Depremler Malatya’nın 968 camisinden 420’sinde hasar oluşturdu

KEMAL ÖZDEMİR – Malatya Müftüsü Atmaca Saika, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana mevrut depremlerde kentteki 968 camiden 420’sinin hasar aldığını, 25’inin ise yıkıldığını bildirdi.

Müftü Atmaca Yıldırım, AA muhabirine, yaşanan depremlerden ibadethanelerin üstelik etkilendiğini söyledi.

Kentin bir nice yerindeki bütün 968 camiden önce belirlemelere bakarak 25’inin yıkıldığını belirten Saika, “Depremde hasar gören yapılar arasında halkın ekseriyetle geldiği, bakım yürütmüş olduğumuz camiler, Kur’an kursları ve müftülük binalarımız var. Toplanmış 968 camimizden 420’si hasar almış durumda. Bu camilerden 25’i de yıkıldı. Fakat bu hasarlar bizim özlük gözlemlerimizle belirleme etmiş olduğumuz hasarlar.” dedi.

Kur’an kursları bile hasar aldı

Kentte kâin 231 Kur’an kursundan ise 81’inin hasarlı olduğunu aktaran Sebep, bunlardan 5’inin ise yıkıldığını vurguladı.

Müftü Yıldırım, şöyle bitmeme etti:

“Rabbim inşallah yıkılan, hasar gören camilerimizi ve değişik yerleri gücük zamanda onarmayı bizlere kader eylesin. Bittabi yıkılan tarafımızın birlikte mamure edilen tarafımız da var. Tıpkısı zamanda vatandaşların depremde yaşadıkları acıları dindirmek, ruhsal sorunlarını aşabilmeleri üzere manevi bindi yüklemek kadar görevimiz da bulunmakta. Bu araç ile depremlerin arkası sıra hasarlı sıfır camilerimizin dirim alanına döndüğünü ve halkımızın buralara sığındığını gördük. Kur’an kurslarımızda üstelik keza bir şekilde oldu.”

Merkezi ezanın okunduğu Söğütlü Camisi birlikte hasar gördü

Depremlerde merkezi ezan sisteminin bulunduğu Söğütlü Camisi’nin de hasar gördüğünü belirten Saika, şunları kaydetti:

“Kentte tarihimizi simgeleyen gâh camilerin yıkılarak etkilendiğini görmüş durumdayız. Tezelden çarşı içerisinde Söğütlü Camisi vardı, merkezi ezan sesimiz buradan yapılıyordu. Bu merkezi ezan sisteminden bizler halkımıza çağrılar ve tembihler yapıyorduk. Vatandaşlara özellikle hasarlı binalara girmemeleri, kırıcı binalardan ırak durmaları ve toplantı alanlarına geçmeleri yönünde uyarılarımız oluyordu. Fakat ikinci depremden sonraları ora birlikte kötülük gördü. Kötülük görünce bizler anında hızlı benzeri çalışmayla ezan sistemini başka tıpkısı camiye kurdurmak yoluyla gine halkımıza camilerde bakım vermeye devam ettik.”

Yıldırım, Ilmek İşleri Başkanlığı ile Türkiye Din Vakfı aracılığıyla gayrı şehirlerden gönderilen manevi rehberlerin Malatya’de fariza aldığını bile sözlerine ekledi.

Share: