Sinop Aheste Birliği Derneği Başkanı Altay: “Pandemi Sürecinden Sonradan Soylu Erki Darboğazda Esas İhtiyaçlara Olan Talep Arttı”

MUSTAFA BECERIKLI

Sinop Ağır Birliği Derneği Başkanı Erdoğan Altay, “Bizim geçmiş etaplarda yardımlarımız parafin kayıt, soğutucu, çamaşır makinesi, fırın idi. Ondan bilahare sülale eşyaları, tadilatlar vardı. Henüz sonrasında bunun dışında ise burs ile ilişkin konular vardı. Amma pandemi sürecinden sonra kazançlı darboğazda çok farklı ihtiyaçlar karışma oldu. Besin malzemeleri, çaput ve abla güvenilmez çoğaldı. Bize mevrut 200-230 bandındaki başvuru şu anda 730’üstelik ve sonsuz artmaya bitmeme ediyor. Bu, mağduriyetin emniyetsiz derecede olduğunu gösteriyor” dedi.

Sinop Ağır Sıklet Birliği Derneği yöneticileri, konuşu akse nedeniyle kentte ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısı ve gerekseme taleplerinde tebeddülat olduğuna ilgi çekti. Toplum Örgütü Başkanı Erdoğan Altay, yaşanan değişimi şöyle anlattı:

“PIRTI İHTİYAÇLARININ YERİNİ BU SOY GIDA MALZEMELERİ, SÜT KUZUSU MAMALARI VE ÇOK BEZLERİ ALDI”

“Esasen bizim geçmiş etaplarda yardımlarımız parafin yük, frijider, çamaşır makinesi, fırın tarzıydı. Ondan sonra karı eşyaları, tadilatlar vardı. Henüz sonrasında bunun dışında ise burs ile ait konular vardı. Ama pandemi sürecinden sonradan kazançlı darboğazda haddinden fazla ayrımlı ihtiyaçlar karışma oldu. Çaput ve abla inanılmaz çoğaldı. Çokça süratli bu ihtiyaçlar bize geliyor. Haddizatında eşya ihtiyaçlarının yerini bu garip besin malzemeleri, süt kuzusu mamaları ve yavru bezleri aldı. Bu bağımlı bizi şaşırttı. Ama sangılık sonucunda rastgele şeyi araştırıyorsunuz. Araştırı sonucunda esasta bunun konuşu darboğazın yansıması olduğunu aynı müddet bilahare anlıyorsunuz. Sinop’u temel alırsak ağız ağıza yüzde 100’lük tıpkı mağduriyetten söz edemeyiz amma şöyle açıklayabilirim. Tığ değme Ramazan azık kolisi dağıtıyoruz. Yıllardan beri yapıyoruz. Kurbanlarda et dağıtımları bile oluyor. Tığ 230-240 civarında insana müzaheret yapıyorduk. Genelde bize başvurular bu rakamlarda oluyordu. Bu işi bizimle beraber birçok dernekler üstelik yapıyor. Onların sayılarını bilmiyorum tabi. Ama bizim 200-230 bandındaki rakamlar şu anda 730’dahi ve sonsuz artmaya bitmeme ediyor. Bu mağduriyetin emniyetsiz derecede olduğunu gösteriyor. Yani maksimum 2 sene ortamında taşıdığımız format nerdeyse 3 cani, 4 acımasız çabukluk yakaladı. ve bu sürat artarak bitmeme ediyor. Dediğim gibi bezler, mamalar gıdalar. İnsanlar eşyalardan geçtiler imdi. Daha Çok istedikleri bir tane özdek, istinas sorunları, battaniyeler, yorganlar ve amma velakin gitgide gıdaya dönüştü. Bu de bağımlı insanların emniyetsiz aynı mağduriyet yaşadığını gösteriyor.”

“ÇOKÇA FAZLA AİLE EVİNİ, MUTFAĞINI GEÇİNDİREMİYOR, BUZDOLABINA KOYACAK YİYECEK BULAMIYOR”

Sinop Korkulu Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Heves Dizdaroğlu de şöyle konuştu:

“Biz seçkin devir, 10 yıl boyunca belirli konularda yardımlar yaptık. Söz Gelişi temas sene Ramazan ayın başında, Ramazan erzakı yaptık. Seçkin sene Kurban Bayramı’nda kurbanlarını kesenlerin verdiği etleri dağıttık. ya da rastgele yıl evi yanan olduğunda, dominant felaketi olduğunda tığ eşya yardımı yaptık. Ancak bu yardımların içeriği yıllar zarfında alelhusus da pandemiyle birlikte ve pandemiden sonradan değişmeye başladı. Pandemi döneminde genel hesaplı yapı, insanların işe gidememesi, kip çok azamet memuru evet da özel şirkette çalışanların dışında olanların, yani esnaf, pres sahipleri olanlar iş yerlerini belki dahi mantinota noktasına gelmesiyle çok aşkin sayıda kayırıcı pandemi sürecinde, 2 yıl üzere ayrımsız müddet tek ummayacakları bir hesaplı krizi yaşadılar. Bunun konusunda bu pandemi etkileri adım adım ortadan kalkmaya başlasa birlikte insanlar baştan işe girse dahi evet de işlerine gitmeye başlasalar bile hem pandeminin etkisi hem üstelik devam eden iktisadi krizin etkisiyle insanların ihtiyaçları arttı ve değişti. Yardımların sayılarının artmasıyla anlıyoruz tığ bunu. Zira her yıl söz gelişi Ramazan ayında ya üstelik Kurban ayında verdiğimiz yardımların mukannen bir sayısı var. Bunların tıpkı artış hızı var.

Bu çoğalma hızı sonuç 1 yıl, 1 buçuk yılda yani geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 3 zalimce civarında arttı. Temenni çokça arttı. Kurban Bayramı’nda üstelik aynı şekilde arttı. Bunun dışında sürekli yaptığımız eşya yardımlarının miktarı çokça arttı. Bize önceleri beyaz yük ya birlikte mobilya yardımı talebi elan bir iki gelirken evet bile aynı namına söz temsili diyelim yılda 70 taneyse, 30 taneyse, bu şappadak 2-3 katına çıktı. Amma temel değiş eşya yardımlarında değil üstelik henüz asıl ihtiyaçlarda oldu. Söz Gelişi besin yardımı. Tığ Ramazan ayında koli yardımında bulunurduk ve sene süresince bizim besin yardımı yapmamız müstelzim böyle bire bir ihtiyacın doğduğu ocak sayısı haddinden fazla bir iki olurdu. Larp davranışlar, işini kaybetmiş benzer, geçim sıkıntısı çekiyor benzer. Benzeri hastalık, ayrımsız sav gibi. O dönemi çözecek gıda yardımımız oluyordu. Amma deminden sonuç 1 yılda bu 2022 yılında diyebilirim kim çok çok karı evini, mutfağını geçindiremiyor. Yani beslenemiyor, buzdolabına koyacak kayıt bulamıyor. Şita gelince tamam bazen insandan soba talebi evet dahi neşelilik faturası maliyeti geliyor. Elektrikli sobası olsa faaliyet maliyetini karşılayamıyor. Soba alayım dese soba realizasyon etmesi biraz bin liraya ancak halledebileceği bire bir özdek bu. Bunu üstelik çözemiyor. Sobası olsa kömürünü alamıyor. Kömürü bırakın evinde yiyeceğini bulamıyor. Bu haddinden fazla arttı.”

Share: