Hükümlüler cezaevinde bostan ve teras mobilyaları üretiyor

Samsun cezaevinde hükümlüler marifetiyle üretilen bostan ve ayazlık mobilyaları, pek çokça kente gönderiliyor.

Samsun T Tipi Kapalı ve Yalınlık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü bünyesinde hükümlülerin çalıştığı mobilya atölyesinde üretilen bahçe, teras ve piknik mobilyaları, Türkiye’nin farklı illerinde tüketiciyle buluşturuluyor. Atölyede, mobilyalar için gerekseme mahsus zemin ve oluşum ürünleri bile yapılıyor.

Samsun T Tipi Sadık ve Bariz Ukubet İnfaz Kurumu Müdürü Mehmet Dünya, AA muhabirine, hükümlülerin iz ve sanatlarını geliştirmelerini sağlayacak iş yaptıklarını söyledi.

Son dönemde ahşap üretimine su verdiklerini tamlayan Dünya, “Bu kulvarda kendimizi geliştirdik. 4 yıldır yılda yaklaşık bin metreküp kayınbirader, dişbudak, kestane ve ceviz türü ağaçlardan balkon, piknik grupları tarzında, döşemeleri de kişi terzihanemizde geçmek amacıyla üretim yapıyoruz.” dedi.

Birçok hükümlünün atölyelerinde iz edindiğini anlatan Evren, anne hedeflerinin üstelik bu olduğunu vurguladı.

Evren, üretimlerinin kaliteli ve arzu edilen ürünler olması dolayısıyla piyasada vadi bulduğuna dikkati çekerek, “Ürünlerimizi Türkiye’nin muhtelif yerlerindeki adliyelerin ortamında kâin eş mağazalarına İşyurdu Daire Başkanlığımızın desteğiyle gönderiyoruz. Yerelde bizi duyanlar gelip buradan alabiliyor. Tercih edilmesi, talebi fazlalaştı diyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Ürünlere gösterilen ilgiden memnun olduklarını dile getiren Cihan, şöyle devam etti:

“Burada üretilen ürünleri İstanbul, Manisa, Niğde, Konya, Eskişehir, Kırıkkale, Ankara, Kütahya üzere illere gönderiyoruz. Diğer illere illet gönderemiyoruz? Ayrımsız kapasitemiz var. Bu kapasitemizin üzerine çıkamıyoruz. Çalıştırabildiğimiz mahkûm sayısı ve alan muhtemelen. Alanımıza bakarak periyodik namına arzu halinde ayrıksı illeri de sıraya sokarak gönderebiliyoruz. Vatandaşlarımız dahi evlerine satın alabiliyorlar.”

Evren, hükümlülerin günlük yevmi ile teknik, kalfalık kabilinden mesleki belge da aldığını, boşaltma edildikten bilahare bunlarla kolaylıkla iş bulabildiğini kaydetti.

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç bile 40 kişinin çalıştığı mobilya atölyesinde hazırlanan ürünlerin beğenildiğini, çoğu ahit tilmiz yetişmekte zorlanıldığını anlatım etti.

İnfaz esirgeme memuru ve atölye sorumlusu Mustafa Lüks ise bostan ve ayazlık takımları, piknik masası, katlanır tabure, ahşap salıncak kadar yayın yelpazesine ehil olduklarını, bunun yanı sıra hususi sipariş aldıklarını söyledi.

Ötede, hükümlülerin meslek edinmelerinde mehabetli görev üstendiklerine meni etti.

Share: