Muğla’da Vatandaşlar Ortaöğretim Öğrencisi Sıla’nın Hayatını Kaybettiği Yolda Eylem Yaptı

ADLAR TURAN

Menteşe Şehir Konseyi üyeleri, Muğla’dahi 15 yaşındaki lise öğrencisinin ölümüne illet olan yolda ihtarname eylemi yaptı. Konseyin Umumi Heyet üyesi Hazar Ziyalı, kalımlı yaz saati uygulaması zımnında öğrencilerin karanlıkta trafiğin kırıcı olduğu karayolunu almak zorunda kaldıklarını belirterek, yaz saati uygulamasının kaldırılması, karayolunun ışıklandırılması, dip geçit yapılması ve öğrencilerin okullara ulaşımının servisle sağlanması gerektiğini söyledi.

Muğla’nın Reze ilçesine vabeste Salihpaşalar Mahallesi’nde 14 Boşluk 2022 tarihinde 15 yaşındaki ortaöğretim öğrencisi Sıla Akgül, yolun karşısına boşamak isterken aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. Akgül’ün ölümünün arkası sıra vatandaşlar, sonsuz kazaların yaşandığı ve tedbir alınmayan öğün için yetkililere aksülamel göstermişti. Reze Kent Konseyi birlikte cemaziyelevvel Akgül’ün yaşamını yitirdiği yolda Akgül’ün ailesi ve arkadaşları ile gelişigüzel matbuat açıklaması yaptı. “Ölüm yolu değil tehlikesiz yollar istiyoruz” pankartı açan Site Konseyi, burada sorunun kaynağına ilişik belirleme amacıyla hazırlanan ve tedarik önerilerini içeren raporu paylaştı. Açıklamaya CHP Muğla Saylav Burak Erbay bile katıldı.

“TEDBİR ALINMASI İÇİN TOPLANDIK”

Matbuat açıklamasını okuyan Menteşe Site Konseyi Umumi Heyet üyesi Barış Münevver şunları söyledi:

“Öncelikle, 14 Antrakt 2022 tarihinde yaşamının baharında, kaybettiğimiz, 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül’ü dostça anıyor, esas ve babası başta tutmak için umum sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Zaman burada, ayrıksı Sılaların yaşamından kopmaması üzere mukteza tedbirlilerin alınması taleplerimizi dile aktarmak için toplandık. Teferruatlı aynı süredir Muğla- Münevver karayolunun Reze- Yatağan ortada kalan bölümünde, özellikle yayalar bakımından ağırbaşlı trafik güvenliği sorunu yaşanmaktadır. Bu bölgede geçtiğimiz yıllarda haddinden fazla sayıda insanoğlu ve yaralanmalı trafik kazası gerçekleşmiştir. Salihpaşalar Mahallemizde meydana mevrut ve Sıla’nın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan trafik kazası ile bu nitelik hangi yazık kim bire bir misil henüz ortaya intişar ve kamuoyunda gene tartışılmaya başlanılmıştır.

“RAPOR OLUŞTURULDU”

Menteşe Kent Konseyi Icra Yerleşmiş eliyle bu bahis araştırılmış, bölgede ruhlu hemşerilerimizle, mahalle muhtarları ile ve akıbet gerçekleşen kazada hayatını kaybeden Sıla Akgül’ün ailesi ile görüşülerek konuya ilgili bilgiler bütün ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, sorunun kaynağına ilişik tespit ve hal üzere hazırlık önerilerini içeren bir rapor oluşturulmuştur. Oluşturulan bu ifade, muhatabı olan; Muğla Valiliği, Reze Kaymakamlığı, Karayolları Şube Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muvasala Koordinasyon Yazıhane Müdürlüğü (UKOME) ve İl Itimat Müdürlüğü Toprak Gidiş Geliş Bakı Ofis Müdürlüğü’ne 12.01.2023 tarihinde gönderilmiştir.”

Kültürlü, konseyin sorunun kaynağına ilgilendiren belirleme ve gözlemlerini ise şöyle sıraladı:

“Reze- Yatağan karayolunun yoğunluğu son yıllarda hele uran ve ambarlama tesislerinin Kıran ve Salihpaşalar mahallelerinde konumlanması zımnında haddinden fazla artmıştır. Bu kapsam, hemşehrilerin araçlarına munzam kendisine çok sayıda kamyon ve aynı taşımalık ara bulucu ile işçi servislerinin dahi mezkûr güzergahta daima tempo halinde olmasına kere açmaktadır. Ayrıca, Şev ve Deştin mahalleleri sınırları ortamında yapımına başlanan çimento fabrikası ile ilgili TMMOB-Mimarlar Odası’nın Mesleki Denetiminde ÇED Çekince Raporu’nda ‘…günlük ağır araç yükünün 600-700 tır/zaman kapasitesine çıkması çok efdal ihtimaldir. Bu nitelik, yaşam alanlarını yaşama kalitesini etkileyecek hem da karayolu güzergahlarındaki olumsuzlukları telafisi türlü olamaz şekilde artıracaktır.’ denilmiştir. Raporda belirtildiği için, bölgedeki gidiş geliş yoğunluğunun çokça kısık bir biçimde artacağı ve riski bile artıracağı açıktır.

“TRAFİK GÜVENLİĞİ AÇISINDAN RİSK ARTMIŞTIR”

Bölgede umumi namına karayolu trafiğinin çok hızlı aktığı, mahalle merkezlerine giren kavşakların bulunduğu alanlar dışında, trafik akışını kesen yahut yavaşlatan gidiş geliş ışığı benzeri meni ve uygulamaların olmadığı gene güzergah boyunca yordam sınırlayıcı sabit aynı uygulamanın de olmadığı gözlemlenmiştir. Kurgu trafiği haddinden fazla acul akarken bir alanda geçici geçişleri da artmış olup bu nitelik gidiş geliş güvenliği açısından riski artırmıştır. Sorunun tıpkı ayrıksı kaynağı ise bu bölgede dinamik, hele ortaöğretim aşamasındaki öğrencilerin, eğitimlerine Menteşe ilçe merkezindeki okullarda devam etmeleri nedeni ile, okullarına muvasala için esasen bu güzergahı koparmak yerinde kalmalarıdır.

“ÖĞRENCİLER KERE GÜZERGAHINI KARANLIKTA YOK ETMEK ZORUNDA KALIYOR”

Yaz saati uygulamasının devam ediyor olması sebebiyle ortaöğrenim çağında olan öğrencilerin sabahleyin saat 06;30’dan itibaren evlerinden çıktıkları, saat 07: 00 civarında karayolu asıl güzergahı üzerinden tarifeli genel minibüsleri kullanarak okullarına ulaştıkları gözlemlenmiştir. Şita saati uygulamasına geçilmemesi sebebiyle öğrencilerin karayolu ana güzergahını kullandığı saatler henüz günün aydınlanmadığı saatler olup umumi aydınlatmanın da olmaması ile öğrenciler kere güzergahını karanlıkta kaplamak zorunda kalmaktadır. Bu durum karayolunun yarattığı riski okkalı ölçüde arttırmaktadır.”

“ZIR GEÇİTLER ÇÖZÜM SAĞLAYAMAYACAK”

Çözüm ve hazırlık önerilerini de sıralayan Münevver, şöyle konuştu:

“Muğla- Okumuş karayolunun Reze- Yatağan bölümünde karayolu trafiğinin çokça aceleci seyrettiği vazıh olduğundan bu bölgede davranış hızı tespitine olanak veren teknik cihazlarla ağır ezgi denetleme yapılması ve ulaşım kontrolü sürat denetim sistemine geçilmesi zorunludur. Sonuç yıllarda yerleşimin ve aksiyon alanlarının artmış olması sebebiyle, gelgeç ve komütatör geçişi açısından sirkülasyonunun faziletkâr olduğu noktalarda ehliyetli benzer ve sıklıkta kayırıcı argıt yapılması zorunludur. Eğin geçitlerin vatandaşın kullanımını kolaylaştıracak ve erişim engeli kaçınan şekilde yapılması gerekmektedir. Bayır Cingöz Karakolu karşısında madun derbent bulunmasına karşın yayaların geçidin kaba ve kalıntı olması sebebi ile ast geçidi kullanmadan direkt yoldan geçtikleri gözlemlenmiş olup alt geçitlerin çözüm sağlayamayacağı değerlendirilmektedir. Karayolu boyunca mutedil refüje kalımlı geçiş engelleri kurularak yayaların karayolundan hemen belirlenmiş ve emniyetli intikal olanağı sağlanmış yerlerden geçmeleri sağlanmalıdır. Karayolu süresince cümle kavşaklara gidiş geliş ışığı sistemi kurulmalı ve ivedi yerine karayolu aydınlatması sağlanmalıdır.

“KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI SONLANDIRILMALIDIR”

Şita saati uygulamasına geçilmemesi sebebiyle ortaöğretim çağındaki öğrencilerin elan dönem aydınlanmadan, kaka saatlerde karayolunu vira etmek zorunda kalmaları vahim ayrımsız problemdir. Kesim halkıyla yapılan görüşmelerde Muğla Belediyesi’nin yerleşmiş olduğu dönemde öğrencilerin servisler eliyle toplanarak Menteşe ilçe merkezine erişimlerinin sağlandığı fakat Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasından sonra bu uygulamanın sonlandırıldığı öğrenilmiştir. Hele Salihpaşalar ve Şev mahalle yerleşimleri açısından lise çağındaki öğrencilerin sabah ve meslek çıkış saatlerinde mahalle merkezlerinden Menteşe kaymakamlık merkezine ulaşmaları sağlanmalıdır. Kalıcı yaz saati uygulaması acilen sonlandırılmalıdır. Akıbet adına; Sıla’nın ve mukaddema kaybettiğimiz başka hemşehrilerimizin yaşamlarına dünyalık olan bu ahiret yolculuğu yolu ile ilgilendiren gerekli tedbirlerin bir zaman ilk alınmasını istiyoruz.”

Sıla Akgül’ün yanık annesi Ayşe Akgül ise, “Mankafa gelmeyecek benim çocuğum. Hangi söylesem çaresi bulunmayan artık. Gitti gabi gelmeyecek” diye çığlık etti. Öte yandan basın açıklamasının peşi sıra mahalleli tepkisini yolu kapatarak dile getirdi. Ayrımsız avrat, “Kapatın yolu bak bittabi duruyor arabalar. Yavru öldükten sonraları mı duruyor arabalar? Biri öldükten bilahare mı kapanacak yollar? Duyarsız insanlar, duyarsız. Birinin ölmesi mi gerekiyor duyar başlamak amacıyla? Hani nerede servis? Yıllarca nerede bu servis söyleyin bana” diye konuştu.

Share: