Ahlat’taki oluşum atölyeleri eş istihdamına iri ulama sağlıyor

Bitlis’in Ahlat ilçesinde son yıllarda açılan dokuma atölyeleri kadın istihdamına nazik ulama sağlıyor.

Henüz başlangıçta mağribî şehirlerde bu işi tay tay arabası gelişim insanlarının doğdukları şehirlere vefa borçlarını bitmek, karı istihdamına yardım çıkarmak ve oluşum sektöründe kentin potansiyelini ortaya çakmak üzere kurdukları dokuma atölyelerinde istihsal son hızıyla bitmeme ediyor. Kurulan oluşum atölyelerinde etkin personelin yüzdelik 80 ile 90’ını kadınlar oluştururken, iş hayatına atık kadınlar ise ayaklarının üstünde durmanın onurunu yaşıyor.

“Karı istihdamına önem veriyoruz”

İstanbul’birlikte dokuma alanında cıvıltı yürüttüklerini tamlayan oluşum atölyesi ortağı Fehmi Gündoğan, memleketleri olan Çakal Armudu ilçesinde da istihdama ulama ulaşmak ve yapı sektöründe kentin potansiyelini açığa ihata etmek amacıyla 1 sene ilk yapı atölyesi kurarak üretime başladıklarını söyledi. Gündoğan, “Firmamız karı panduf, patik ve erkek boxser grubunda istihsal yapmaktadır. Ayrıntılı yıllar İstanbul’bile üretim yaptık ve ego Ahlatlı yerine doğduğum, büyüdüğüm topraklara ahde vefayı tavzih etmek amacıyla sabık sene burada aynı oluşuma girdik. Çok şükür kalburüstü dahi olduk. Şu dakika için 70 güç istihdam ediyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı eş. Avrat istihdamına ehemmiyet veriyoruz. Burada kurduğumuz tekstil fabrikamız tıpkı entegre yapılış. Hoppadak fason üretim değil, özlük kumaşımızı alıp kişi üretimimizi yapıyoruz. Nakışımız, baskımız, dikimhanemiz, lazerimiz, laminasyonumuz mahmul burada. Haricen tek destek ya üstelik nişane almadan burada yapıt üretmekteyiz” dedi.

İlçede hayatiyet gösteren bire bir apayrı dokuma atölyesinin sahibi Katışıksızlık Kutas ise “Tafsilatlı yıllar İstanbul’bile işletmecilik yaptım. Elan sonraları kişi memleketimize döndük. Burada Ahlat’ta bu işin olmadığını gördük. İnsanların aylak olduğunu gördük. Bu işletmeciliğe burada başladık. İlk ilkin 45 kişiyle başladık. Şu anki kapasitemiz 110 güç. Bu çalışanların yüzde 80’i avrat. Eş istihdamına ağırlık veriyoruz” diyerek konuştu.

“Kişi paramızı kazanıyoruz”

Yapı atölyesinde çalışan kadınlardan Ebru Tiryaki üstelik çalışıp zat paralarını kazanmaktan bahtiyarlık duyduklarını belirterek, “1 sene oldu burada çalışalı. Çokça memnunuz. Bura çok adamakıllı bire bir istihdam alanı. Doğu’birlikte bayanların çalışması zor tıpkı buut. Buradaki çalışanların çoğu kadın ağırlıklı olduğu amacıyla çokça memnunuz. Gelirimiz var, ailemize destek çıkıyoruz, kendimize destek çıkıyoruz. Kimseye aynı muhtaçlığımız olmadan yaşayabiliyoruz” dedi.

“Kendi ayağımızın üzerinde durabiliyoruz”

Tekstilde etkin Rüya Şarkbülbülü ise bire bir yılı çok sürededir çalıştığını ifade ederek, “Öncelikle bu hareket yerini açan, iş verenlerime ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Benim kadar buranın çalışanlarının yüzdelik 90’ı karı. Başlangıçta hareket istihdamı yoktu burada, alelhusus bayanlara hiç yoktu. Şu anda hisse senedi istihdamı var ocak bütçesine da katkıda bulunuyoruz. Özgüvenimiz var, zat ayağımızın üzerinde durabiliyoruz. Emeği güzeşte herkese tükenmez teşekkürname ediyorum. Değişik gelişim adamlarına birlikte sesleniyorum. Memleketimize cemaat çıkalım ve özellikle bayanlara hakeza hisse senedi imkanları sunalım” diye konuştu. – BİTLİS

Share: