Ordu’da baskın, çılgın, kayıp arama kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi

Cıvıl Cıvıl’üstelik, “2022 Kıyamet Tatbikat Yılı” kapsamında sel, çılgın, kayıp taharri kurtarma tatbikatı yapıldı.

İçişleri Bakanlığı ve Kıran ve Ivedi Durum (AFAD) Başkanlığının, 2022 yılını “Facia Manevra Yılı” olarak car etmesi zımnında İl AFAD Müdürlüğünce Melet Irmağı’nda “dominant, ölçüsüz, kaybolma taharri istirdat” temalı lehçe düzeyde saha tatbikatı kombinasyon edildi.

AFAD Müdürü Osman Işık’ın tatbikat için verdiği brifingin ardından düzlük manevra senaryosuna geçildi.

Senaryo gereği, Hava Bilgisi Kesim Müdürlüğünden metrekareye 216 kilo yağmur bilgisinin alınmasının ardından Altınordu ilçesi Cumhuriyet ve Kayabaşı mahallelerinin yeğin ve taşkından etkilenmesi neticesinde ivedili buut ihbar ve çağrı hattına gelen bilgiler ışığında yer genelinde yaşanan olumsuzluklar ilçeler bazında sıralandı.

Melet Irmağı’ndaki suyun yükselmesi nedeniyle alanda ve evdeki vatandaşlar ile çalışma özne gelişim makinesi operatörü koyulmak amacıyla 14 can mahdut kaldı, ayrımsız çevirici ise içindeki 3 kişiyle ırmağa düştü.

Ayrıca hayvanlarını ırmaktan karşıya kılmak talip sürücü, eşi ve oğlu, küçükbaş hayvanlarıyla suya kapılarak kayboldu, göçü sebebiyle yıkılarak ırmağın akıntısına kapılan ahşap yapıdaki 4 kişiden vukuf alınamadı, tarım arazileri, aksiyon yerleri ve evlerde hasar oluştu, Kargaşa’yu Giresun’a bağlayan yağız önünde ulaşım etkilendi, üç evde de çökmüş meydana geldi.

Bu bilgiler çerçevesinde, Kalaba ve çevre illerden itfaiye aracı, UMKE, bahir polisi, Periferi Düzenlilik, açıkgöz taharri istirdat timi, IVEĞEN, İHH ile türlü kontrol kurtarma ekiplerinden oluşan personel, 54 açkı ve helikopter, bot, jet ski, dron, K9 köpeklerinin üstelik saha aldığı açar ve malzemelerle çalışmalara katıldı.

Ekiplerin sudan ve karadan, helikopterle da havadan olaylara müdahale ettiği tatbikat, gerçeğini aratmadı.

“Tatbikatla belkili benzeri afette neler yapılması gerektiği uygulamalı namına gösterildi”

Vali Tuncay Sonel, burada gazetecilere, 129 şalter ve 697 katılımcının bulunduğunu tatbikatın, tüm birimlerin koordinasyonuyla liyakatli şekilde ödeme edildiğini söyledi.

Sahil Düzenlilik helikopterinden, jandarmadan emniyete, sağlık ve itfaiye aracı ekiplerinden hep birimlere kadar kusursuz tıpkı tatbikatla olasılı afette neler yapılması gerektiğinin kullanışlı gösterildiğini belirten Sonel, büyüklük namına gelişigüzel tip afete mücehhez olunması gerektiğine işaret etti.

Türkiye’nin serencam yıllarda afetlere hazırlık ve müdahale konusundaki başarısına dikkati calip Sonel, 2020’de Giresun’un Dereli ilçesinde dominant afeti meydana geldiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde devletin ve fahri arama kurtarma ekiplerinin afet bölgesine ivedilikle zeki etmesinin bunun bire bir göstergesi olduğunu anlattı.

Sonel, tatbikatta emeği güzeşte parçalanmamış kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, “Tatbikata katılan arkadaşlarımıza Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun muvaffakiyet dileklerini ve selamlarını ilettim. Kazasız, belasız tatbikatımız bile sonuçlanmış oldu. Rabbim tamam afetlerden ülkemizi korusun ve böyle yiğit asayiş güçlerimizin, kurumlarımızın, gönüllüklerimizin, mücahede verenlerin da ayağına taş değdirmesin.” dedi.

Share: