Orman köylüleri özlük elektriklerini üretmeye başladı

Orman köylüleri kendi elektriklerini üretmeye başladı

Bir zamanlar orman koruma memuru gördüğünde kaçan köylüler şimdi yollarını gözlüyor

İzmir Orman Nahiye Müdürlüğü ORKÖY Bölüm Müdürlüğü aracılığıyla sağlanan desteklerle Manisa’daki orman köylüleri hem özlük elektriklerini üretmeye hem de evlerinin aut cephe mantolamalarını yaptırarak ısı tasarrufunda bulunmaya başladı

MANİSA – İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Büro Müdürlüğü marifetiyle sağlanan desteklerle Manisa’daki orman köylüleri hem zat elektriklerini üretmeye hem de evlerinin dış cephe mantolamalarını yaptırarak ısı tasarrufunda bulunmaya başladı. Projenin uygulandığı Akhisar’ın Selçikli Mahallesinde 10 aile kişi elektriğini üretmeye önceden, istihsal fazlası elektriği birlikte satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Umumi Müdürlüğü namına İzmir ve Manisa illerinde aktif orman köylerini durumunda kalkındırmak köyden kente göçün önüne görevlendirmek üzere yürüttüğü ORKÖY projeleri sürat kesmeden bitmeme ediyor.

Manisa’nın Akhisar ilçesine ilişkin Selçikli Mahallesinde yaşayanlara yönelik İzmir Orman Mıntıka Müdürlüğüne kapalı Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü fariza alanında hesaplı ORKÖY çalışmaları ön halkının yüzünü güldürüyor. Bugüne kadar 10 aileye sıra enerjili zindelik sistemi ve 8 aileye birlikte dış cephe mantolama projesi uygulandı. Projeden faydalanmak talip çokça sayıda vatandaşın dahi sırada beklediği öğrenildi.

“Mantolamayla tasarruf ettik”

Evine aut cephe mantolama sistemi tesis edilen Münir Karaca ise kışın odun ve kömür yakıtından, edebiyat ise klima çalıştırmaktan yüzdelik 50 oranında tasarruf ettiğini, ayrıca evinin aut cephesinin güzelleştiğini Selçikli’ye yerinde tıpkı bina olduğunu söyledi. Orman Umumi Müdürlüğü ve İzmir Orman Mıntıka Müdürlüğü’ne teşekkürname fail Münir Kara, “Orman Umumi Müdürlüğümüzün vermiş olduğu aut alnaç mantolama projesini uyguladık. Yaklaşık benzeri ay geçmiş bitti ve konfirmasyon aldık. Haddinden Fazla memnunuz. Gökçe Yazın klima çalıştırmadık, kışın birlikte kömürden tasarruf ettik. Yüzde 40- 50 oranında artırım sağladık. Karı bütçemize şişman yardım sağladı. Evimizin aut cephesi görünümü değişti. Haddinden Fazla iyicene tıpkısı proje oldu. Projeden çokça memnunuz.” diyerek desteklerin artarak devam etmesini istedi.

“Köylüler çıktı ormancıların yolunu gözlüyor”

Selçikli Mahalle Muhtarı Mustafa Öztaş, İzmir Orman Kesim Müdürlüğü marifetiyle organizasyon edilen devir panelleri ile zaman daha çok 10 ailenin hayatiyet sarfiyatının ücretsiz ağıl geldiğini antrparantez üretimden mütezayit elektriği birlikte canlılık firmasına satarak eş bütçelerine sağlık elde ettiklerini bu konuda mahalle halkından çok vahim arzu geldiğini söyledi. Ayrıksı proje olan dış cephe mantolamalar ile de mahallenin çehresinin değişmeye başladığını enerji verimliliğinin arttığını söyleyen Muhtar Öztaş, “10 gün erke sistemi var. 8 bile mantolama var. Talep çok aşkın, muntazır çokça dirilik var. Köylümüz yıllar geçmiş orman koruma memuru gördüğü devir kaçardı, şimdi dört gözle ormancının yolunu bekliyor. Acaba ruz erke sistemi alabilir miyim, acaba mantolama alabilir miyim, hayvancılık desteği alabilir miyim? diye bekliyorlar. Orman Koruma Memuru ile idraksiz eskiden hasımdı şimdi imdi hısım haline geldi. Orman Umumi Müdürlüğü çıktı köylümüze çok yardım ediyor. Destekleri amacıyla çokça teşekkür ediyoruz projelerin artarak bitmeme etmesini diliyoruz” dedi.

Ürettiği elektriğin fazlasını satıyor

Evine kurulan sıra enerjili cıvıltı sistemiyle 2 ayda hep 500 TL faaliyet ürettiğini bunun 350 TL’sini özlük sarfiyatı olduğunu 150 TL ise cıvıltı firmasına sattığını belirten Selçikli Mahalle sakini Yakup Eriş, Orman Umumi Müdürlüğü’ne kendilerine vermiş olduğu destek amacıyla teşekkür etti.

Projeler 2023 yılında artarak bitmeme edecek

Beraberinde Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü ORKÖY birim sorumlusu Taliha Belirgin ve ORKÖY Şube Mühendisi Filiz Kahraman ile alay malay bölgede incelemelerde kâin İzmir Orman Mıntıka Müdürlüğü ORKÖY Ofis Müdürü Zülal Totan de, İzmir Orman Mıntıka Müdürlüğü olarak Manisa’birlikte bütün 86 aileye çağ enerjili neşelilik sistemi projesi uygulandığını antrparantez İzmir ve Manisa’birlikte hep 33 aileye da dış cephe mantolama sistemi projesi uygulandığını bu desteklerin 2023 yılında bile artarak bitmeme edeceğini söyledi. Totan, “Orman Genel Müdürlüğü yerine İzmir Orman Nahiye Müdürlüğü namına şebekeye tutkun yapı tipi güneş enerjisi santralleri projesi uygulamaktayız. Manisa’üstelik 86 aileye GES projesi uyguladık. Selçikli Köyünde 10 aileye bu projeyi uyguladık. Vatandaşımız zat ihtiyacı olan elektriği kullanmakta, fazlasını bile şebekeye satarak karı bütçesine katkı sağlamaktadır. 2023 yılında ORKÖY projelerimiz artarak bitmeme edecektir. Fariza alanı olan Manisa’birlikte 86 aileye GES projesi uyguladık. Bu projenin maliyeti 3 buçuk milyon TL. Selçikli Mahallesinde 8 ailemize bile mantolama projesi uyguladık. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü adına İzmir ve Manisa’de mantolama projesinden 33 ailemiz faydalandı. 33. Bunların 7 adeti bile acımasız yakıtlı kalorifer sistemiyle gelişigüzel uygulandı. Projemizin toplam maliyeti 1 milyon TL civarında” dedi.

Share: