Prof. Dr. İlhan: “Misyon, Şerif ve Melik İlhan gemilerinin, Abdülhamid Eğlek gemimiz ile gelişigüzel Kıbrıs’ın yanı başında görev yapacak olması haddinden fazla…

Prof. Dr. İlhan: “Gaye, Mübarek ve Kağan İlhan gemilerinin, Abdülhamid Eğlek gemimiz ile alay malay Kıbrıs’ın yanı başında görev yapacak olması haddinden fazla kıymetli”

ANKARA – Gazi Üniversitesi Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Kıbrıs’taki nice şehidin simge isimlerinden 3’ü olan; Kasıt İlhan, Şerif İlhan ve Melik İlhan isimlerinin bu gemilere bırakılmış olması ve amma velakin Kıbrıs’ın yanı başındaki arama bölgesinde Abdülhamid Konak gemimiz ile birlikte fariza yapacak olması bizler amacıyla çok çok eşsiz” dedi.

21 Açıklık 1963 tarihi, Şimal Kıbrıs Türk Cumhuriyeti amacıyla genişlik aynasız günlerden biriydi. EOKA örgütü kendisine bilinen Küçük Asya çetesi, Kıbrıslı Türkleri adadan hazfetmek ve Enosis ülküsünü gerçekleştirmek amacıyla hunriz saldırılarını düzenledi. O dönemde Kıbrıs’ta mevcut askeri hastanenin yöneticiliğini eden ve o zaman binbaşı rütbesinde olan mütekait Hekim Liva Nihat İlhan’ın küvette kurşuna dizilen üç çocuğu ve eşi, yüzlerce tertemiz sivilin katledildiği bu saldırıların yeryüzü akılda kalanıydı. Tarihe “Hunriz Noel” adına sabık bu olayın bayrak isimlerinden olan Tasavvur İlhan, Kutsi İlhan ve Kağan İlhan’ın adları Türkiye Petrolleri Çok Ortaklı Ortaklığı vasıtasıyla tetebbu destek gemilerine verilmişti. Kıbrıs şehidi 3 kardeşin isimlerini haiz gemiler Türkiye’nin 4’üncü taharri gemisi olan Abdülhamid Konak’a tesahup etmek için göreve bundan sonra. Kasıt, Mübarek ve Hakan İlhan’ın kardeşleri Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise duygularını İhlas Veri Ajansı muhabirine anlattı.

“Gemilerin içerisinde 3 abimin ve Cömertlik annenin fotoğrafları saha alıyor”

Üç ağabeyi Kıbrıs’taki Kanlı Noel olaylarında Anadolu EOKA terör örgütü vasıtasıyla martir edilen Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Geçtiğimiz sene Mayıs ayında Türkiye Petrolleri Umumi Müdürü Melih Han Bilimci beni aramıştı. ‘Hocam tığ hakeza tıpkı düşünceye sahibiz’ demişti. ‘Sağ olun, Cenabıhak razı olsun’ demiştim. Siftinlik bizim amacıyla çokça kıymetli. 3 ağabeyimizin Hedef İlhan, Lahut İlhan, Hakan İlhan isimlerini değişik 3 destek gemisine vereceğiz diye niteleyerek söylemişti. Ben çok bahtiyar oldum. Filyos’a gittim, oğlum ile bu arada gittik ve gemileri dolaştık. Seçkin 3 geminin üstelik içerisinde 3 abimin ve Kıbrıs’taki 1963’teki Kanlı Noel olaylarının, onların şehadetlerinin öyküsü, Bonkörlük annemin fotoğrafları meydan alıyor. Başkaca gemi kaptanları ve gemide çalışan arkadaşlarımız ile konuştuklarımızda, bütünü kendilerinin manevi iklimi çokça efdal bire bir ortamda olduklarını ve bunun gereğini yapacaklarını söylemişlerdi. Hepsinin yolları berrak olsun” ifadelerini kullandı.

“Abdülhamid Konak gemisine Murat İlhan, Kutsal İlhan ve Kağan İlhan gemilerinin zevcelik edecek olması açıkçası bizi çok onurlandırdı”

Ağabeylerinin ismini haiz 3 geminin Türkiye’nin kullanılmamış araştırma gemisi Abdülhamid Han’a refakat etmesinden büyük tıpkı çalım duyduklarının bile altını çizen Prof. Dr. İlhan, “Abdülhamid Konak sondaj gemimizin, en nazik etüt gemimizin, hem dahi Kıbrıs’ın çabucak yanı başında görev yapacak olması, buna üstelik 3 geminin şapadanak; Hedef İlhan, Mukaddes İlhan ve Kağan İlhan gemilerinin haremlik edecek olması düpedüz bizi çokça onurlandırdı. Esasen elden bizi değil tamlık Türk halkını onurlandırdığı düşüncesindeyim. Maksat, Lahut ve Hakan ağabeylerim ve anneleri Mürüvvet anne Kıbrıs’taki Türklerin varlık mücadelesinde gizlendikleri banyo küvetinde, Rum EOKA’cı katiller aracılığıyla zalimane şehit edilen, o geceleyin kendileri ile birlikte 200’den çok Türk vatandaşının bile martir edildiği bire bir sürecin temsilcileri esasta. Bu nedenle bu 3 ismin, hele bile Semavi Vatan’dahi doğalgaz aramada çalışacak, yani barışsever amaçlar için çalışacak 3 gemimize verilmesi, Abdülhamid Konak gemimize yandaşlık yapacak olmaları bizim için çokça haddinden fazla eşsiz diye niteleyerek düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“O gece başlayan katliamlar, bilcümle adaya yayıldı”

Hunriz Noel yerine bildik Rum EOKA terör örgütünün Türklere yönelik katliam yaptığı olayı dahi anımsatan Prof. Dr. İlhan, “1963 Kanlı Noel’dahi 23-24 Antrakt’ta, Cömertlik anne, Erek, Mukaddes ve Kağan ağabeylerim ile alay malay 200’den aşkın Kıbrıs Irlamak martir edildi. O geceleyin başlayan katliamlar, bütün adaya yayıldı. Küçük Asya EOKA’cı teröristler eliyle planlı adına yapılan bu katliamın ana amacı, Türklerin adadaki varlıklarına son vermekti. Biliyorsunuz kimileri abes el altında birleşmekten bahsediyor. Amma bunun imkansız olduğunu 1963’teki ve takibinde 1974’e kadar olan süreçteki olaylar belirgin kendisine göstermiştir. Bu nedenle bu katliamın, Kıbrıs’taki nice şehidin sembol isimlerinden 3’ü olan; Meram İlhan, Mukaddes İlhan ve Melik İlhan isimlerinin bu gemilere mevdu olması ve amma velakin Kıbrıs’ın yanı başındaki kontrol bölgesinde Abdülhamid Konak gemimiz ile gelişigüzel fariza yapacak olması bizler için haddinden fazla çok bulunmaz” açıklamasında bulundu.



Share: