Kütahya Eczacı Odası Başkanı Ceylan: “Firmalardan Edindiğimiz Bilgilere Bakarak İlaç Yokluğu April Ayına Büyüklüğünde Sürecek”

Piyasada alelhusus yavru ilaçlarını bulamadıklarını belirten Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ahu, “20 yıllık mesleğimde böyle tıpkı durumla karşı karşıya kalmadım. Afiyet Bakanlığı ağırbaşlılık çekilen ilaçlarda üretim miktarının artırılacağını söyledi. Bibi bekliyoruz, ilaçlar bibi piyasaya çıkmadı. Firmalardan edindiğimiz bilgilere bakarak bile nisan ayına kadar bu umar yokluğu, krizi devam edecek” dedi.

Kütahya Eczacı Odası Başkanı Cahit Ceylan, eczacıların ve hastaların gündeminden düşmeyen reçete krizine ilişik açıklamalarda bulundu. Eczacılar yerine üretilen ilaçların dokuz canlı çocuğunun ihraç edildiğini öğrendiklerini aktaran Komutan Ceylan, bağırsak piyasadaki bildirme karşılandıktan sonradan ihracat yapılması gerektiğini kaydetti.

“PİYASADA HİÇ OLMAYAN İLAÇLAR VAR”

Uzun zamandır süren derman yokluğunun çıkar yol krizine dönüştüğünü nâkil Cahit Ahu şunları söyledi:

“Serencam dönemde özellikle çocuk gruplarındaki pediatrik antibiyotikler, pediatrik vitaminler, gargaralar, öksürük şurupları, dağ düşürücü ilaçlar bibi bulunamamakta ve çok kısıtlı sayıda eczanelerimize gönderilmekte fakat sayrı sayımız çok olduğu amacıyla hastalarımızın ilaçlarının birçoğunu karşılayamaz durumdayız. Dideban eczane sayımızı artırdığımız halde, bekçi eczanelerimizde, mevsimlik benzeri çor sürecinden de geçmemizden kontekst hastalarımız ilaçlarına ulaşmakta haddinden fazla zorlanmakta. Reçetede dört şerha çıkar yol yazılıysa tığ biraz tanesini hastaya teslim edemiyoruz ve hastanın tedavisi tamamlanamıyor. Bu konunun temeline indiğimiz zaman yıllardır Euro zayıf baz alınır ve bunun yüzdelik 60’ı oranında ilaçta Euro kuru belirlenir. Şu anda 10 buçuk civarında tıpkı Euro sıska muayyen durumda. Amma kaynak Euro arık 20 civarında olduğu için birçok firma etken madde dahil ithal etmekte zorlanıyorlar. Değişik benzeri laf ise, deva amacıyla ambalaj malzemesi hele pencere ambalaj malzemesi bulamadıkları için ilaçlar kısıtlanmış sayıda üretiliyor. Tamamen yok diyebileceğimiz ilaçlar de var. Alelhusus eş hormon ilaçları eczanelerimizin nerdeyse tamamında namevcut. Kâh amansız hastalık ilaçlarının bazıları eczanelerimize gelmiyor etraflı zamandır. Söz Gelimi zaman ayrımsız hastamızın potansiyel farkı ilacını karşılayamadık. Kütahya, Eskişehir, Bursa mail iler karışma ilacını bulamadık. Firmayla görüştüğümüzde hangi ahit geleceği galiba değil. Hastamızı doktoruna gönderip ayrıksı aynı tevettür ilacına geçmesini kaynak edebiliyoruz. Bunlarla ilgilendiren Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekçi hal yollarında adımların atılmasını istiyor ve bekliyoruz.

“BİR KULAK TIKAMAYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bunun henüz düzenlenen ayrımsız şekilde yapılması, bağırsak piyasadaki hastalarımızın arzını karşıladıktan bilahare bu işe bitmeme edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Keyif Bakanlığı ağırlık çekilen ilaçlarda istihsal miktarının artırılacağını söyledi. Keşki bu izah kriz derinleşmeden yapılsaydı. Akse gözüktüğü antlaşma bu tedbirler alınmış olsaydı bu günlere gelinmezdi. Maatteessüf bir kulak tıkamayla alın karşıyayız. Kriz var, kriz var, umar yoklarıyla eczaneler karşı karşıya denildiği halde krizin en üst noktasında dibinde, derinleşmesini bekledikten bilahare tedbirler alınıyor. Bu tedbirler alınsa da çabukça karşılık vermiyor. Normale dönmesi çok etraflı zaman alıyor. Yer ve rica dengesi bozulduğunda bu tedbirlerin öncelikli alınması geçişsiz ki krizin derinleşmemesi geçişsiz. Bibi bekliyoruz, ilaçlar hala piyasaya çıkmadı. Bibi eczanelerimize birkaç lime geliyor ve sabah ercecik gelen iki üç hasta ilaçları alıp gidiyor. Firmalardan edindiğimiz bilgilere bakarak dahi nisan ayına kadar bu reçete yokluğu, krizi bitmeme edecek. Tabi buradaki yer iri sıkıntılarımızdan birisi birlikte hastalarımızla eczacılarımız ilaç yokluğu meselesinde karşı karşıya kalıyor. Bazı Bazı daha çok hastalarımıza bu konuyu anlatmakta zorlanıyoruz. Amma bilsinler kim bulunamayan ilaçların sebebi eczacılar, eczaneler değil. Bizim biricik görevimiz rafımızda tek de olsa hastanın o ilacını tamamlayıp tedavisini bitmeme yol açmak. Depolarda birlikte bulunmayan şu anda.

“20 YILLIK ÇIĞIR HAYATIMDA HAKEZA BİR DURUMLA KARŞILAŞMADIM”

Gelişigüzel kış belli müstevli dönemlerinde kâh ilaçları bulmakta zorlandıklarını rapor fail Ahu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şu yaşadığımız çok değişik tıpkı madde. Ben hayatımda, 20 yıllık mesleğimde hakeza tıpkısı durumla yüz yüze kalmadım. Coşkun çocuğuyla eczaneme gelmiş aynı hastaya antibiyotiğin olmadığını söylediğim bire bir durumla karşı karşıya kalmadım. Keder düşürücüleri, ağrı kesicileri hastalarımıza teslim edemediğimiz, kanser hastalarımıza ilaçlarını doğrulama edemediğimiz bire bir durumla karşı karşıya kalmadım. O sıkıntıyı hissederdik, kul bulamazsa bitişik eczanede bulurdu. Onda olmasa ayrıksı eczanede bulurdu. 10, 15 eczane gezmiş hastalarımız var. Eyvah değil mi bu insanlara?”

Share: