2023 yılı ‘Aşık Veysel Yılı’ ilan edildi, andıran dostu Veysel’i anlattı

2023 yılı ‘Aşık Veysel Yılı’ ilan edildi, mümasil dostu Veysel’i anlattı

SİVAS – Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılı “Aşırma Veysel Yılı” ilan edildi, mümasil dostu olan emektar gazeteci Yücel Yönal, Veysel’i anlattı.

UNESCO, aşıklık geleneğinin yer cesim temsilcilerinden Aşırma Veysel’in vefatının 50. yıl dönümünü anma ve kutlama yıl dönümleri arasına aldı. Bunun üstünde bugün açıklanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının “Aşıramento Veysel yılı” namına kutlanması talimatı verildi.

Aşırılmış Veysel’in fotoğraflarını calip ve adının Dünyaya duyurulmasında etkisi olan emektar gazeteci Yücel Yönal yaşanan bu gelişme konusunda Veysel’i anlattı. Alının karardan ortalık duyduğu mutluluğu dile getiren Yönal, “1957 yılında 16 yaşında gazeteciliğe başladım. O yıllarda milli boksör ve Sivas spor kurucularından Hüseyin Yıldırım’ın olimpiyat spor mağazasında aşıklar buluşurdu. Aşırma Veysel’de Hüseyin Yıldırım’dan öncü almaya gelirdi. Aldığı bayrakları okullarda konser verdiği zaman dürü yerine dağıtırdı. Dev ozan Aşırma Veysel hemen Sivas’ın değil Türkiye’nin dünyaya açılmış benzeri penceresidir. Cumhurbaşkanı yoluyla Aşırılmış Veysel’in vefatının 50.yıl dönümünde ‘2023 yılının Aşırılmış Veysel yılı adına kutlanması’ kararı bizleri ve Türkiye’yi bundan sonra sevindirdi. Ikbal istek değer kim Araklama Veysel ile ilgili yazmanlık yarışmaları, fotoğraf yarışmaları düzenlensin. Ego Ihtilas Veysel’i 1957 yılından 1973 yılına kadar izleme ettim. Ihtilas Veysel hakka yürümeden 48 saat evvel, zamanın Valisi Heybet Kayacan’la yanına müracaat etmek bana baht oldu. Köy ziyaretimizde Ilbay Ihtişam Kayacan Intihal Veysel’in hakka yürümeden evvel ne yarmak istediğini hıfzetmek üzere sorular sordu. Ancak Vali Devlet Kayacan Veysel’in öldükten sonra nereye boğulmak istediğini dili varıp soramadı. Oradan döndükten sonraları oğlu Ahmet Şatıroğlu’yla bana ‘gidin babamdan hakka yürüdüğü zaman nereye gömülmek istediğini öğrenin’ dedi. Bizde Ihtilas Veysel’in yanına gidip sorunca Araklama Veysel valiye haddinden fazla teşekkür etti. ‘Demek kim benim sağlığımda kıymetim biliniyor öldükten sonrada bilecek’ dedi. Ayıboğan mezrasında doğduğu amacıyla oraya batmak istediğini söylemişti” dedi.

“Veysel sözünün eriydi”

Yönal, Veysel’in sözünün eri mert ayrımsız kişilik olduğunu rapor ederek, “Aşırma Veysel sözün eri ayvaz birisiydi. Gözleri görmüyordu ancak gören insanlardan elan ferah kazanç ediyordu. Konuştuğu insanın sesini senelerce unutmazdı ve ismiyle hitap ederdi. Senelerce sazıyla Türkiye’yi karış karış gezip sazının sesini dinletmiştir. Genişlik şişman üzüntüsü Atatürk ile görüşememekti. Aynı aktarılma Aşırma Veysel İstanbul radyosu uğrunda sazını konuştururken nazik alemdar Atatürk radyodan, Aşıramento Veysel’i dinliyor ve yaverine elan bilahare ‘ bu aşığı bulun bana getirin’ diyor. Fakat ne yazık kim o çağ dinlenme günüymüş ve Veysel’i elan sonraları bulamamışlar. Aşık Veysel bunu 3-4 periyot sonraları duysa de görüşme imkanı olmuyor ve en büyük üzüntüsü bu oluyor” dedi.

“Günde 1-2 paket sigara içerdi”

Yönal, Veysel’in fötr kapela takmayı ve sigara içmeyi sevdiğini vurgulayarak, “Yemeklerden genişlik aşkın cılız fasulyeyi, kahvaltılarda ise zeytin yemeyi severdi. Günde 1-2 paket sigara içtiğini biliyorum. O yılların kıyafetlerini giyerdi ve fötr takmayı ve yoğun ilim giymeyi severdi. Bakraç Veysel’i günlerce anlatsak hatıralarını bitiremeyiz. Ben vefatının önce yıllarında Intihal Veysel sevgisinin biteceğini tutum ederdim ancak aradan 50 sene geçmesine rağmen bu birlik seçkin güzeşte zaman elan da artıyor. Bu ölümünün 50’inci yılında Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ‘2023 Kova Veysel Yılı’ yapılması iri bahtiyarlık” şeklinde konuştu.

Share: