“Maşrık Karadeniz Havzası Idare Heyeti Toplantısı” Trabzon’da yapıldı

Trabzon’de, Doğu Karadeniz Havzası Idare Heyeti Toplantısı gerçekleştirildi.

Trabzon Valisi ve Şark Karadeniz Havzası Dalavere Heyeti Başkanı İsmail Ustaoğlu, DSİ 22. Havza Müdürlüğündeki toplantıda yaptığı konuşmada, suyun âdemiyet amacıyla önemine belen etti.

İnsanlığı tehdit boyutuna kadar getiren akarsu kıtlığının önüne teslim etmek için stratejiler ve eylem planları yapılması gerektiğini belirten Ustaoğlu, Maşrık Karadeniz Havzası Yönetimi kendisine iller bazında çalıştay yapmayı planladıklarını söyledi.

Ustaoğlu, suyun, kamu canlıların yaşaması için bire bir mahiyet olduğunun gerçeğinin birlikte taşkınlar sonucu para ve birey kayıplarına yol açtığını rapor ederek, bu olayların sunu aşkın yaşandığı bölgelerin başında Maşrık Karadeniz’in geldiğini anımsattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Umum Müdür Afire Sever dahi iklim değişikliğinin toptan tıpkı olgu olduğunu aktararak, bunun etkilerini taşkın, susuzluk, orman yangınları, göçü ve su konusunda olan baskılar dolayısıyla pislik ve su kıtlığı şeklinde sıraladı.

“Türkiye akarsu zengini değil, su stresi altında olan bir ülkedir”

Sever, Türkiye’nin akarsu zengini değil, akarsu stresi altında bir devlet olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda optimum değerde ve seviyede suyu yönetiyor olmamız lazım. Suyun yönetiminde yalnız insanlara içmece suyu çıkarmak değil, ekosisteme birlikte vacip suyu ulaşmak gerekiyor. Nedeniyle tarımda bile suyu sağlayacaksınız. Sanayide üstelik akman suyu kullandıracaksınız. Olur bu büyüklüğünde akarsu tam mi? Suyun yönetimini uygun değer ve genişlik iyi düzeyde yapmanız suyu artağan kullanmanız geçişsiz kim ati nesillere de bırakıt olan suyu bırakabilesiniz.”

Akdeniz Havzası’nda bulunan Türkiye’nin, iklim değişikliği etkilerinden üstelik arz çok etkilenecek ülkeler ortada saha aldığını rapor eden Sever, “İklim değişikliğine uyum kapsamında suyu verimli kullanıyor olmamız lazım. Suyun faal yönetimi üzere siyasa ve stratejiler geliştirebiliriz, planlar oluşturabiliriz, mevzuatlar ortaya koyabiliriz, elbette kim sahada enfrastrüktür yatırımlarına ciddilik vermemiz lazım.” dedi.

DSİ 22. Bölge Müdürü Cengiz Konak Kılıçaslan’ın üstelik müracaat yaptığı toplantı, “Şark Karadeniz Havzası Havza Ölçekli Yönetim Planlarının Takibi ve Kalpsiz Atık Kontrolü” mevzulu sunumlar ile devam etti.

Toplantıya Trabzon’un yanı sıra Kargaşa, Giresun, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinin temsilcileri üstelik katıldı.



Share: