Yapı fabrikaları Bingöllü kadınlara savsaklamak kapısı oldu

Yapı fabrikaları Bingöllü kadınlara savsaklamak kapısı oldu

İş bulmakta zorlanan kadınlar tekstil fabrikalarının vazgeçilmezi oldu

BİNGÖL Bingöl’birlikte özellikle 2015 yılından bu yana ululuk desteğiyle açılan dokuma fabrikaları ve atölyelerinde binlerce can istihdam edilirken, bu rakamın yüzde 85’inin kadın olması adeta kentteki kadınlar amacıyla can damarı oldu.

Bingöl’birlikte büyüklük desteğiyle yatırımcılar vasıtasıyla kurulan fabrika ve atölyeler günden güne artmaya devam ediyor. Fırat Kalkınma Ajansı, KOSGEB, İŞKUR, Il ve yerli yönetimlerin destekleriyle artım gösteren fabrikalarda binlerce birey istihdam ediliyor. Alelhusus sonuç yıllarda devlet desteğinin genişlik çokça hissedildiği yapı üretimevi ve atölyeleri, kadınlara rüşvet kapısı oldu. İş bulmakta zorlanan ve hesaplı anlamda teessürat yaşayan kadınlar, bu cins işletmelerin çoğalması ile hem kazançlı olarak kendilerini özgür hissederken hem da eş ekonomisine katkıda bulunuyor. 2015’ten bu yana Bingöl’da nesiç sektöründe hareketlilik gösteren firmalarda kadın istihdam oranı daima pozitif ivme kazanarak çalışan kadın oranı yüzde 85 oldu. Gene istihdam oranının sabık seneye nazaran yüzde 10 çoğalma gösterdiği bildirildi.

“Kişi ayaklarımız üstünde durabilmemizi sağladı”

Dokuma fabrikasında makineci namına çalışan Nasip Çevik, “Bingöl yoz aynı şehir olduğu amacıyla tekstilde haddinden fazla fazla gelişmemişti. Yoz tıpkı kent olmasından kaynaklı soylu erki açıdan da haddinden fazla çok varlıklı değildi ama daha sonradan devletin vermiş olduğu teşvikler yardımıyla elan aşkın fabrikaların kurulmasına olanak sağlamış oldu. Bu uzanım biz kadınlar üzere çok ongun tıpkı aksiyon istihdamı sağlamasını sebebiyet verdi. Çünkü henüz öncesinde çalışabileceğimiz alanlar çokça aşkın yoktu, daha sınırlıydı. Koca hakimiyeti fazlaydı ama tekstillerin oluşmasıyla beraber tığ kadınların çalışması ve kişi ayaklarımız üstünde durabilmemiz imkanı sağlamasına sebebiyet vermiş oldu” dedi.

“Devletin Bingöl’e verdiği desteklerle fabrikalar açıldı”

Bingöl’dahi daha evvel hisse senedi imkanının olmadığını ve kadınların çalışmadığını aktaran Şilan Yavaşoğlu, “Devletin Bingöl’e verdiği desteklerle fabrikalar açıldı. Bu yüzden birlikte bayanların mesai oranı arttı. Fabrikalarda çalışıp ailelerine hesaplı bindi verebiliyorlar. Kadınlar için bile aileler içre büyük tıpkısı ulama sağlamış oldu. Dilerim hakeza bitmeme eder” diye konuştu.

“Tekstilde etkin kadın oranı yüzdelik 85”

Bingöl Düzentileme ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, “Her güzeşte ahit kadın istihdamı yükseltmek amacıyla elimizden mevrut çabayı gösteriyoruz. İlk hedefimiz istihdamın artırılmasına yönelik icraat. Bu doğrultuda aksiyon insanlarımızın işgücü ihtiyaçlarının planlanmasına yönelik, gerekseme duyulan mesleklerin belirlenmesi ve işverenlerin genişlik dilek konuları doğrultusunda gerekli bütün çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu program çerçevesinde dezavantajlı gruplar özellikle ayn önünde bulundurulmaktadır. 2015’ten bu yana ilimizde yapı sektöründe neşelilik gösteren firmalarda avrat istihdam oranı sürekli zait ivme kazanarak etkin kadın oranı yüzde 85 olmuştur. Açmış olduğumuz ağırşak programlarında avrat istihdam oranı sabık seneye kıyasla yüzdelik 10 artma göstermiş, işe yerleşme oranlarında güzeşte seneye göre yüzdelik 10 civarında tıpkı çoğalma göstermiştir. Amacımız iş sahibi oluşmak talip kamu kadınlarımızı gelişim sahibi yarmak ve istihdama Kazandırmak. Bu doğrultuda İş-Kırat olarak kadınlarımız amacıyla kamu imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

Share: