2023 Yılı Bütçesi TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda

Amme Başdenetçisi Haysiyet Malkoç, Konfedere Milel Çocuklara Müzaheret Fonunun (UNICEF), Rusya’nın Ukrayna bölgesinde nehiy ettiği topraklardaki refakatsiz çocukların, ailelerine ulaşması üzere bindi istediğini bildirdi.

Malkoç, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) 2023 yılı bütçesine ilişik lokma yaptı.

2023’ün, Cumhuriyet’in 100. yılı olduğunu anımsatan Malkoç, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı başlayacak. Bu açıdan henüz hareketli ayrımsız Türkiye’nin doğruluk, insan hakları, hukukun üstünlüğü, namus ilkeleri üzerinde yükseleceğine inanıyoruz. Bu nedenle Amme Denetçiliği Kurumu kendisine Temel’da garanti altına alınan esas türe ve hürriyetlerin uygulanması, hak taharri konularında toplumun bilgilendirilmesi amacıyla çalışıyoruz.” diyerek konuştu.

KDK’nin 293 personelinin bulunduğunu, bunların 139’unun bilirkişi, ehlihibre yardımcısı ile arızi işyar hakim ve savcılar olduğunu dile getiren Malkoç, KDK’ye 1 Familya-15 Teşrinievvel bakımından 13 bin 708 müracaat yapıldığını, geçen yıldan devreden dosyalar karışma 14 bin 16 kararın verildiğini kaydetti.

Malkoç, 848 kaynak, 496 kısmen referans kısmen ret, 807 ret, 1793 dostane hal kararı verildiğini tabir etti.

Tavsiye kararına idare tarafından uyma oranının yüzde 79’a çıktığına işaret eden Malkoç, 97 bin 350 kişiye telefon, mail yolu veya yüz yüze görüşülerek türel bindi verildiğini ve sefer gösterildiğini aktardı.

Uluslararası alanda yürüttükleri faaliyetlere değinen Malkoç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlarca faaliyeti Türkiye’de yaptık yahut katıldık. Haddinden Fazla yetişkin ayrımsız himmet var, buna dokunmak istiyorum. UNICEF, 1,5 kamer kadar önce bize şurası teklif etti: Rusya’nın Ukrayna bölgesinde işgal ettiği topraklarda binlerce refakatsiz bala var. Bu çocukların, ailelerine ulaşması amacıyla bizden bindi istedi. Çünkü Ukrayna ve Rusya ombudsmanlıklarıyla ilişkilerimizi biliyor. Ukrayna ve Rusya ombudsmanlığıyla görüşerek yalnızca refakatsiz çocuklar değil, sivillerden esaret altında olan, cezaevinde olan veya ayrıksı şekilde olanlarla İstanbul’üstelik benzeri âlem oluşturacağız. Mutat aralıklarla bunları üstelik gidip musahabe edeceğiz ve acun kamuoyunu bu anlamda bilgilendireceğiz. Tıpkısı bakıma hububat koridoruna, köle değişimine ilgilendiren İstanbul’un fonksiyonunu tığ birlikte kayırıcı hakları alanında kuvvetlendirmeye çalışıyoruz.”

“108 Sayıştay raporu aralıkta Divan’e sunulacak”

Sayıştay Başkanı Zorlu Yener dahi Sayıştay Başkanlığının 2023 yılı bütçesini komisyonda sundu.

Yener, Sayıştayın yaptığı denetimlerin amacının, kamu idarelerinin neşelilik sonuçları hakkında Divan ve kamuya inanılır, tam bilgelik sunulması, kamu idarelerinin performanslarının değerlendirilmesi, hesap ita sorumluluğu ve finansal saydamlığın yerleştirilerek yaygınlaştırılması olduğunu anlattı.

Sayıştay Başkanı Yener, “Sayıştay, bu kapsamda Anayasa ve kanunlarla namına verilen görev, izin ve sorumluluklarını daim aksiyon anlayışıyla dünyadaki gelişmeleri üstelik izleyerek bildirme hareketli şekilde icra gayreti süresince muhteşem Sedir namına yaptığı denetimleri güzel, ön yargıdan uzak, nötr biçimde, aynı zamanda uluslararası denetleme standartlarına akla yatkın şekilde planlayıp yürütüyor.” dedi.

2021 yılı denetim programı kapsamında 201 Sayıştay denetleme raporunun TBMM’ye sunulduğunu ve ilgili kamu idarelerine gönderildiğini belirten Yener, şunları kaydetti:

“Mahalli idarelere ilişkin 9 el özel idaresi, 30 büyükşehir belediyesi, 26 büyükşehir vabeste idaresi, 17 mülk belediyesi, 97 kaymakamlık belediyesi, 39 mahalli hile şirketi ile 8 yatırım strateji ve eş güdüm başkanlığı tutmak amacıyla mecmu 226 kamu idaresi denetlendi. bahis konusu denetimlere ilgilendiren raporlar ilgisine göre meclislerine, görüşülmek amacıyla ilişkin amme idaresine, İçişleri Bakanlığına ve valiliklere gönderiliyor. Kamu işletmelerinin denetimine ilgili 108 Sayıştay denetim raporu aralık kocaoğlan zarfında TBMM’ye sunulacak, Cumhurbaşkanlığı Izlem ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ilişik kamu idaresine gönderilecek. 2021 yılına ilişkin olarak denetimler sonucunda umumi agreman bildirimi, aut teftiş umumi yorum raporu, hareketlilik genel kıymetlendirme raporu ve finansal sayım bilimi kıymetlendirme raporu, TBMM’ye sunuldu. Kamu işletmeleri umumi raporu dahi hazırlanmasını müteakip TBMM’ye gönderilecek ve Sayıştay genel ağ sitesinde yayımlanacak.”

Share: