Menteşe Belediyesi, Narlı Kahvesi’ni Hizmete Açtı

Reze Belediyesi’nin Karabağlar Yaylası’nda restore ettiği Narlı Kahvesi törenle hizmete açıldı. Reze Belediye Başkanı Bahattin Sim, “Burayı vatandaşlarımız mesire alanı yerine piknik alanı namına kullanabilecekler. Evinizden malzemelerinizi getireceksiniz. Çaylar, kahveler Reze Belediyesi’nden” dedi.

Menteşe Belediyesi’nin restore ettiği mesire ve piknik yeri olarak hizmet verecek Narlı Kahvesi’ni törenle açtı. Açılışa Muğla Büyükşehir Belediyesi Başbuğ Vekili Cumhur Çoban, Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, ofis başkanları, başbuğ yardımcıları, Muğla İçin Ati Platformu, Mor Pedal Velespit Derneği temsilcileri, plato sakinleri ile davetliler katıldı. Reze Şehremini Bahattin Sim, açım töreninde şöyle konuştu:

“Muğla özellikle Reze Kentsel Sit Alanı uzantısındaki Karabağlar Yaylası’yla korumacılık anlamında Türkiye’nin genişlik bereketli korunan yerlerinden tıpkı tanesi. Muğla’nın merkezi, başkenti Reze’da firez kenti yerine başı çekiyor. Bizler Menteşe Belediyesi adına geçmişten bugüne büyüklüğünde mahfuz ve korunarak bugünlere mevrut kenti siz kızıl halkımızla beraber korumaya bitmeme ediyoruz. Zaman de Narlı Kahvesi’nin açılışında sizlerle birlikteyiz. Reze Belediyesi adına yaptığımız başarılı yenileme çalışmalarıyla Kentsel Sit Alanlarında kayran alan Konakaltı yanındaki ve Yörük Obaları karşısındaki tarihi yapılar ile Kurşunlu Meydanı’nı firez turizmine kazandırdık. Zaman bile Narlı Kahvesi açılışında hep birlikteyiz. Narlı Kahvesi da tekrar hazırladığımız projeyle Tarihi Kentler Birliği vasıtasıyla sükse ödülü alarak desteklenen tıpkı proje.”

“TÜMCE BELLİ BİR ÜCRET KARŞILIĞI BİR YERLERE GİDEMİYOR”

Narlı Kahvesi’nin Karabağlar yerleşkesindeki konumuna dikkat calip Başbuğ Gümüş, “Narlı Kahvesi Karabağlar’ın göbeği. Tığ Karabağlar Yaylamızı takdim etmek, kültür turizminin merkezi yarmak istiyoruz. Koruyarak, yaşayarak gelecek kuşaklara aktarma etmek istiyoruz. Bizim Narlı Kahve’deki amacımız yaylanın güzelliğini herkesin görmesi. Herkes galiba bire bir ücret karşılığı ayrıksı yerlere gidemiyor. Burayı vatandaşlarımız mesire alanı adına piknik yeri yerine kullanabilecekler. Evinizden malzemelerinizi getireceksiniz. Çaylar, kahveler Menteşe Belediyesi’nden. Burada pikniğinizi yapacaksınız. Yaylanın havasını koklayacaksınız. Yayladaki yaşantıyı göreceksiniz. Bu güzelliği herkese anlatacaksınız” dedi.

“YAYLADA ŞARAP YAPIMI BAŞLADI”

Yayla sakinlerinin ürettikleri tarım ve besin ürünlerini Narlı Kahvesi’nde mevrut misafirlere satabileceklerini anlatım fail Başkan Sim, Karabağlar Yaylası’nda bade yapımına dikkat çekti. Başkan Gümüş “Karabağlar’ın adı üstünde bent şarabı birlikte geçmişten haddinden fazla angın. Tekrar Karabağlar’birlikte Muğla’evet has şarapların tadımı noktasında birlikte çokça iyicene say eden plato sakinlerimiz var. Onlar de aramızdalar ve birazdan ünlü şaraplardan sizlere birlikte ikram edecekler. Geldiğiniz üzere hepinize teşekkürname ediyorum. Narlı Kahvemiz Muğla’mıza, Menteşemize hoş olsun” diye konuştu.

“GATIGARASI ÜZÜMÜ COĞRAFİ İŞARETİ ALACAK”

Küşat töreninde Gatıgarası üzümünün önemine değinen Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, “Narlı Kahvesi belediyemizin çalışmaları ile restore edildi ve arkadaki binayı da başkanımız sağ olsun derneğimize tahsis etti. Çıktı daha çok derneğimizin merkezi arkadaki süfli bina olacaktır. Faaliyetlerimize Narlı Kahve’üstelik devam edeceğiz. Bu kapsamda yaylamızın hiçbir bakım, derman istemeyen Gatıgarası üzümünün üretimini arttırmak istiyoruz. Bu yıl 1000 civarında benzeri tüpleme yaptık. Bunları size dağıtacağız. Gatıgarası üzümü üzere coğrafi işareti kabul etme çalışmamız dahi var. Menteşe Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi ile bu çalışmalarımızı sunu kısa zamanda tamamlayacağız. Başkanımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” diyerek konuştu.

“KARABAĞLAR YAYLASI TOSKANA OLABİLİR”

Karabağlar Yaylası’nın benzeri Toskana olabileceğini tamlayan gazeteci – edip Hamdi Topçuoğlu ise yaylanın kesinlikle korunarak geleceğe taşınması, bunun üzere organize faaliyet yapılması ve ekonomisi yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini belirtti. Topçuoğlu, “Şayet burada tutum dönmüyorsa insanlar servet kazanamıyorsa burada durmaları burayı korumaları olabilir değil. Bari ekonomisi faziletli ürünler üretebilmek evet de üretilen ürünlerin ekonomisini oluşturmak gerekiyor. İşte buranın balaban benzeri şansı var. Gatıgara dediğimiz üzüm içki amacıyla berenarı özel bir üzümdür. Bu üzümü dokuz canlı alabalık işleyip kooperatifler yoluyla buranın ekonomisini dökmek mümkündür. Şekil burasıdır. Unutmayın bura tıpkı Toskana mümkün. Kâfi ki halk ele verelim. Yeter kim gönül gönüle verelim. İnanalım. Yapacağımıza inanıyorum ben. Sizin bile inanmanızı bekliyorum” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Topluluk Sürücü, Narlı Kahvesi restorasyonu zımnında Başbuğ Gümüş’e teşekkür ederek, “İşte Muğla’nın güzelliği bu. Bilcümle renkler Narlı Kahvesi’nde toplanmış ve bu toplantıyı yaratıcı, sağlayıcı Reze Belediye Reisi Bahattin Gümüş. Narlı Kahvesi üzere ilçemizde takatli çok durumunda tarihi ve kültürel değeri var. Bu tarihi ve kültürel değerleri bakımdan geçirerek restore ederek biz Menteşelilerin kullanımına sunan Menteşe Belediyesi ve Başkanına tekrar teşekkürname ediyorum” diyerek konuştu.

Share: