741. Hayme Ana’yı Ihtifal ve Barhana Şenlikleri Kütahya’da yapıldı

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi olan ve “heybet asıl” adına mezkûr “Hayme Esas” kabri başında anıldı.

741. Hayme Asıl’yı Ihtifal ve Göç Şenlikleri Kütahya’üstelik yapıldı.

Kütahya Valisi Ali Polat, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Ekin ve Turizm Nazır Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başbuğ Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Sadir Durmaz ile ayrıksı tören düzeni mensupları, Domaniç ilçesine mecbur Çarşamba köyündeki Hayme Anne’nın türbesini konuşma yazar yakarış etti.

Vali Polat, törende yaptığı konuşmada, Hayme Temel’yı andıklarını ve ayrımsız zamanda Domaniç’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.

Adına türbe yapılan önceki Türk kadının Hayme Esas olduğunu hatırlatan Çelik, “Hayme Asıl, Konya- Karaman’bile Zübeyde Karı, Kütahya’da Nezahat Onbaşı, Domaniçli Habibe, Kastamonu’bile Şerife Abla, Erzurum’da Mader Hatun, Malatya’bile Songül Ilçebay, Gölbaşı’nda Rabıt Sezen, Çorum’de Aybüke Hoca, Diyarbakır’birlikte velet nöbeti tutan külhanbeyi analardır.” dedi.

Kültür ve Turizm Nazır Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da Hayme Anne’nın, aynı zamanda devletin bekası hesabına sunulan emeğin sunu mehabetli örneklerinden biri olduğunu vurguladı.

Hayme Ana’nın, döneminde devletin bekası namına ali savaş verdiğini dile getiren Demircan, “Hayme Temel uğraş vermeseydi, bağımsızlıktan söz etmek gibi olmayacaktı. Onun Oğuz yurdunu gönendiren hidayeti ve öğretileri sayesindedir kim Osmanlı Devletimiz varlığı ile üç kıtaya, yedi cihana hükmetmiş, yerey Türk’e vatan kılınmıştır. Onun cefakar bilgili ve kişizade gönlü, kadınlarımıza sabah yeli olmuş, asırlar sonradan bile cephelerden cephelere duyulmuştur. Obaya sığmayan ayrımsız ufuktur o, iman ile idealini var eden, akide ile tarihi rahat eden ayrımsız kadim şahsiyettir.” ifadelerini kullandı.

Şenlikte, mehter takımı eşliğinde simgesel kafile yürüyüşünün birlikte Türk tasavvuf musikisi konseri, süvari okçuluk ve el oyunu gösterilerine düzlük verildi.

Programa, YANLIŞSIZ Öğür Kütahya milletvekilleri Ahmet Fecir, Ceyda Ağırbaşlı Erenler ve İshak Gazel, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, CHP Kütahya Saylav Mehabetli Fazıl Kasap ve sair protokol üyeleriyle haddinden fazla sayıda yurttaş katıldı.



Share: