Akciğer kanseri hastalar Düzce’de erken tanıyla tedavi ediliyor

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Yetişek Araştırı ve Aplikasyon Hastanesinde uygulanan Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) yöntemi, akciğer kanseri teşhisinde ameliyatsız acul tanılama imkanı sağlıyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine meydan verilen Döş Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Doç. Dr. Pınar Şans, 2018’den bu yana muteber EBUS’un bronkoskopi (bükülmez tulum vasıtasıyla soluk borusunu ve nazik bronşları araştırma etmeye hadim beceri) için beğenilen cihaza ultrasonografinin (ince ses dalgalarının kullanılmasıyla vücudun türlü bölgelerinde yapılan görüntüleme yöntemi) entegre edilmesiyle oluşturulan görüntüleme yöntemi olduğunu belirtti.

EBUS’un alışılagelen bronkoskopi cihazına göre avantajlı olduğunu nâkil Felek, “Artık hoppadak hava yollarının içini değerlendiren aynı komütatör olmaktan çıkacak ve hava yollarının dışında kalan, önsezi ve akciğer beyninde artan alanlar üstelik kök zamanlı görüntülenebilir ve örneklenebilir kuzuluk gelmiştir.” ifadesini kullandı.

“Normal ölçün yöntemlere göre tanılama üstünlüğü sağlıyor”

Formül sebebiyle bronkoskopun ucuna ilave ultrason probu ile bronş duvarının arkasındaki lenf bezi, doku ve soluk damarlarının görüntülenebildiğini nâkil Baht, EBUS’un hususi iğnesi sayesinde alışılagelen bronkoskopiyle ulaşılamayan bölgelerdeki yetik ak kan bezlerinin evet de bronş komşuluğundaki lezyonların (akciğerdeki kütle kabil) içine girilebilmesine ve bu dokulardan emsal alınmasına imkân sağlandığını kaydetti.

Baht, EBUS’un mütenevvi hastalıklara merbut (akciğer kanseri, enfeksiyon emraz, sarkoidoz, lenfoma, tüberküloz kabil) ciğer kafesi içerisindeki büyümüş ak kan bezeleri ve kitlelerin teşhisinde alışılagelen standart yöntemlere bakarak teşhis üstünlüğü sağladığına bel ederek, “Uluslararası birçok kanıt eliyle akciğer kanseri evrelemesi amacıyla bundan sonra geçmiş almaşık adına önerilmektedir. Elan güdük sürede ve henüz birkaç invazif olması EBUS’un avantajları arasındadır.” bilgisini verdi.

EBUS işlemi ile imdi ameliyata lazım kalmadan akciğer kanseri teşhisi konabildiğini evet da amansız hastalık evrelemesi yapılabildiğini vurgulayan Baht, “Bu nedenle ameliyat açısından riskli hastalar amacıyla EBUS, uygun bire bir mütenavip yöntemidir. EBUS cihazı sayesinde ameliyathane gereksinimi olmadan 20-30 zaman içerisinde iş sonlandırılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Oldukça tehlikesiz uygulama”

Uygulamaların az çok emniyetli olduğunu tamlayan Doç. Dr. Felek, bağan dirimsel riske eş olduklarının altını çizdi.

Nasip, muamele sırasında en sık yaşanabilecek sorunun işleme sadık ya dahi altta yatan hastalığa ilişkin büyüklenme evet birlikte teneffüs yollarında gelişebilen kanamalar olduğunu belirterek, şunları paylaştı:

“Bronkoskopi sonrası el işi merbut yara kabil fakat genellikle çığlık düşürücülerle palas kontrol altına alınabilir. Bunun beraberinde el işi bağlı arızi müddet derbent ağrısı ve patırtılı kısıklığı kabil. Daha de eşsiz yerine dernekevi duyum yitimi üzere geçer ilaçlara kapalı yerine alerjik reaksiyonlar, mergup sakinleştirici ilaca ilişkin teneffüs baskılanması, oksijende düşüş, bronş spazmı, epileptik akış, ihtisas ritim düzensizlikleri gelişebilmektedir. Bu komplikasyonlar muamele sonrası ilk saatlerde görülebilmekte olup, prosedür sonrası hastalarımız 2 saate büyüklüğünde odada andıran izlem edilmektedir. Hastalara muamelat sırasında verilen sedasyon ilaçlarının da bu süre içerisinde etkisi geçmektedir.”

EBUS işleminin nefes borusu ve bronşlara munsap yolu ya dahi büyüklenme içinden girilerek uygulandığını aktaran Nasip, hastaların aynı bölüm taburcu edildiğini sözlerine ekledi.

Share: