Kovid-19 hikâye artışına alın titiz olun uyarısı

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, koronavirüsün çok acul bulaştığını ve etkilerinin kişiden kişiye değiştiğini belirterek, PCR testi menfi eski olsa de gâh belirtileri olanların toplumdan izole olmaları gerektiğini bildirdi.

Çin’den getirilen Kovid-19 aşısının testlerine fahri katılan ve bağışıklık bilimi konusunda doktorası kâin Özkan, AA muhabirine, hele serencam haftalarda vaka oranlarında dokunaklı bir artış olduğunu dile getirdi.

Koronavirüs semptomlarının mutasyonlardan sonraları değiştiğini anlatan Özkan, virüsler insandan insana geçe mutasyona uğradığını, zımnında ilinek ve etkilerinin değiştiğini rapor etti.

Bazı vakaların nezleye benzediğini vurgulayan Özkan, “Koronavirüsün semptomları birlikte değişti. Bazılarında etraflı sürüyor, bazılarında ise takkadak üç dönüş sürüyor. Enteresan aynı şekilde kişiden kişiye değişiyor. Derbent ve adale ağrısı şikayetini elan dolay planda görüyoruz. Biraz enflüanza, dumağı kabil görünüyor.” diye konuştu.

Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarının iri bölümünün cerrahi müdahale öncesi testlerde koronavirüs olduğunu tesadüfen öğrendiğini ifade fail Özkan, acil servislere grip şikayetiyle başvuranların yüzde 45-50’sinin PCR testinin fazlalık çıktığını belirtti.

Özkan, kilolu bakımda koronavirüs tedavisi gören hastaların da müstakbel yaş yahut bağışıklığı baskılanmış kronik hastalar olduğunu dile getirdi.

“Olayın ciddiyetinin farkında oluşmak gerekiyor”

Sınav sonucu aksi çıkan bazı hastaların bile Kovid-19 olabileceğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

“Arz balaban riziko grubu yaşlı ve vakayiname hastalardır, kendilerini haddinden fazla gür korumaları gerekiyor. Mecbur yerlerde peçe takacaklar, şart değilse çok kalabalık yerlere girmeyecekler. Virüse karşı bağışıklığı pekiştirmek üzere tagaddi, vitaminleri ahzetmek, aymazlık düzenini bulmak, stresten ırak durmak haddinden fazla heybetli. Virüs çokça çabuk bulaşıyor ve gidişatını öngöremiyoruz. PCR testi menfi intişar olsa da halsizlik, kas ve argıt ağrısı olanların koronavirüs olma ihtimali çok erdemli. Lütfen bu belirtileri olanlar toplumdan ırak dursunlar. Apayrı insanlara tartı yaratmasınlar.”

Özkan, koronavirüsün belirtilerini klima çarpması ya bile nezleden fark etmenin üstelik ağırlık olduğunu belirterek, bazı Kovid-19 hastalarının klimadan üşüdüğü amacıyla rahatsızlandığını düşündüğünü söyledi.

Kendisini halsiz hissedenlerin bile çevresinden izole olması gerektiğinin altını çizen Özkan, “Zait çıktığı üzere evde karantinada olması müstelzim bazen hastalar cezai yaptırımı bulunmayan diyerek dışarıda gezebiliyor. Bunlar sunma çokça dahi öz çevresine zarar veriyor, farkında değiller. Olayın ciddiyetinin farkında atılmak, insanları henüz çok riske atmamak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.



Share: