Teşrin ayında hem borçlanma senetlerinden hem de gelişim piyasalarından çıkışlar bitmeme etti. amma velakin gelişmiş ülkelerin uzun vadeli ara kazanç faizlerindeki oynaklık ve küresel finansal koşulların seyri gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ait riskleri etkin tutuyor.

Liralaşma stratejisi kapsamında atık siyasa adımlarının da etkisiyle Türkiye’nin Türk lirası cinsi büyüklük tahvili getirileri bu dönemde ilkin ayrıntılı vadede tutmak üzere benzer ekonomilere bakarak daha müspet tıpkısı performans sergiledi.

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin defa açtığı enerji maliyeti artışlarının tehirli ve dolaylı etkileri, kazançlı temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu cıvıl cıvıl menfi yer şokları aktif olmaya bitmeme ediyor.

Uluslararası mal fiyatları ve nakliyat giderlerinde bitmeme fail itidalli görünüme rağmen, jeopolitik gelişmelerle yüksek seyreden doğal gaz fiyatlarının ensiz içi enerji fiyatlarına yansıması sonucunda hayatiyet üretimi ve gaz imalatı öncülüğünde yıllık yetiştirici enflasyonunda artış kaydedildi. Anne endüstri gruplarına göre incelendiğinde, almanak para şişkinliği erke ve dayanıksız istihlak mallarında elan açık girmek için alt gruplar genelinde yükseldi. Sektörel bazda bakıldığında ise, arsıulusal doğal gaz fiyatlarını peşinden makro artışlar kaydeden hayatiyet üretimi ve gaz imalatının yanı sıra suyun arıtılması ve dağıtılması, giysi eşyası, kömür-linyit, içecek ile inşaat sektörüyle angajmanlı ürünlerin fiyatlarındaki artışların bile peyda olduğu izlendi. Başka taraftan, mevsimlik etkilerden arındırılmış müstahsil fiyatları esas tandans göstergeleri maliyet bazlı bedel baskılarının sürmekle gelişigüzel zayıflama eğiliminde olduğuna bel etti.

2022’nin önceki yarısında yaşayan bire bir nema gerçekleşti. Yılın ikinci yarısına dair avangart göstergeler ise zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etmektedir. Uran üretimi Ağustos ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış namına aynı eski ayak tabanı bakarak yüzde 2,4 oranında artarken, yıllık bazda çoğalma yüzdelik 4,1 oranında gerçekleşti. Böylece maaş bazda tıpkısı esbak ayda güreşçi köprüsü günlerinin dahi etkisiyle gerçekleşen üretim kaybı kısmen telafi edildi. Yılın geçmiş iki çeyreğinde sırasıyla yüzdelik 1,9 ve 0,9 oranında kalan sanayi üretimi, üçüncü çeyrekte Ağustos ayı itibarıyla yüzdelik 3,9 oranında azalışa belen etti. Bu dönemde uran üretimindeki çeyreklik bazda çöküntü anahtar dünya imalat sektörleri geneline yayıldı. Müteferrik mir cirim endeksi Ağustos ayı itibarıyla benzeri eski çeyreğe göre artarken dönemlik nema hızı yavaşladı. Benzer şekilde, üçüncü çeyrekte kartla yapılan harcamaların dönemlik bazda artışı ivme kaybetti.

İmalat sanayi üzerindeki aut dilek kaynaklı baskıların iç kâm ve yeryüzü kapasitesi üzerinde şimdilik merbut olan etkileri yakından takip ediliyor. İktisadi Yönelim Anketi, PMI ve sektörel büzük endeksleri kadar sormaca bazlı göstergeler ile özge faziletli frekanslı veriler iktisadi faaliyette ivme kaybının bitmeme ettiğine bel ediyor. İmalat uran firmalarının kayıtlı bağırsak ve aut çevre siparişleri ile geleceğe yönelik havale beklentilerine bakıldığında ensiz dışı talepte daha zahir koyulmak üzere bütün talepteki algın seyrin sürdüğü gözlendi. Firmaların geleceğe dayalı yatırım ve istihdam beklentilerinde ise Ilkgüz kocaoğlan itibarıyla yılın ikinci çeyreğine kıyasla çöküntü gerçekleşti. Bu dönemde yapılan saha görüşmelerden edinilen bilgiler bile kazançlı faaliyete ilişkin bahis konusu görünümü konfirmasyon ediyor.

Ağustos kocaoğlan itibarıyla üçüncü çeyrekte dönemlik bazda istihdam artışı iktisadi faaliyetteki ivme kaybı ile düzenli adına yavaşladı. Orak Ayı ve Ağustos aylarının ortalamaları bakımından mevsimsellikten arındırılmış olarak istihdam aynı eski çeyreğe bakarak yüzdelik 0,4 (116 bin birey) oranında artarak müstevli öncesi seviyesinin (Gücük Ay 2020) tahminî 3,4 milyon kişi üstünde gerçekleşti. Buna karşın, bahis konusu artma oranı 2022 yılının evvel iki çeyreğindeki dönemlik bazda istihdam artışının (sırasıyla yüzdelik 0,7 ve yüzde 2,5) altında kaldı. Öte yandan, istihdam kazanımları eş ekonomilere bakarak elan olumlu seyrediyor. Alelhusus istihdam artışına yardım veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görüldü. Ağustos ayı bakımından 0,4 fakül düşerek yüzde 52,8 seviyesine gerileyen çeyreklik bazda mevsimsellikten arındırılmış işgücüne ortaklık oranı salgın öncesi seviyesinin kestirmece 2 puan üstünde. Maaş bazda değerlendirildiğinde ise Ağustos ayında istihdamdaki artışın başıboşluk oranı üzerindeki aşağı cepheli etkisi işgücüne katılımdaki artışın başıboşluk oranı üzerindeki üst taraflı etkisini aştı. Sonunda, işsizlik oranı gerilemiş ve tıpkısı esbak taban göre 0,4 benek azalarak yüzdelik 9,6 düzeyinde gerçekleşti. Soruşturma göstergeleri ve yüksek frekanslı veriler ise istihdamdaki artış eğiliminin ivme kaybetmekle birlikte korunduğuna meni ediyor.

Erke ve zer ithalatındaki faziletkâr durum cari işlemler dengesini zıt etkilemeye bitmeme ediyor. Akan İşlemler Dengesi 2022 yılı Ağustos ayında 3,1 bilyon dolar engelsiz verirken, yıllıklandırılmış akan belirtik 4,2 milyar dolar artışla 40,9 bilyon dolar seviyesine yükseldi. Eylül ayına ilgili geçici dış ticaret verileri ve Ilk Teşrin ayına ilgilendiren efdal frekanslı veriler, ihracattaki ivme kaybının sürdüğüne meni ediyor. Enerji ve değerli aut olarak sadık düzeyde yavaşlama kaydeden ithalat ise efdal seyreden enerji ve değerli ithalatının etkisiyle gücünü koruyor. Aut ticaret açığında enerji ilkin tutmak üzere mal fiyatlarındaki çoğalma kaynaklı gözlenen yükselişe rağmen bakım gelirlerinde süregelen artış eğilimi cari işler dengesini desteklemeyi sürdürüyor. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, kişi başına masraf tutarlarındaki artışın birlikte etkisiyle turizmin cari amal dengesine beklentileri aşan diri katkısı bitmeme ediyor. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki faziletli seyir ve temel dış satım pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri hareketli tutuyor. Akan işler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalımlı kuzuluk gelmesi, değer istikrarı üzere önem sunu ediyor.

Servet politikası

Dünyalık politikası duruşu, enflasyon görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve dünyalık politikası ile hangi ölçüde arama altına alınabileceğine dair değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli ayrımsız yaklaşımla sürdürülebilir eşit istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecek.

Dünyalık politikasında sürdürülebilir bedel istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara müteveccih riskleri bile gözeten liralaşma odaklı aynı yaklaşım sergilenmeye bitmeme edilecek. Kredilerin nema hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına akıllıca şekilde iktisadi ruh ile buluşması yakından izleme ediliyor. Antrparantez, sonuç dönemde küşade şekilde açılan siyaset-emniyet faizi makasının ilan edilen makroihtiyati tedbirlerin katkısı ile geldiği denge yakından izleme ediliyor. Kurul, parasal nakil mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını güçlendirmeye devam edecek.

Asamble, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi üzere atılmış ve kararlılıkla muteber adımlar ile gelişigüzel, global hazar ortamının baştan üretim edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörüyor. Azalan dış talebin toplanmış temenni koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından izleniyor. Global büyümeye müteveccih belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha üstelik arttığı aynı dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların sponsor olması eleştiri önem en ediyor. Bu çerçevede Kurul, yöntem faizinin 150 temel fakül düşürülmesine değişmeyen vermiştir. Asamble, izleme eden toplantıda da analog tıpkısı aşama atıldıktan sonraları faiz iskonto döngüsünün sona erdirilmesini gündeme alındı.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir ayrımsız şekilde kurumsallaşması üzere TCMB’nin umum yöntem araçlarında kalımlı ve güçlendirilmiş liralaşmayı motivasyon fail serbest şümullü bir yöntem çerçevesi gözden geçirme süreci bitmeme ediyor. Bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası yatırım gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının güvence yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacak.

Değerlendirme süreçleri tamamlanan yüreklilik, inanca ve likidite siyaset adımları servet politikası nakil mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecek. Ayrıntılı vadeli çakılı getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek nema eğrisinin akçasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izleniyor. Asamble, kredilerin tahaccüm hızıyla alay malay, hedefli alanlarda artma kazanımları sağlayıcı kredilerin finansman maliyetlerinin bile aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözetecek.

Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin yatırım ve yüreklilik fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin pahalılık üzerindeki etkileri, düzem korumalı yatırım ürünlerine yönelik gelişmelerin damarı bozuk mal ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve kıymet istikrarı üzerindeki etkileri analiz edilmekte ve gerekli siyaset tedbirleri oluşturulmaya devam ediliyor.

TCMB, kıymet istikrarı asıl amacı doğrultusunda enflasyonda mihman düşüşe bel fail faal göstergeler oluşana ve mutedil vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya büyüklüğünde elindeki eksiksiz araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecek.

Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak balans, mevki riziko primlerindeki düşüş, aksi para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki çoğalma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalımlı kendisine gerilemesi tarafından makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı müspet etkileyecek. Sonunda, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için akla yatkın medar oluşacak.

Asamble, kıymet istikrarının sağlanması üzere, zinde aynı politika koordinasyonuyla mecmu paydaşları içeren totaliter bire bir mefret yöntem bileşimi oluşturulmasını destekliyor.

Kurul, kararlarını saydam, öngörülebilir ve malumat odaklı ayrımsız çerçevede almaya devam edecek.” – İSTANBUL

Share: