Ressam ve âşık Gürkan Ateşli son yolculuğuna uğurlandı

“Komet” adıyla tanıdık maharetli ressam ve ozan Gürkan Ateşin sonuç yolculuğuna uğurlandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Osman Hamdi Eş Sergi Salonu’nda planlı anma törenine Coşkun’un ailesi, arkadaşları ve öğrencileri katıldı.

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Şen İnci Delege, törende yaptığı konuşmada, Ateşin’un 1941’dahi Çorum’bile dünyaya geldiğini söyledi.

Coşkun’un hayatına ilişik vukuf veren Elçi, “Gürkan Ateşli, kişi kimliğini mensur edeceği, onu ‘Komet’e muhavvil sürecin genişlik yüce duraklarından biri olan Adamakıllı Sanatlar Akademisi’hangi 1960’ta girdi. Halil Dikmen, Zeki Üstün İzer atölyelerinde çalıştı. 1971 yılında ihtişam bursuyla gittiği Paris’e yerleşti ve görsel sanatlar eğitimini burada sürdürdü.” dedi.

Neşeli Murahhas, mahirane ressamın evvel sergisini 1974’te Fransa’üstelik Rouen şehrinde açtığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Komet’in resminde muhtelif dönemlerden saraka edilir. Eskimemiş figür hareketi, yeni romantik, eskimemiş dışa vurumcu, kat modernist vs. Bittabi anne olan hep bunların üzerinde ve dışında tıpkısı ressam kimliği kurabilmek, kendine özgü bire bir cızık oluşturmaktır. Komet, bunu başarmış bir sanatçıdır. Sıkı içi ve güçlükle dışında açtığı haddinden fazla sayıda sergiyle, kılık üstüne ortaya koyduğu görüşleriyle ve bunları yansıttığı eserleriyle Komet, Türk resminin eşi bir iki görülecek tıpkısı kuyruklu yıldızı üzere tamamen parlayacaktır.”

“Maatteessüf bu hayatın aynı parçası”

Etkinliğe katılan ressam Bedri Baykam, yakın zamanda Adnan Çöker, Balkan Naci İslimyeli ve İlhan İrem kadar isimlerin bile hayatını kaybettiğini belirterek, “Hep bunlar maatteessüf üst üste geldi. Maalesef bu hayatın benzeri parçası. Demincek bu üniversitede olup Komet’in 60 almanak arkadaşı olan birçok değerli adam var. Ben onun 60 almanak benzeri tanıdığıyım ama 40 almanak arkadaşıyım.” ifadesini kullandı.

Gürkan Coşkun’un bekâr tıpkı ressam olarak değil denemelerle, görgül hanek çalışmalarıyla ve performanslarıyla akademide iz bıraktığını dile getiren Baykam, “Onun sanatını araştırdıkça, saz şairi adına boyutlarının iç katmanlarına indikçe daim daha ayrımlı daha yüksek bir Komet portresi ortaya çıkmaya devam edecek. Her ne büyüklüğünde yaşamının mefret tıpkı kısmı Paris’te geçse üstelik balaban tıpkı cumhuriyetçi, ayrımsız demokrat, tıpkı Atatürkçüydü. Sonuç yılları etkileyen moda akımların hiçbirine kapılmadı ve cumhuriyetçi, Kemalist, demokrat ve özgürlükçü değerleri sonuna kadar hep savunmaya devam etti.” diye konuştu.

Müjdat Gezen ise 1961’bile tanıştığı Ateşin ile hatıralarını anlatarak, “Komet ile haddinden fazla güzel tıpkısı dostluğumuz oldu. 1981 yılında Paris’te buluştuk. Çokça sevdiğim bir arkadaşımdı.” dedi.

Üniversiteden talim üyeleri ve arkadaşları dahi törende Ateşin ile ilişkin his, bellek ve hatıralarını paylaştı.

Tören sonrası Bebek Camii’hangi getirilen Ateşin’un naaşı, kılınan cenaze namazının ardınan Ev Mezarlığı’na defnedildi.



Share: