Kurakçıl peyzaj düzenlemesiyle almanak 25 bin ton su tasarrufu sağlanıyor

Burdur’un Nahiye Belediyesince dudak ve refüjlerde makbul “kurakçıl peyzaj” düzenlemesiyle yıllık ortalama 25 bin titrem su tasarrufu sağlanıyor.

İlçedeki balaban caddelerin kavşak ve refüjlerini havi 10 dekarın üzerinde yeşil düz, 3 yıldır başlatılan projeyle kurakçıl peyzaja dönüştürüldü.

Kurakçıl peyzajla sudan, sulama üzere sarf edilen zindelik enerjisinden ve hizmet onarım, iş masraflarından artırım edilirken ayrıca gaga ve refüjlerde beğenilen ağaç kabuğu, mülevven taşlar, natürel lif ve halı süslemeleriyle görsel bedii oluşturuluyor.

Az akarsu tüketen veya susuz yetişen 13 bin civarında bitkinin kullanıldığı ilçedeki kurakçıl peyzaj uygulamasında, 96 ton taş, 66 metreküp mülevven ongun kabuğu, 6 bin metrekare ayak tabanı örtüsü tel kullanıldı.

“Amacımız akarsu ve enerji sarfiyatını düşürmek”

Nahiye Şehremini Emrullah Ünal, AA muhabirine, son yıllarda abuhava değişikliği ve global ısınma zımnında yağmur rejiminde, ısı ve nem derecelerinde dünya genelinde artış gözlemlendiğini söyledi.

Sera gazını artıran hızlı şehirleşme ve sanayileşmeyle dünyanın dengesinin bozulduğuna değinen Ünal, şiddetli başat baskınları, kuraklığa tutkun büyük orman yangınları, zamansız ve kesintili yağışların çıktı tam dünyada belde sorunlarına önlemlerin alınmasını gösterdiğinin aktardı.

Ünal, yerli yönetimlerin bile bu kapsamda üzerlerine sakıt görevler olduğunu belirterek, kaza genelinde suyu minimum düzeyde kullanacak alanlar düzenlediklerini anlattı.

Su ihtiyacı çok olan kenar, refüj ve yeşil alanlardaki su tüketimini hafifletmek, toprağın rutubet oranını kaybetmemek üzere bazı uzvi ve inorganik maddelerle bu alanlardaki toprağın üzerini kapattıklarını dile getiren Ünal, şöyle konuştu:

“Buharlaşmayı en ast seviyeye indirmek için çabalıyoruz. Amacımız akarsu ve enerji sarfiyatını kesmek. Bunda üstelik alelade liyakatli olduk. Kullandığımız su miktarını yüzdelik 50, enerjiyi yüzdelik 30 oranında azalttık. Yaptığımız himmet ‘Kurakçıl Peyzaj’ çalışması, ‘Malçlama’ dediğimiz yöntem.”

“Halkımız yoluyla da sevildi”

Ünal, ilçedeki Adnan Menderes, Süleyman Demirel bulvarlarını, refüjleri, kavşakları, havuzların etrafındaki yeşil alanları bu şekilde dizayn ettiklerini vurgulayarak, “Çim alanlarını kaldırdık, zira çim haddinden fazla akarsu istiyor. Kuraklığa dayanabilen henüz bir iki akarsu isteyen bitkilerle kurakçıl peyzaj çalışmamızı ilçemizde yaygınlaştırıyoruz. Görüntüyü birlikte değiştirdiğinden halkımız yoluyla de sevildi, övgüyle bahsediyorlar.” ifadelerini kullandı.

Belediye Park Bahçeler Müdürü Esin Dinler Ince bile ilçede bir nice alanda sulama sıkıntısı çektiklerinin dile getirerek, “Bunu elbet çözebiliriz diye düşündük. Dedik kim yer azından kuru peyzaj malzemeleriyle çaltı bitkilerini alay malay kullanırsak hem görsel açıdan gösteriş katmış oluruz hem bile suyu yarım yamalak kullanmış oluruz.” diye niteleyerek konuştu.

Mürtefi Öztürk da yağışsız bir dönemden geçtikleri üzere belediyenin “kurakçıl peyzaj” uygulamasını beğendiğini, görselinin bile evire çevire olduğundan sokak ve caddelere ayrı aynı renk kattığını kaydetti.

Share: