“Aklı Başında kulak” Bager ve 2 arkadaşı “Belirgin Heyet Sözlüğü” geliştirdi

Muş Bilgi Görüşme Merkezi’nde eğitim bilimi gören ve duyduğu sesleri notaya dökebilme yeteneğine sahip doğuştan âmâ Bager Çalışcı ile 2 arkadaşı, müşahede engellilerin gök cisimlerini zihinlerinde daha yalın kat canlandırabilmeleri içi “Yıldızlı Gök Bilimi Sözlüğü” tasarladı.

Teknoloji Tasarım Öğretmeni Birsen Geçer’in danışmanlığında “absolut” (aklı başında) kulağa erbap Çalışcı, Melek Şehri Mutlu ve Hamza Eğmen Düzensiz, üç boyutlu yazıcılar kullanarak gök cisimleri, ayın evreleri, tarih sistemi, gök taşları, kuyruklu yıldız ile bağırsak ve dış gezegenlerin şekillerini kabartmalı olarak çıkarttı.

Braille alfabesiyle şekillerin altına isimlerini, özelliklerini yazan öğrenciler, sonunda sözlüğü kullanan görme engellilerin gök cisimlerini zihinlerinde canlandırabilmelerini sağlamayı amaçladı.

Öğrenciler, bu çalışmalarıyla TÜBİTAK Marifet İnsanı Bindi Programları Başkanlığı (BİDEB) eliyle 31 Teşrinievvel-4 Kasım’bile Diyarbakır’birlikte planlı 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırı Projeleri Bitiş Yarışması”nda heveslendirme ödülüne layık görüldü.

Çalışcı, AA muhabirine, hazırlanan sözlüğün müşahede engelliler için hayır bire bir faaliyet olduğunu söyledi.

Sözlüğü sınav ettiğini ve beğendiğini anlatım eden Çalışcı, “Haddinden Fazla bereketli aynı kamus. Bu sözlüğü Braille alfabesiyle okuduğunuzda çok katkısı var. kör erat amacıyla ferah benzeri öğrenme uzlaştırıcı. Sözlükle gök cisimlerini zihinde canlandırabiliyorsunuz. Gök cisimlerinin adları, Braille alfabesiyle yazılıyor. Astronomiye meraklıyım. Asuman cisimlerini göremediğim üzere bittabi olduklarını zaaf ediyorum. Derslerde bize yalnız özellikleri anlatılıyordu. Sözlükle hem özellikleri karşı hikmet sahibi oluyorum hem birlikte dokununca bittabi göründüklerini hissedebiliyorum. Sözlükte gezegenlerin büyüklükleri, gündüz sistemi ve ayın evreleri var. Sözlük olmadan önceki güneş sistemini zihnimde canlandıramıyordum. Demincek elbette oldukları karşı fikir sahibi olabiliyorum.” diye niteleyerek konuştu.

“Bizim amacıyla pir benzeri repertuvar oldu”

Öğrencilerden Hamza Eğmen Iz bile tasarladıkları sözlüğün motivasyon ödülü almasının mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

kör insanlara hayır olacak tıpkı emek düzenlemek istediklerini anlatan Düzensiz, şöyle konuştu:

“Öğretmenimiz, Bager arkadaşımıza ‘Asuman cisimlerini zihninde daha bereketli zahir canlandırabilirsin?’ diye benzeri soru sordu. Bager dahi ‘Braille alfabesiyle isimleri yazılmış kabartmalı gök cisimleri olursa, elan bayağı zihnimde canlandırabilirim’ dedi. Bunun üzerine 3 refik bu projeyi oluşturduk. Projemiz hikmet alanında değerlendirildi. Diyarbakır’dahi katıldığımız yarışmada isteklendirme ödülü aldık. Bizim üzere domuzuna ayrımsız repertuvar oldu. Ödülü aldığımızda çokça heyecanlandık. İlk projemizdi, güzelce bir baş oldu. Ahir yıllarda birlikte değişik projeler yapmayı hedefliyoruz. Sözlüğümüzü geliştirmeye devam edeceğiz.”

Öğrencilerden Melek Şehri Mutlu bile “Projede teşvik ödülü aldığımız için haddinden fazla mutlu olduk. İlk yol hakeza tıpkısı yarışmaya katıldık. Bager ve Hamza arkadaşımızla pir tıpkısı emek yaptık. Hayır olacağına inanıyoruz. Bizim için da güzelce tıpkı deneyim oldu. Henüz iyisini yapmayı düşünüyoruz. Öğretmenim ve ailem bana haddinden fazla bindi oldu. Hepsine teşekkür ederim.” diye niteleyerek konuştu.

Share: